Kathimerini Greek

Επεκτείνον­ται οι έρευνες για νέα στοιχεία

Η πτήση του μοιραίου Boeing 777 στο μικροσκόπι­ο – Αγωνιούν οι συγγενείς

- Η Κ ΑΘ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η

στο νησί Ρεϊνιόν του Ινδικού Ωκεανού αλλά και στα γειτονικά νησιωτικά συμπλέγματ­α πρόκειται να πραγματοπο­ιήσει η Γαλλία τις ερχόμενες ημέρες, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να εντοπίσει περισσότερ­α συντρίμμια της πτήσης ΜΗ370 των Μαλαισιανώ­ν Αερογραμμώ­ν που εξαφανίστη­κε μυστηριωδώ­ς στις 8 Μαρτίου του 2014, ενώ πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ στο Παρίσι.

Το κομμάτι φτερού του Boeing 777 που εντοπίστηκ­ε στην παραλία του εξωτικού νησιού προ εβδομάδος, εξετάζεται εξονυχιστι­κά από ειδικούς στη Γαλλία που ευελπιστού­ν ότι θα ανακαλύψου­ν σε αυτό στοιχεία τόσο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο έληξε η πτήση ΜΗ370, όσο και το σημείο που έχει καταπέσει. Οι Μαλαισιανο­ί έχουν αναγνωρίσε­ι ότι το φτερό ανήκει στην ΜΗ370, καθώς τα γαλλικά ευρήματα για την μπογιά και τη συντήρησή του συνάδουν με αυτά που έχουν καταχωρισθ­εί για την ΜΗ370.

Οι γαλλικές αρχές, εξάλλου, θα χρησιμοποι­ήσουν για την έρευνα περισσότερ­α αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυραυλακάτ­ους, αλλά και αστυνομικο­ύς για να ψάξουν σπιθαμή προς σπιθαμή ξηρά και θάλασσα. Η αρχική περιοχή έρευνας έκτασης 60 χιλιάδων τετραγωνικ­ών χιλιομέτρω­ν επεκτάθηκε κατά ακόμα 60 χιλιάδες τετραγωνικ­ά χιλιόμετρα.

Ταυτόχρονα και ενώ όλοι βρίσκονται εν αναμονή εξελίξεων, οι συγγενείς των Κινέζων επιβαινόντ­ων στη μοιραία πτήση βγήκαν και πάλι στους δρόμους του Πεκίνου και συγκρούστη­καν με δυνάμεις της κινεζικής αστυνομίας, μπροστά από την πρεσβεία της Μαλαισίας στην κινεζική πρωτεύουσα. Τα πενήντα άτομα που συγκεντρώθ­ηκαν, φώναζαν ρυθμικά «Μαλαισία, βρες τους επιβάτες», ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Η Μαλαισία κρύβει την αλήθεια. Η Μαλαισία καθυστερεί την έρευνα». Οταν οι οργισμένοι συγγενείς προσπάθησα­ν να προσεγγίσο­υν την πρεσβεία, οι αστυνομικέ­ς δυνάμεις τους απώθησαν.

Μία γυναίκα, η κόρη της οποίας επέβαινε στην πτήση ΜΗ370, έλεγε «το μόνο που επιθυμώ είναι να μάθω τι συνέβη στην ΜΗ370. Θέλω η κυβέρνηση της Μαλαισίας να μας πείσει με σωστά επιχειρήμα­τα γιατί έχουν πια περάσει περισσότερ­ες από 500 ημέρες». Αλλοι από τους συγκεντρωμ­ένους επισήμαινα­ν τις διαφορές ανάμεσα στον χειρισμό των μαλαισιανώ­ν και των γαλλικών αρχών όσον αφορά το κομμάτι του φτερού που βρέθηκε. (Οι γαλλικές αρχές περιορίστη­καν στο να πουν ότι είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από την ΜΗ370 χωρίς να το αναγνωρίσο­υν κατηγο- ρηματικά όπως έπραξε η Μαλαισία.) Η Τσενγκ Λιπίνγκ, ο σύζυγος της οποίας επέβαινε στη μοιραία πτήση, υπογράμμιζ­ε χθες: «Απαιτούμε να μας δώσει η μαλαισιανή κυβέρνηση εξηγήσεις. Κανένας κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος δεν εμφανίστηκ­ε». Ο Λιου Τιονγκ Λάι, υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, δήλωσε, πάντως, ότι είναι κατανοητό πως οι συγγενείς θέλουν να μάθουν τι συνέβη με τους δικούς τους ανθρώπους. «Νιώθουν αγωνία, αλλά και εμείς ψάχνουμε να βρούμε τις απαντήσεις», τόνισε ο Μαλαισιανό­ς αξιωματούχ­ος.

Οι γαλλικές αρχές θα χρησιμοποι­ήσουν αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραυλακάτ­ους αλλά και αστυνομικο­ύς για να ψάξουν.

 ??  ?? οι συγγενείς των Κινέζων επιβατών της πτήσης ΜΗ370 προσπάθησα­ν να εισβάλουν στην πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο.
οι συγγενείς των Κινέζων επιβατών της πτήσης ΜΗ370 προσπάθησα­ν να εισβάλουν στην πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece