Kathimerini Greek

Εκπαιδευτι­κές άδειες με... χορηγό

- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

αφού εξασφαλίσο­υν... χορηγό θα παίρνουν οι πανεπιστημ­ιακοί εκπαιδευτι­κές άδειες για χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μοιάζει μία εύλογη συνέπεια μετά την κατάργηση του επιδόματος που χορηγείται στους πανεπιστημ­ιακούς για τον σκοπό αυτό. Η αρχή έγινε από το Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), αποτυπώνον­τας μία κατάσταση που ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της χώρας.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος αναπληρωτή­ς πρύτανη Νικόλαος Μυλωνάς σε επιστολή του προς τους πανεπιστημ­ιακούς του ΕΚΠΑ, τους ενημέρωσε ότι κόβεται η επιπρόσθετ­η αμοιβή των εκπαιδευτι­κών αδειών στο εξωτερικό. Συγκεκριμέ­να, κάθε τρία χρόνια οι πανεπιστημ­ιακοί μπορούν να πάρουν εκπαιδευτι­κή άδεια (sabbatical) είτε για το εξωτερικό είτε για το εσωτερικό. Με βάση τη νομοθεσία, οι καθηγητές που λαμβάνουν εκπαιδευτι­κή άδεια για το εξωτερικό και συνεργάζον­ται με ανώτατα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα χωρίς αμοιβή, δικαιούντα­ι να λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές τους προσαυξημέ­νες κατά 80%. Ο βασικός λόγος της μέριμνας αυτής είναι για να αντιμετωπί­σουν οι πανεπιστημ­ιακοί τη διαφορά του κόστους ζωής στην ξένη χώρα, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό στην Ελλάδα.

Στην επιστολή του ο κ. Μυλωνάς σημειώνει ότι «στον προϋπολογι­σμό του 2014 υπήρχε πρόβλεψη για καταβολή επιπρόσθετ­ων αμοιβών, που έχει πλήρως εξαντληθεί. Στον προϋπολογι­σμό του 2015 δεν έχει προβλεφθεί ποσό σε αυτόν τον κωδικό λόγω της οικονομική­ς στενότητας που βιώνει το ίδρυμά μας». Και συνεχίζει: «Καθώς ο προϋπολογι­σμός του 2016 θα είναι μειωμένος κατά 10% από τον τρέχοντα προϋπολογι­σμό, η συνέχιση της οικονομική­ς στενότητας δεν επιτρέπει την πρόβλεψη ποσού για επιπρόσθετ­ες αμοιβές λόγω εκπαιδευτι­κών αδειών. Μόνο εφόσον βελτιωθούν τα οικονομικά του ιδρύματος θα μπορέσει ο τακτικός προϋπολογι­σμός να καλύψει ξανά αυτού του είδους τις αμοιβές». Η χρηματοδότ­ηση του τακτικού προϋπολογι­σμού για το 2015 ανέρχεται στο ποσό των 11.279.346 ευρώ και το ίδρυμα δεν έχει πάρει κάποιο κονδύλιο. Συνολικά, τα ανώτατα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα της χώρας έχουν πάρει μόλις 2 από τα συνολικά 112 εκατομμύρι­α ευρώ της προβλεπόμε­νης κρατικής επιχορήγησ­ης.

Η διακοπή χορήγησης του επιδόματος του 80% στο ΕΚΠΑ πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημ­ιακών, οι οποίοι επιλέγουν για εκπαιδευτι­κή άδεια χώρες και ιδρύματα της Δυτικής Ευρώπης. Και αυτό διότι η πλειονότητ­α των καθηγητών που επιλέγουν για sabbatical τις ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσε­ι να κάνουν και μαθήματα / εργασία σε ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα, αμειβόμενο­ι. Ωστόσο, στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμ­ια η κατάσταση δεν είναι ίδια. Και αυτό διότι τα ΑΕΙ της Ευρώπης έχουν δομήσει το πρόγραμμα σπουδών αυστηρά, και δύσκολα μπορεί να υπάρξει περιθώριο για ένα νέο μάθημα, ενώ ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι και τα ιδρύματα της Ευρώπης έχουν περάσει σε περίοδο... ισχνών αγελάδων. Αντίθετα, τα πανεπιστήμ­ια των ΗΠΑ διαθέτουν πλούσια ιδιωτικά ταμεία, από τα οποία μπορούν να χρηματοδοτ­ήσουν και εκπαιδευτι­κές άδειες.

Για να προλάβουν την αναστολή χορήγησης του 80%, στελέχη του ΕΚΠΑ μαζί με μέλη του Συμβουλίου του είχαν εξετάσει την προοπτική Ελληνες του εξωτερικού να δημιουργήσ­ουν ένα Ταμείο, από το οποίο μπορούν να καλύπτοντα­ι οι εκπαιδευτι­κές άδειες των πανεπιστημ­ιακών. Πρόταση που δεν προχώρησε, καθώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέλεξε να καταργήσει τα Συμβούλια των ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να ατονήσουν και οι προσπάθειε­ς για την υλοποίηση της σχετικής ιδέας για τους πανεπιστημ­ιακούς του ΕΚΠΑ.

Κόβεται η αμοιβή των αδειών στο εξωτερικό, των πανεπιστημ­ιακών του ΕΚΠΑ.

 ??  ?? του επιδόματος του 80% στο ΕΚΠΑ πλήττει τους πανεπιστημ­ιακούς που επιλέγουν για εκπαιδευτι­κή άδεια χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
του επιδόματος του 80% στο ΕΚΠΑ πλήττει τους πανεπιστημ­ιακούς που επιλέγουν για εκπαιδευτι­κή άδεια χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece