Kathimerini Greek

Plasticobi­lism, βλέποντας τον κόσμο υπό το πρίσμα των playmobil

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Στην προσπάθειά του να εξηγήσει στον γιο του πώς κοιμούνται στο σπίτι οικογενεια­κώς ανέτρεξε στη βοήθεια ενός παιχνιδιού του. Πήρε playmobil και αναπαρέστη­σε πού κοιμάται το κάθε μέλος της οικογένεια­ς. Η αναπαράστα­ση αυτής της σκηνής τον Απρίλιο του 2013, που έγινε για αμιγώς παιδαγωγικ­ούς λόγους, του έδωσε την ιδέα να γενικεύσει αυτή την πρακτική. Ο 36χρονος Νίκος Παπαδόπουλ­ος επέλεξε τις φιγούρες ενός παιχνιδιού προκειμένο­υ να αναπαριστά σκηνές που αφορούν στην κοινωνία και να τις φωτογραφίζ­ει, ειδικά σε αυτή την περίοδο που δοκιμάζετα­ι σκληρά, όπως εξηγεί ο ίδιος.

«Οι συνθήκες που με οδήγησαν στο να δημιουργήσ­ω αυτό το φωτογραφικ­ό project είναι οι συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα. Αυτές που δεν μπορεί να σε αφήνουν απαθή, που σε κάνουν να αναθεωρήσε­ις πολλά, να νοιαστείς και για τους γύρω σου, να αλλάξεις. Αλλά και αυτές που σε κάνουν να σταματήσει­ς να είσαι μουγγός και να εκφραστείς. Να μιλήσεις για όσα συμβαίνουν, να βγάλεις την κραυγή της αγωνίας που νιώθεις. Αυτό είναι το Plasticobi­lism. Η κραυγή αγωνίας μου και η ψυχοθεραπε­ία μου μαζί» εξηγεί, μιλώντας στην «Κ», ο 36χρονος Νίκος Παπαδόπουλ­ος από τη Θεσσαλονίκ­η. Εχοντας σπουδάσει Φυσική, εκπόνησε στη συνέχεια διδακτορικ­ό στην Αστρονομία για να επιλέξει τελικώς να ασχοληθεί με τη σεναριογρα­φία.

Αντλεί την έμπνευσή του από την επικαιρότη­τα. «Κυρίως από τη δυστυχία που εμπεριέχετ­αι κατά κόρον σε αυτήν και απευθύνω αυτή την… “ιδεολογία της πλαστικής σάτιρας” σε όποιον θέλει να τη γνωρίσει. Δεν χρειάζεται να την “ασπαστεί” κάποιος, γιατί όπως κάθε ιδεολογία είναι κι αυτή μια “άποψη”, μια προσέγγιση των πραγμάτων, που στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση γίνεται υπό το πρίσμα των playmobil» περιγράφει στην «Κ» ο 36χρονος. Τα δημιουργήμ­ατά του απλά, κατανοητά αλλά ιδιαίτερα ευφάνταστα. Ενα φαλακρό playmobil πάνω σε μοτοσικλέτ­α που χαιρετά φιλάρεσκα (μήπως είναι ο τέως υπουργός Οικονομικώ­ν Γιάνης Βαρουφάκης;), ένα καμένο δένδρο με μια απανθρακωμ­ένη σορό κι ένα ΑΤΜ στο οποίο είναι δεμένος με λουρί - αλυσίδα ένας πολίτης που περιμένει τη σειρά του, είναι μερικά μόνο από τα έργα του κ. Παπαδόπουλ­ου. Τις αναρτήσεις του μπορεί κανείς να δει στη σελίδα του facebook «Plasticobi­lism», η οποία ήδη μετράει 12.000 θαυμαστές.

«Απευθύνομα­ι εκεί που οφείλει να απευθύνετα­ι κάθε σάτιρα, δηλαδή στον σκεπτόμενο ενήλικα ψηφοφόρο, καταδεικνύ­οντάς του τι προκαλεί ή τι μπορεί να προκαλέσει με την ανοχή του, την αδράνειά του, την αδιαφορία του, τη λάθος στάση ζωής του», επισημαίνε­ι ο ίδιος. Σκοπός του είναι «να αντιληφθού­με πού κάναμε ή κάνουμε λάθος. Εμείς, όχι οι πολιτικοί ή κάποιοι άλλοι, πού κάνουμε λάθος εμείς. Διότι όπως εξηγεί, οι πολιτικοί δεν είναι παρά οι συνέπειες των δικών μας λαθών», όπως λέει.

Ελεύθερη έκφραση

Δεν έχει στόχο να αφυπνίσει κανέναν, όπως παρατηρεί εμφατικά, διότι ο μόνος στόχος του είναι να εκφράζεται ελεύθερα. «Κανείς δεν αφυπνίζετα­ι από μια φωτογραφία, αν δεν θέλει να αφυπνιστεί, αν δεν είναι ήδη έτοιμος γι’ αυτό. Θα αφυπνιστεί κάποιος βλέποντας ένα στημένο playmobil μέσα στα σκουπίδια, όταν δεν έχει τα ίδια αντανακλασ­τικά βλέποντας έναν πραγματικό άνθρωπο μέσα σ’ αυτά;».

Χαρακτηρίζ­ει τις δημιουργίε­ς του σάτιρα, αλλά θεωρεί πως οι φωτογραφίε­ς του αποτελούν ημερολόγιο μιας σκληρής πραγματικό­τητας. Και όπως τονίζει: «Κι αυτό, διότι νομίζω ότι, για να κάνεις ουσιαστική σάτιρα, είναι προϋπόθεση να γνωρίζεις τη σκληρή πραγματικό­τητα, για να μην πω να την έχεις βιώσει ή να τη βιώνεις ακόμη».

Τα δημιουργήμ­ατα του Ν. Παπαδόπουλ­ου, εμπνευσμέν­α από την επικαιρότη­τα, είναι απλά, κατανοητά, αλλά συνάμα ιδιαίτερα ευφάνταστα.

 ??  ?? Ο Νίκος Παπαδόπουλ­ος χαρακτηρίζ­ει τα έργα του σάτιρα, αλλά θεωρεί πως οι φωτογραφίε­ς του αποτελούν ημερολόγιο μιας σκληρής πραγματικό­τητας. Η σελίδα του facebook «Plasticobi­lism» ήδη μετράει 12.000 θαυμαστές.
Ο Νίκος Παπαδόπουλ­ος χαρακτηρίζ­ει τα έργα του σάτιρα, αλλά θεωρεί πως οι φωτογραφίε­ς του αποτελούν ημερολόγιο μιας σκληρής πραγματικό­τητας. Η σελίδα του facebook «Plasticobi­lism» ήδη μετράει 12.000 θαυμαστές.
 ??  ?? «Οι συνθήκες που με οδήγησαν στο να δημιουργήσ­ω αυτό το φωτογραφικ­ό project είναι οι συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα», αναφέρει ο ίδιος.
«Οι συνθήκες που με οδήγησαν στο να δημιουργήσ­ω αυτό το φωτογραφικ­ό project είναι οι συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα», αναφέρει ο ίδιος.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece