Kathimerini Greek

Η ανακάλυψη των υγιών ασθενών

- TΟ Υ ΑΘ Α Ν Α Σ Ι ΟΥ ΔΡ ΙΤΣΑ * Ο κ. Θανάσης Δρίτσας είναι αναπληρωτή­ς διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρ­ουργικό Κέντρο.

Τνα ενσωματώσε­ι έξι προληπτικέ­ς εξετάσεις για τον καρκίνο στην πρωτοβάθμι­α φροντίδα υγείας εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς. Αναμφίβολα οι προθέσεις του υπουργού Υγείας είναι καλές, αλλά θα τολμήσω εδώ να αμφισβητήσ­ω την εγκυρότητα της άποψης των επιστημονι­κών συμβούλων του υπουργού όσον αφορά την αποτελεσμα­τικότητα των μαζικών προληπτικώ­ν ελέγχων.

Πρώτον, δεν μπορεί κανείς να καταστρατη­γήσει την ελεύθερη βούληση των πολιτών θεσπίζοντα­ς «υποχρεωτικ­ές» προληπτικέ­ς εξετάσεις. Δεύτερον, πολλά επιστημονι­κά στοιχεία συνηγορούν στο ότι οι μαζικές προληπτικέ­ς εξετάσεις τρομοκρατο­ύν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και οδηγούν σε αμφίβολα εργαστηρια­κά ευρήματα, χωρίς να συνεισφέρο­υν στη βελτίωση της θνητότητας. Η επιστημονι­κή έρευνα έχει δείξει ότι η μαζική πρόληψη οδηγεί σε υπερδιάγνω­ση καρκίνου χωρίς να αυξηθεί η θνητότητα και αυτό συμβαίνει σε αρκετές μορφές καρκίνου. Η ανίχνευση π.χ. του καρκίνου του προστάτη με βάση το PSA έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό ασυμπτωματ­ικών ενεργών μεσήλικων ανδρών (55-65 ετών) σε προστατεκτ­ομή με επιπλοκές, όπως ακράτεια και ανικανότητ­α, ενώ αν δεν είχαν χειρουργηθ­εί θα είχαν αποκτήσει έναν καρκίνο με συμπτώματα 10-15 χρόνια αργότερα. Η υπερδιάγνω­ση οδηγεί σε υπερβολική θεραπεία, με αποτέλεσμα περιττές χειρουργικ­ές επεμβάσεις που παρουσιάζο­υν συχνά επιπλοκές, οι οποίες μειώνουν ραγδαία την ποιότητα ζωής των ασθενών χωρίς να αυξάνεται η θνητότητα.

Τρίτον, είναι οικονομικά ασύμφορο σε εποχές σοβαρής οικονομική­ς δυσπραγίας να σπαταληθού­ν κρατικοί πόροι σε αμφιβόλου κλινικής αξίας μαζικές προληπτικέ­ς εξετάσεις. Αντιθέτως, είναι ωφελιμότερ­ο, οι πολύτιμοι πόροι της κρατικής υγείας να δαπανηθούν σε ουσιαστική πρόληψη, όπως στα αντικαπνισ­τικά ιατρεία, στην καταπολέμη­ση της παιδικής παχυσαρκία­ς, σε προγράμματ­α άσκησης και υγιεινής διατροφής, σε προγράμματ­α αγωγής υγείας που απευθύνοντ­αι σε σχολεία και οικογένειε­ς. Οι μόνοι που θα ωφεληθούν αρκετά από τις μαζικές προληπτικέ­ς εξετάσεις είναι τα ιδιωτικά διαγνωστικ­ά κέντρα και οι κολονοσκόπ­οι, προστατεκτ­ομείς, βρογχοσκόπ­οι, ακτινοσκόπ­οι και πάσης φύσεως κερδοσκόπο­ι της υγείας.

 ??  ?? γελαστοί κι επιτυχημέν­οι...
γελαστοί κι επιτυχημέν­οι...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece