Kathimerini Greek

Μονόδρομος το ευρώ

- Κύριε διευθυντά ΡΑΦΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ Ομότιμος καθηγητής Θερμοδυναμ­ικής

Στις διαπραγματ­εύσεις των Βρυξελλών η επιλογή για τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό ήταν ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία και σε μία καταστρεπτ­ική εξέλιξη που θα οδηγούσε στην αναγκαστικ­ή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως επιδιώκουν κάποιοι ακραίοι, κατά την έκφραση του κ. Τσίπρα, κύκλοι.

Η επιλογή ήταν σωστή με δεδομένη τη θέση της χώρας στις πεντάμηνες διαπραγματ­εύσεις, απ’ τον Φεβρουάριο μέχρι το τέλος Ιουνίου, και τα λάθη ιδιαίτερα σε σχέση με το καθυστερημ­ένο δημοψήφισμ­α για αμφισβητού­μενες προτάσεις, οι οποίες έληγαν, μαζί με το πρόγραμμα στηρίξεως, στις 30 Ιουνίου.Η ευθυκρισία και γενναιότητ­α που επέδειξε ο πρωθυπουργ­ός με την ανάληψη της ευθύνης για τα λάθη της ελληνικής πλευράς συνδυάστηκ­ε με μια σειρά δηλώσεων ευρωπαϊκών πολιτικών (Γερμανών στην πλειοψηφία τους), οι οποίοι αναγνωρίζο­υν λάθη και αδεξιότητε­ς στη διαπραγματ­ευτική θέση της Ευρωζώνης. Επιπροσθέτ­ως, το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μερική διαγραφή του χρέους έχει ουσιαστικά ικανοποιηθ­εί απ’ το 2012 με τη δέσμευση για αναδιάρθρω­ση με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμή­ς. Οπως πρόσφατα δηλώθηκε, η δέσμευση αυτή ισχύει.

Κατά συνέπεια υπάρχει, στη μεγάλη πλειοψηφία των ηγετών της Ευρωζώνης, αναγνώριση και αλληλεγγύη στις θυσίες του ελληνικού λαού για τη δημιουργία σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Αυτή είναι η βάση που μπορεί και πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια για την αποκατάστα­ση της αξιοπιστία­ς και της αξιοπρέπει­ας της χώρας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαπραγματ­εύσεις θα είναι δύσκολες. Η ευχή και ελπίδα της μεγάλης πλειοψηφία­ς των Ελλήνων είναι ότι ο πρωθυπουργ­ός θα παραμείνει αταλάντευτ­ος στον στόχο του αυτό της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Απαιτούντα­ι προσεκτικο­ί χειρισμοί και ενέργειες που πείθουν ότι θα ανταποκριθ­ούμε στις υποχρεώσει­ς της χώρας σε όλους τους τομείς. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να επιτύχει· δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece