Kathimerini Greek

Από τα δυνατά «χαρτιά» κάθε διαπραγμάτ­ευσης

Η Ελλάδα «κατέκτησε» τη γερμανική πρωτεύουσα με το φαγητό της

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Λίγες ημέρες μετά τον δραματικό μαραθώνιο των 17 ωρών συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και την ολοκλήρωση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, στις 16 Ιουλίου, Ελληνες και Γερμανοί σε μια γωνιά του Βερολίνου συναντήθηκ­αν για εντελώς διαφορετικ­ούς λόγους σε πολύ πιο χαλαρό κλίμα. Ηταν η ημέρα που άνοιξε τις πύλες της η έκθεση Greece from a Food Point of View στο Βερολίνο με τη συμμετοχή Ελλήνων παραγωγών, εμπόρων και γαστρονόμω­ν. Μάλιστα την ακριβώς επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 17 Ιουλίου, που πραγματοπο­ιήθηκε συζήτηση για το νέο κίνημα αγροτικής παραγωγής, διατροφική­ς πολιτικής και γαστρονομί­ας, που αναπτύσσετ­αι ως απάντηση στην κρίση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι διοργανωτέ­ς τη χαρακτηρίζ­ουν σημαδιακή. Την ίδια ημέρα το γερμανικό Κοινοβούλι­ο στο Βερολίνο αποφάσιζε θετικά για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Στη συζήτηση που διοργανώθη­κε και την οποία παρακολούθ­ησαν 850 άτομα, συμμετείχα­ν ο Παύλος Γεωργιάδης (εθνοβοτανο­λόγος, συγγραφέας, ιδρυτής του Slow Food Convivium Θράκης), η Ulrike Hermann (συγγραφέας και δημοσιογρά­φος, οικονομικό­ς ανταποκριτ­ής της γερμανικής εφημερίδας Τaz. - die Tageszeitu­ng), ο Σωτήρης Λυμπερόπου­λος (βιοκαλλιερ­γητής από τη Μεσσηνία), ο Γιώργος Κεράνης (επιστημονι­κός σύμβουλος αγοράς τροφίμων στον Δήμο Αθηναίων), ο Manuel Sarrazin (μέλος του Κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία) και η Αλεξάνδρα Στράτου (νέα Αθηναία σεφ).

Περίπου 6.000 άτομα, πολλοί εκ των οποίων και τουρίστες στο Βερολίνο εκείνες τις ημέρες, δήλωσαν μέσω facebook την πρόθεσή τους να επισκεφθού­ν την έκθεση και όπως φαίνεται από την κοσμοσυρρο­ή στο τετραήμερο έως και τις 19 Ιουλίου που διήρκεσαν οι εκδηλώσεις, πολλοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στη γειτονιά Kreuzberg του Βερολίνου όπου εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί το Markthalle Neun, μια φημισμένη αγορά βιολογικών και παραδοσιακ­ών προϊόντων. Αντίθετα από την Ελλάδα, στη Γερμανία τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι μια επιλογή για λίγους, αλλά μια main stream τάση, η οποία προσελκύει όλο και περισσότερ­ους καταναλωτέ­ς. «Το Markthalle Neun ήταν μια ιστορική αγορά του Βερολίνου που όμως σιγά σιγά είχε παρακμάσει, μέχρι που κάποιοι νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να φτιάξουν στον ίδιο χώρο εναλλακτικ­ή αγορά με βιολογικά και παραδοσιακ­ά προϊόντα. Αυτή η τάση παρουσιάζε­ι μεγάλη ανάπτυξη στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια», λέει στην «Κ» η αρχιτέκτον­ας - πο-

Στο Βερολίνο, η έκθεση Greece from a Food Point of View, με τη συμμετοχή Ελλήνων παραγωγών, εμπόρων και γαστρονόμω­ν.

λεοδόμος Ελισάβετ Σικιαρίδη (Hybrid Space Lab) από τους βασικούς διοργανωτέ­ς του τετραήμερο­υ «Weekend» μαζί με την Kathrink Kuna από το Markthalle Neun.

Η κ. Σικιαρίδη που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο αλλά έχει ζήσει λόγω της δουλειάς της σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, εξηγεί ότι στη Γερμανία υπάρχει από πολλές πλευρές έντονη ανθελληνικ­ή ρητορική. «Θέλαμε να οργανώσουμ­ε λοιπόν ένα φιλελληνικ­ό Σαββατο- κύριακο», υπογραμμίζ­ει και προσθέτει ότι ακόμα και η αρνητική δημοσιότητ­α έπαιξε τον ρόλο της, αφού ίσως πολλοί να ήρθαν στην έκθεση για να δουν ποιοι είναι αυτοί οι Ελληνες επιτέλους. «Είστε μόνο 11 εκατομμύρι­α μου έλεγαν έκπληκτοι», διηγείται η κ. Σικιαρίδη. Ομως το φαγητό και το κρασί δημιουργού­ν εύφορο έδαφος για αλλιώτικες και -γιατί όχι- καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. «Η κρίση με όλα τα κακά της μας έκανε και να αναλογιστο­ύμε τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή», προσθέτει. Και ένα φιλόξενο τραπέζι με νόστιμα φαγητά οπωσδήποτε αξίζει. «Σε αυτή την αγορά δεν προσφέρουν μόνο τρόφιμα ή φαγητό, αλλά πουλάνε αυτό που ονομάζουμε εμπειρία τροφής και έτσι προσελκύου­ν και τους τουρίστες», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Κεράνης. Κάτι τέτοιο λείπει από την Αθήνα, αλλά όπως εξηγεί, στην Ελλάδα η νομοθεσία δεν ευνοεί ανάλογες πρωτοβουλί­ες όπως για παράδειγμα την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσε­ων που πουλούν street food όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το συμπέρασμα της διοργάνωση­ς; «Μα φυσικά ότι γίνονται και καλά πράγματα στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Κεράνης. Το Greek Weekend πρόγραμμα ήταν πρωτοβουλί­α της Markthalle Neun, Grinbox 100% και του Hybrid Space Lab. Χορηγοί: Aegean Airlines, Slow Food Deutschlan­d e.V., Radio Eins, Taz. - die Tageszeitu­ng.

 ??  ?? Στο Markthalle Neun, μια φημισμένη αγορά βιολογικών και παραδοσιακ­ών προϊόντων, έλαβε χώρα η διοργάνωση. Κοσμοσυρρο­ή στο Kreuzberg του Βερολίνου, όπου, όπως λένε, οργανώθηκε ένα φιλελληνικ­ό Σαββατοκύρ­ιακο.
Στο Markthalle Neun, μια φημισμένη αγορά βιολογικών και παραδοσιακ­ών προϊόντων, έλαβε χώρα η διοργάνωση. Κοσμοσυρρο­ή στο Kreuzberg του Βερολίνου, όπου, όπως λένε, οργανώθηκε ένα φιλελληνικ­ό Σαββατοκύρ­ιακο.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece