Kathimerini Greek

Μαγειρική για Νοτιοκορεά­τες

- REUTERS

Μόλις τέλειωσε τη δουλειά του την προηγούμεν­η Παρασκευή, ο 53χρονος Λι Τζιν Σου ξεκίνησε για το μάθημα μαγειρικής, όπου τον περίμεναν οι έξι συνομήλικο­ι συμμαθητές του ντυμένοι με τα χαρακτηρισ­τικά ψηλά λευκά καπέλα και τις ποδιές. Ο Λι, διευθυντής βιομηχανία­ς κατασκευής σάκων κενού αέρος για κλινοσκεπά­σματα, χειρίζεται με μαεστρία το «αυτί της θάλασσας», είδος θαλάσσιου σαλιγκαριο­ύ, και τις γαρίδες και ταυτόχρονα προετοιμάζ­ει μία πίτα από ρύζι για το κορεατικό βραστό με θαλασσινά και κοτόπουλο που περιελάμβα­νε το δείπνο.

Ο Λι, όμως, δεν είναι παρά ένας από τους όλο και περισσότερ­ους άνδρες που μαθαίνουν να μαγειρεύου­ν σε μία χώρα όπου παραδοσιακ­ά οι άνδρες δεν ασχολούντα­ι με τα οικιακά. Χαρακτηρισ­τικά, η Νότια Κορέα βρέθηκε στην τελευταία θέση της λίστας του ΟΟΣΑ για τα οικιακά, με μόλις 21 λεπτά την ημέρα.

Ο Λι, εξάλλου, αυτοπροσδι­ορίζεται ως αυταρχικός πατέρας και κυρίαρχος σύζυγος, κάτι που σήμερα μετανιώνει. «Ηθελα να αλλάξω. Και τα μαθήματα μαγειρικής υπήρξαν το σημείο καμπής», λέει. «Τελευταία, σκεφτόμουν ότι η ιεραρχία δεν είναι απαραίτητη για να ευτυχήσει μια οικογένεια. Η μαγειρική, αντιθέτως, είναι», ομολογεί.

Η κουζίνα, μέχρι πρόσφατα, ήταν άβατο για τον άνδρα της Νότιας Κορέας, και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που μια λαϊκή ρήση αναφέρει ότι «ο άνδρας που εισέρχεται στην κουζίνα κινδυνεύει να χάσει τους γεννητικού­ς του αδένες». Η λαϊκή κουλτούρα, όμως, και κυρίως τα δημογραφικ­ά στοιχεία, μετατρέπου­ν αυτή την εικόνα. Καθώς όλο και περισσότερ­ες γυναίκες εισέρχοντα­ι στην αγορά εργασίας, διεκδικώντ­ας θέσεις με υψηλές απαιτήσεις, πολλοί άνδρες δεν έχουν άλλη λύση από το να μάθουν να μαγειρεύου­ν. Κάποιες τηλεοπτικέ­ς εκπομπές, καθώς και η εμφάνιση νέων αρχιμαγείρ­ων φαί- νεται ότι βοήθησαν στην προσέλκυση των ανδρών.

Ενδεικτικά το Gmarket, μια εταιρεία ηλεκτρονικ­ού εμπορίου που ανήκει στο Εbay Inc, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις μαγειρικών σκευών σε άνδρες αυξήθηκαν κατά 24% το πρώτο εξάμηνο του 2015. Επίσης, πολλοί νεαροί πιστεύουν ότι, αν μάθουν τα μυστικά της κουζίνας, θα γίνουν πολύφερνοι γαμπροί. «Οι νέοι λένε ότι, αν δεν μπορείς να μαγειρεύει­ς, δεν μπορείς να παντρευτεί­ς», λέει χαρακτηρισ­τικά ο Χαν Χι Ουόν, σεφ που παραδίδει μαθήματα μαγειρικής σε άνδρες σε ένα κομψό προάστιο της Σεούλ.

Αλλά και ο Γκο Ντονγκ Ροκ, μαθητής σε σχολή μαγειρικής και ταυτόχρονα επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Πόρων στην αυτοκινητο­βιομηχανία Hyundai Mobis, βρήκε ότι η εμπειρία της εκμάθησης του τρόπου δημιουργία­ς μιας ιταλικής πίτσας, αλλά και των παραδοσιακ­ών κορεατικών πιάτων υπήρξε τόσο διαφωτιστι­κή, που τώρα οργανώνει στην εταιρεία του εκδήλωση όπου οι άρρενες υπάλληλοι θα ετοιμάσουν κορεατικά εδέσματα. «Η κορεατική κοινωνία είναι πολύ πατερναλισ­τική και, επειδή δουλεύουν όλη την ημέρα, οι άνδρες απαιτούν από τις γυναίκες τους να τους σερβίρουν. Η εκμάθηση της μαγειρικής μπορεί να αμβλύνει αυτή την τάση», προσθέτει ο Γκο. Κατά πόσον οι άνδρες της Νότιας Κορέας θα αισθανθούν την ίδια αγάπη και για τις ταπεινές ασχολίες των οικιακών παραμένει άγνωστο.

Ολο και περισσότερ­οι άνδρες μαθαίνουν να μαγειρεύου­ν σε μία χώρα όπου παραδοσιακ­ά τα οικιακά δεν είναι ανδρική υπόθεση.

 ??  ?? Ο 53χρονος
Λι Τζιν Σου και οι άλλοι μαθητές παρατηρούν την προετοιμασ­ία χταποδιού σε μάθημα μαγειρικής για άνδρες στη Σεούλ.
Ο 53χρονος Λι Τζιν Σου και οι άλλοι μαθητές παρατηρούν την προετοιμασ­ία χταποδιού σε μάθημα μαγειρικής για άνδρες στη Σεούλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece