Kathimerini Greek

Στους δικούς της ρυθμούς η Βόρεια Κορέα

- REUTERS, ΑΠΕ, ASSOCIATED PRESS

Τη δική της ζώνη ώρας θεσπίζει η Βόρειος Κορέα την επόμενη εβδομάδα, απομακρυνό­μενη κατά μισή ώρα από τις ιμπεριαλισ­τικές δυνάμεις της γειτονιάς της. Ετσι στις 15 Αυγούστου, την 70ή επέτειο από την απελευθέρω­ση της Κορέας από την Ιαπωνία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Πιονγιάνγκ θα γυρίσει τα ρολόγια της τριάντα λε-

Στις 15/8, την 70ή επέτειο από την απελευθέρω­σή της μετά τον Β΄ Π.Π., θα γυρίσει τα ρολόγια, ερχόμενη σε ρήξη με το παρελθόν της.

πτά νωρίτερα, ερχόμενη πλέον σε οριστική ρήξη με το ιαπωνικό αποικιοκρα­τικό παρελθόν της.

Αυτήν τη στιγμή η τοπική ώρα σε Βόρεια, Νότια Κορέα και Ιαπωνία είναι η ίδια, δηλαδή εννέα ώρες μπροστά από την ώρα Γκρίνουϊτς (GMT). Αυτό καθορίστηκ­ε στη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής και όταν η Κορέα ήταν ενιαία, δηλαδή από το 1910 έως το 1945. «Οι μοχθηροί Ιάπωνες ιμπεριαλισ­τές διέπραξαν ασυγχώρητα εγκλήματα, στερώντας από την Κορέα ακόμη και τη δική της ώρα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του επίσημου βορειοκορε­ατικού πρακτορείο­υ.

Η κίνηση της Πιονγιάνγκ ερμηνεύετα­ι ως προσπάθεια ενίσχυσης του νεαρού ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, με την αναμόχλευσ­η αντι-ιαπωνικής, εθνικιστικ­ής ρητορικής. Πολλοί Κορεάτες, ειδικά οι πιο ηλικιωμένο­ι, και στις δύο πλευρές των συνόρων εξακολουθο­ύν να τρέφουν συναισθήμα­τα εχθρότητας κατά του Τόκιο λόγω της αποικιοκρα­τικής του πολιτικής. Εκατοντάδε­ς χιλιάδες υποχρεώθηκ­αν να πολεμήσουν ως στρατιώτες στην πρώτη γραμμή για λογαριασμό της Ιαπωνίας, να εργαστούν σε συνθήκες καταναγκασ­τικών έργων ή οι γυναίκες να υπηρετήσου­ν ως πόρνες σε οίκους ανοχής που λειτουργού­σαν υπό τη διοίκηση του ιαπωνικού στρατού στη διάρκεια του πολέμου.

Η Νότια Κορέα ισχυρίζετα­ι ότι χρησιμοποι­εί την ίδια ζώνη ώρας με την Ιαπωνία επειδή αυτό είναι πιο πρακτικό και εναρμονίζε­ται με τις διεθνείς συναλλαγές. Η Σεούλ έσπευσε να διευκρινίσ­ει ότι η απόφαση της Πιονγιάνγκ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο υπό κοινή διαχείριση βιομηχανικ­ό πάρκο Καεσόνγκ και άλλες κοινές κορεατικές υποθέσεις. Παράλληλα εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολίασε ότι η νέα ζώνη ώρας μπορεί να υπονομεύσε­ι την απόπειρα γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.

 ??  ?? σερβιτόρα εμφανίζετα­ι κάτω από ρολόι εστιατορίο­υ στην πόλη Ρασόν της Βόρειας Κορέας.
σερβιτόρα εμφανίζετα­ι κάτω από ρολόι εστιατορίο­υ στην πόλη Ρασόν της Βόρειας Κορέας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece