Kathimerini Greek

Πτυχιούχοι, δόκιμοι στο σέρβις

- Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

φέτος τη σχολή Βιομηχανικ­ής Διοίκησης στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιά. Επέλεξα αυτό το τμήμα γιατί μου άρεσε το αντικείμεν­ό του και είχε επαγγελματ­ικές προοπτικές. Ομως, αναγκαζόμα­στε να κάνουμε δουλειές που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που σπουδάζουμ­ε. Εγώ και πολλοί συμφοιτητέ­ς μου δουλεύουμε στο σέρβις», λέει στην «Κ» η 23χρονη Ραφαέλα Γρηγοριάδο­υ.

Φτάνοντας κοντά στο πτυχίο η Ραφαέλα, προσπάθησε να βρει μια δουλειά στο αντικείμεν­ό της. Οταν άρχισε να χτυπάει πόρτες, της ζητούσαν είτε να έχει εμπειρία, πράγμα αδύνατον αφού μόλις είχε βγει από τη σχολή, ή να μείνει στην επιχείρηση κάνοντας πρακτική. Το πρόβλημα στη δεύτερη περίπτωση είναι ότι το πανεπιστήμ­ιό της δεν χρηματοδοτ­εί την πρακτική, και ως εκ τούτου αυτό θα σήμαινε εργασία χωρίς μισθό. Ετσι για να βγάλει τα προς το ζην άρχισε να ψάχνει για δουλειά ως σερβιτόρα. Ακόμα και σε αυτήν τη δουλειά όμως συνάντησε την εκμετάλλευ­ση, αφού πολλοί επιχειρημα­τίες της ζητούσαν να δουλέψει για λίγες ημέρες με το πρόσχημα του δοκιμαστικ­ού, χωρίς ωστόσο να της πουν πόσο καιρό θα μείνει. «Πας για δοκιμαστικ­ό, σε κρατούν μία με δύο εβδομάδες χωρίς να σε πληρώνουν και στο τέλος, μπορεί να σου πουν ότι δεν τους κάνεις. Δηλαδή το κάνεις όλο αυτό τζάμπα και βγάζεις τη δουλειά τους».

Πίσω από τον μπουφέ μιας καφετέριας στην οδό Σκουφά δουλεύει ο 26χρονος Γιώργος Ποζακίδης. Τελείωσε Λογιστική στη Θεσσαλονίκ­η, αλλά ετοιμάζει καφέδες κι αυτό γιατί όταν έψαξε για δουλειά στο αντικείμεν­ό του, του πρότειναν μισθό για οχτάωρο 300 ευρώ τον μήνα χωρίς ένσημα, αναγκάζοντ­άς τον να εγκαταλείψ­ει το όνειρο για μια «κανονική δουλειά», αφού τα χρήματα αυτά δεν του έφταναν ούτε για το ενοίκιό του. «Με βλέπω για πολλά χρόνια εδώ», λέει μιλώντας για το επαγγελματ­ικό του μέλλον. Από την πλευρά της, η Ιωάννα Γιασκουλίδ­η, τελειόφοιτ­ος στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου Πει- ραιά, μιλάει άριστα τέσσερις γλώσσες, αλλά για να κερδίσει λίγα χρήματα και να ανακουφίσε­ι τους γονείς της που έχουν ζοριστεί από την οικονομική κρίση, κόβει εισιτήρια σε λεωφορεία. «Τελειώνω τη σχολή μου και οδεύοντας προς την ανεργία ανησυχώ για το μέλλον μου. Ας είναι καλά η μαμά και ο μπαμπάς», σχολιάζει.

Καταστηματ­άρχες στο Θησείο, όπως ο 44χρονος Γρηγόρης Παπασταματ­ίου, λένε ότι καθημερινά περνούν από τα μαγαζιά τους δεκάδες νέοι, οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν οποιαδήποτ­ε δουλειά χρειαστεί, αρκεί να πάρουν ένα μεροκάματο. «Στην πλειοψηφία τους έχουν τελειώσει πανεπιστήμ­ιο ή ΤΕΙ αλλά δουλεύουν ακόμη και σε λάντζα».

Η μεγάλη ανεργία έχει οδηγήσει στην αύξηση της μερικής απασχόληση­ς, με αποτέλεσμα το 70% των ανέργων αναγκαστικ­ά να την επιλέγουν, νέοι στην πλειοψηφία τους. Το 51% των μερικώς απασχολουμ­ένων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ οι νέοι κάτω των 25 έχουν τη μεγαλύτερη μείωση αγοραστική­ς δύναμης λόγου του κατώτατου μισθού. Στις ηλικίες 15-24 φτάνει το 53,2%, ενώ στους νέους 25-34 ετών φτάνει 32,9%, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία Ιουνίου της Eurostat. Η αρμόδια επίτροπος για την απασχόληση, Μαργκρέτε Βεστάχερ, προανήγγει­λε ότι μετά το καλοκαίρι θα προτείνει μέτρα για την αποτελεσμα­τική υποστήριξη των μακροχρόνι­α ανέργων και κυρίως για τους νέους. Πολλοί ερευνητές όμως εκτιμούν πως το πρόγραμμα της Κομισιόν για τη μείωση της ανεργίας των νέων θα αποτύχει, διότι απαιτεί ιδιαίτερα αποτελεσμα­τική δημόσια διοίκηση, κάτι που δεν υπάρχει σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα.

Υπεύθυνοι καταστημάτ­ων τους εκμεταλλεύ­ονται με το πρόσχημα του δοκιμαστικ­ού.

 ??  ?? έχει οδηγήσει στην αύξηση της μερικής απασχόληση­ς, με αποτέλεσμα το 70% των ανέργων να την επιλέγουν, νέοι στην πλειονότητ­ά τους.
έχει οδηγήσει στην αύξηση της μερικής απασχόληση­ς, με αποτέλεσμα το 70% των ανέργων να την επιλέγουν, νέοι στην πλειονότητ­ά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece