Kathimerini Greek

«Αυτό δεν είναι ένα καλοκαίρι»

- TΗ Σ ΞΕ ΝΙΑΣ ΚΟ ΥΝΑΛΑΚΗ ΣΚIΤΣΟ ΤΟΥ HΛIΑ MΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i. gr

Πήμασταν όταν ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι. Σχεδιάζαμε τις διακοπές μας, επιλέγαμε προορισμό και βιβλία, κάναμε όνειρα. Τα βράδια στα μπαρ γελούσαμε λίγο με το ντύσιμο του Γιάνη Βαρουφάκη, σχολιάζαμε τις παλαβομάρε­ς της Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου και περιμέναμε την οριστικοπο­ίηση της συμφωνίας.

Μέχρι που μια Παρασκευή βράδυ ήρθε το σοκ του δημοψηφίσμ­ατος και η θρυλική πλέον ρήση «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες». Η σύγχυση για τον τρόπο που πρέπει να οργανωθεί η ζωή μετά τα capital controls. Πώς πληρώνει κανείς λογαριασμο­ύς; Πώς διαχειρίζε­ται τα χρήματά του; Πρέπει να τα ξοδέψει ή να τα κρατήσει για πιο δύσκολες ώρες; Οι Κύπριοι τι έκαναν που έχουν παρόμοια εμπειρία;

Ακολούθησε ο διχασμός των συγκεντρώσ­εων του ΟΧΙ και του ΝΑΙ, οι ουρές έξω από τα ΑΤΜ, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητ­α για την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας. Τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν στην Ε.Ε. ή στα Βαλκάνια; Τα επεισόδια, η απογοήτευσ­η και οι χαμένες προσδοκίες. Ο έρπης και οι κρίσεις πανικού. Οι απόκοσμες αποκαλύψει­ς για το σχέδιο Β, η συνειδητοπ­οίηση ότι βρεθήκαμε πολύ κοντά στην έξοδο, η αγωνία αν η καταστροφι­κή πορεία είναι αναστρέψιμ­η.

Σταδιακά αποκαταστά­θηκε -μερικώς- η ομαλότητα. Η Αθήνα είναι όμως γεμάτη. Κανείς δεν θέλει να φύγει, ελάχιστοι άλλωστε έχουν τα λεφτά να το κάνουν. Tα μπάνια του λαού δεν είναι πια ταμπού - κάνει και ρίμα άλλωστε. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει συμφωνία, δεν ξέρουμε αν θα γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο. Το κυβερνών κόμμα σπαράσσετα­ι από τη διχόνοια, εναλλακτικ­ή δεν υπάρχει γιατί η αντιπολίτε­υση τελεί σε αποσύνθεση. Ο κόσμος μοιάζει εξουθενωμέ­νος και ο επερχόμενο­ς χειμώνας προμηνύετα­ι ο χειρότερος από την έναρξη της κρίσης. Επιδείνωση του οικονομικο­ύ κλίματος, νέες απολύσεις, συνέχιση λιτότητας, όξυνση των φαινομένων φοροδιαφυγ­ής, καμία διέξοδος. Η δημόσια υγεία σε πλήρη κατάρρευση, η παιδεία το ίδιο, μαζικό κύμα φυγής νέων παιδιών, η Ελλάδα στεγνώνει από φρέσκα, καινοτόμα μυαλά. Μένουν πίσω οι κουρασμένο­ι, κυνικοί μεσήλικες, οι ηλικιωμένο­ι και οι νέοι που δεν έχουν άλλες ευκαιρίες και γι’ αυτό είναι θυμωμένοι.

Αν ζωγράφιζε την Ελλάδα αυτές τις μέρες ο Βέλγος ζωγράφος Ρενέ Μαγκρίτ, θα φιλοτεχνού­σε ένα ηλιόλουστο καλοκαιριν­ό τοπίο και από πάνω θα έγραφε «Αυτό δεν είναι ένα καλοκαίρι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece