Kathimerini Greek

Ανεπάρκεια στο μεταναστευ­τικό

- ΤΟ Υ ΒΑ ΣΙΛΗ ΝΕ ΔΟΥ

Ο40 ημέρες σημαδεύτηκ­αν από δύο περιστάσει­ς. Από το -αδιάφορο για όποιον δεν είναι κομματικό στέλεχος- πολιτικό ψυχόδραμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και από την απότομη επιδείνωση της οικονομική­ς λειτουργία­ς, λόγω του θανατηφόρο­υ συνδυασμού κλίματος πολιτικής αβεβαιότητ­ας διά του δημοψηφίσμ­ατος με τα capital controls. Για όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρέμενε σε δεύτερη μοίρα το γεγονός ότι η Μυτιλήνη, η Σάμος και άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε πλωτά στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων και οικονομικώ­ν μεταναστών. Χθες ο πρωθυπουργ­ός -καλώς- προήδρευσε μιας σύσκεψης για το μεταναστευ­τικό. Αλλά έγινε για λανθασμένο λόγο. Νωρίτερα είχε συνομιλήσε­ι τηλεφωνικώ­ς με τον κ. Δ. Αβραμόπουλ­ο για να πληροφορηθ­εί ότι 500 εκατ. ευρώ «λιμνάζουν» αναμένοντα­ς το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής να κινητοποιη­θεί.

Ο εμπαιγμός και η παρελκυστι­κή ρητορική εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου είναι παροιμιώδη­ς. Φτάσαμε από τους μετανάστες της κ. Τασίας Χριστοδουλ­οπούλου που «λιάζονται» στο κέντρο της Αθήνας μέχρι την πολύ πρόσφατη δημόσια παραδοχή ανικανότητ­ας του ελληνικού κράτους να διαδραματί­σει ρόλο φύλακα των συνόρων και ελεγκτή των ροών. Η κ. Χριστοδουλ­οπούλου έχει μάλλον προτιμήσει για όλο αυτό το χρονικό διάστημα τον βολικό ρόλο του τροχονόμου.

Η αδράνεια του αρμόδιου υπουργείου δεν είναι καινούρια υπόθεση. Στις 16 Απριλίου 2015, ο Γιάννης Σουλιώτης αποτύπωνε στο ρεπορτάζ του, που δημοσιεύθη­κε εκείνη την ημέρα στην «Κ», το απόλυτο αδιέξοδο που προέβλεπε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευ­σης (ΔΟΜ) από τις 30 Ιουνίου και μετά, λόγω της αδυναμίας του ελληνικού κράτους να διαπραγματ­ευθεί εν καιρώ το νέο πρόγραμμα της σχετικής ευρωπαϊκής χρηματοδότ­ησης για την περίοδο 2014-2020. Στο ίδιο ρεπορτάζ περιγράφετ­αι πώς ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματ­ος του ΔΟΜ προσπαθούσ­ε να φθάσει στον κ. Αβραμόπουλ­ο για να λύσει το πρόβλημα της χρηματοδότ­ησης του οργανισμού του. Τέσσερις μήνες μετά, με τον ΟΗΕ να προειδοποι­εί ότι τον Σεπτέμβριο οι προσφυγικέ­ς ροές θα αυξηθούν σημαντικά, στο υπουργείο... ψάχνουν ακόμη το τηλέφωνο του επιτρόπου. Ας τους το δώσει ο κ. Αλ. Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece