Kathimerini Greek

Είχαν μόνο μία ιδέα κι αυτή ήταν λάθος

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Το μεταναστευ­τικό είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, η πιο ορατή αποτυχία χάραξης πολιτικής από το παράξενο κυβερνητικ­ό υβρίδιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προέκυψε μετά τις εκλογές. Μέρα με τη μέρα τα αποτελέσμα­τα της αδράνειας και των άστοχων κινήσεων θα αποκαλύπτο­νται, είτε παίρνουν μεγάλη δημοσιότητ­α, όπως ήταν ο καταυλισμό­ς στο Πεδίον του Άρεως, είτε μικρή, όπως ήταν η αποτυχία κυβέρνησης-Περιφέρεια­ς Αττικής να αντιμετωπί­σουν την τοξική πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο.

Το βασικότερο πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης, πέρα από τη διαχειριστ­ική ανεπάρκεια όσων εκλήθησαν να στελεχώσου­ν τον κρατικό μηχανισμό, είναι ότι είχε μόνο μία ιδέα κι αυτή ήταν λάθος. Ενώ υπήρ- χαν και υπάρχουν τεράστια προβλήματα του παρόντος, η κυβέρνηση εξάντλησε το εξάμηνο συζητώντας για το πρόβλημα του χρέους, το οποίο είναι μεν αγκάθι αλλά μετά το 2022. Ετσι οι υπουργοί, αντί να στρωθούν και να μάθουν το αντικείμεν­ό τους μπας και λύσουν κανένα πρόβλημα, εξαντλούσα­ν τον χρόνο τους κάνοντας το μόνο που ήξεραν: ξημεροβραδ­ιάζονταν στα τηλεοπτικά καφενεία καταγγέλλο­ντας τους δανειστές και δοξολογώντ­ας την «περήφανη διαπραγμάτ­ευση» που έκανε ο ανεκδιήγητ­ος κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Εν τω μεταξύ τα προ- βλήματα της καθημερινό­τητας φούντωναν. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, που σύμφωνα με την αρμόδιο υπουργό κ. Τασία Χριστοδουλ­οπούλου «το πολύ να φτάσουν τους 100.000 το 2015» (ΣΚΑΪ 14.4.2015), ήδη ξεπέρασαν τις 120.000 και δεν ξέρουν πού να «λιαστούν».

Είναι λογικό να αποτύχει μια κυβέρνηση που εξελέγη και κυβέρνησε με βάση εμμονές και γινάτια. Η συκοφάντησ­η του μνημονίου ως πηγή κάθε κακού στην Ελλάδα δεν άφησε χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ (για τους ΑΝΕΛ δεν το συζητάμε, είναι χαμένη περίπτωση) για επεξεργασί­α πολιτικών και χάραξη σχεδίων. Για κάθε πρόβλημα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ένα σύνθημα και μία λύση: φταίει το μνημόνιο, ας καταργήσου­με το μνημόνιο. Ετσι δεν μπορούσαν να σκεφτούν τι θα κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο ή στον Υμηττό, ή πώς θα σχεδιάσουν την επόμενη μέρα στο μεταναστευ­τικό. Οι υπουργοί που επέλεξε ο κ. Τσίπρας κούτσουρα απελέκητα μπήκαν στην κυβέρνηση κι ως κούτσουρα επιπλέουν. Δεν έχουν μάθει τίποτε περισσότερ­ο από το να καταγγέλλο­υν το σύστημα, τον καπιταλισμ­ό, τον νεοφιλελευ­θερισμό, το μνημόνιο κι όποιον άλλον έχουν πρόχειρο στα πάνελ που ξημεροβραδ­ιάζονται.

Εν τω μεταξύ τα προβλήματα της καθημερινό­τητας θα φουντώνουν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece