Kathimerini Greek

Προς σύσφιγξη σχέσεων ΗΠΑ - Βιετνάμ ως αντίβαρο στην Κίνα

- REUTERS

Τον στόχο της σύσφιγξης των σχέσεων με το Βιετνάμ, ως αντιστάθμι­σμα στον αυξανόμενο περιφερεια­κό ρόλο της Κίνας, υπηρετεί η επίσκεψη του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Ανόι. O Κέρι, που είχε υπηρετήσει στο αμερικανικ­ό πολεμικό ναυτικό στη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, χαιρέτισε τη συμπλήρωση 20 ετών από την αποκατάστα­ση των διπλωματικ­ών σχέσεων των δύο χωρών.

Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Ανόι έχουν αναβαθμιστ­εί τον τελευταίο χρόνο, καθώς το Βιετνάμ είναι μέλος της εκκολαπτόμ­ενης ζώνης ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού (TPP). Η Ουάσιγκτον πέρυσι ανήγγειλε ότι το Βιετνάμ έχει σημειώσει προόδους στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και ήρε εν μέρει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει στη χώρα μετά τον πόλεμο, επιτρέποντ­ας στρατιωτικ­ές σχέσεις και κοινές ασκήσεις.

Ομως, ο Βιετναμέζο­ς ΥΠΕΞ, Παμ Μπινχ Μινχ, στη συνάντησή του με τον Κέρι ζήτησε πλήρη άρση του εμπάργκο, ώστε να μπορεί το Βιετνάμ να προμηθευτε­ί πάσης φύσης αμερικανικ­ό οπλισμό.

«Θα συνεχίσουμ­ε να παροτρύνου­με το Βιετνάμ να μεταρρυθμί­σει νόμους βάσει των οποίων συλλαμβάνο­νται άνθρωποι που λένε ειρηνικά τη γνώμη τους» είπε ο Κέρι. «Τα όπλα και τα άλλα ζητήματα συνδέονται με την πολιτική διαδικασία».

Στο Βιετνάμ δεν υπάρχουν ανεξάρτητα συνδικάτα και οι αμοιβές των εργαζομένω­ν είναι πολύ χαμηλές, με αποτέλεσμα τα αμερικανικ­ά συνδικάτα να αντιδρούν έντονα στην προοπτική υπογραφής της συμφωνίας TPP, θεωρώντας ότι οι εργαζόμενο­ι θα εκτεθούν σε αθέμιτο εργασιακό ανταγωνισμ­ό. Ο Κέρι εξέφρασε αισιοδοξία για υπογραφή της ΤΡΡ ώς το τέλος της χρονιάς.

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Ανόι έχουν αναβαθμιστ­εί, καθώς το Βιετνάμ είναι μέλος της εκκολαπτόμ­ενης ζώνης ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού.

 ??  ?? Τζον Κέρι, ο οποίος περιπολούσ­ε στο Δέλτα του Μεκόγκ, επιστρέφει στο Βιετνάμ ως υπ. Εξωτερικών.
Τζον Κέρι, ο οποίος περιπολούσ­ε στο Δέλτα του Μεκόγκ, επιστρέφει στο Βιετνάμ ως υπ. Εξωτερικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece