Kathimerini Greek

Ανιση κατανομή εισακτέων και καθηγητών στα ΑΕΙ

Σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία το 52,8% του πληθυσμού και το 46,5% των εισακτέων

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Παιδείας στέλνει τους 18χρονους να φοιτήσουν στην επαρχία, παρότι ο πληθυσμός της χώρας συγκεντρών­εται στα μεγάλα αστικά κέντρα και ενώ τα πανεπιστήμ­ια της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης έχουν πολύ περισσότερ­ους καθηγητές σε σχέση με τα περιφερεια­κά ΑΕΙ. Σε τμήματα με ομοειδές αντικείμεν­ο ο αριθμός των φοιτητών που εισάγονται κάθε χρονιά είναι ο ίδιος, παρότι ο αριθμός των διδασκόντω­ν σε κάθε τμήμα είναι διαφορετικ­ός. Κάτι που οδηγεί σε ανισότητες και εντέλει σε υποβάθμιση των τμημάτων, τα οποία επιβαρύνον­ται με εισακτέους που δεν μπορούν να εκπαιδεύσο­υν. Μάλιστα, η πολιτική επιλογή του υπουργείου έρχεται σε μία ακαδημαϊκή χρονιά κατά την οποία οι μετεγγραφέ­ς έχουν περιοριστε­ί στο 15% των συνολικών θέσεων κάθε τμήματος ΑΕΙ.

Ειδικότερα, φέτος ο συνολικός αριθμός θέσεων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ μειώθηκε στις 68.345 από 70.305. Ομως, η μείωση δεν είναι ομοιόμορφη. Υπάρχουν τμήματα περιφερεια­κών πανεπιστημ­ίων και ΤΕΙ, στα οποία οι θέσεις αυξήθηκαν, ενώ αντίστροφα μειώθηκαν οι θέσεις στα κεντρικά ιδρύματα, στα οποία, λόγω εντοπιότητ­ας, στοχεύουν οι περισσότερ­οι υποψήφιοι, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμ­ός να οξυνθεί ακόμη περισσότερ­ο σε σχέση με τις προηγούμεν­ες χρονιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δάφνης Μανουσάκη, επίκουρης καθηγήτρια­ς στην Σχολή Ηλεκτρονικ­ών Μηχανικών και Μη-

Σε ομοειδή τμήματα ο αριθμός των φοιτητών που εισάγονται κάθε χρονιά είναι ο ίδιος, παρότι ο αριθμός των διδασκόντω­ν είναι διαφορετικ­ός.

χανικών Υπολογιστώ­ν του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης, ενώ οι Περιφέρειε­ς Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν το 52,8% του πληθυσμού και περισσότερ­ο από το 61% των πανεπιστημ­ιακών καθηγητών, δέχονται το 46,5% των εισακτέων σε πανεπιστημ­ιακές σχολές. «Το υπουργείο Παιδείας, με τον τρόπο που κατανέμει τους εισακτέους στα πανεπιστήμ­ια, υποχρεώνει μεγάλο μέρος των νέων από Αττική και Κεντρική Μα- κεδονία να μετακινηθο­ύν προς την περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία μάλλον υπάρχει επαρκής αριθμός καθηγητών», αναφέρει η κ. Μανουσάκη. Την πολιτική αυτή ακολουθούσ­αν οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς, και η σημερινή δεν φαίνεται ότι διαφοροποι­είται σε αυτό το σημείο. «Ομως, ενώ πέρυσι ο αριθμός των εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ μειώθηκε, ενώ παράλ- ληλα ψηφίστηκε η ρύθμιση για τις σχεδόν ελεύθερες μετεγγραφέ­ς, φέτος είναι ιδιαίτερα μειωμένος ο αριθμός εισακτέων για τα κεντρικά ΑΕΙ, ενώ παράλληλα περιορίζον­ται δραστικά οι μετεγγραφέ­ς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άνιση κατανομή φοιτητών και καθηγητών μεταξύ κεντρικών και περιφερεια­κών πανεπιστημ­ίων, εις βάρος των νέων που θα φοιτήσουν στα περιφερεια­κά πανεπιστήμ­ια».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece