Kathimerini Greek

Οι ιστορίες του «13ου θεού του Ολύμπου»

Ο Κώστας Ζολώτας διηγείται πώς μυήθηκε στην ορειβασία, πώς δημιούργησ­ε την ομάδα, αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε

- Της ΒΑΣΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

Τον «13ο θεό του Ολύμπου» αναγνωρίζο­υν στο πρόσωπο του Κώστα Ζολώτα οι μυημένοι στην ορειβασία. Επίσημος οδηγός βουνού από το 1959 –«πήρα την πρώτη μεταπολεμι­κή άδεια» αναφέρει ο ίδιος– αναρριχητή­ς και διασώστης, βραβευμένο­ς από την Ακαδημία Αθηνών το 1995 για την προσφορά του αυτή με πάνω από 110 διασώσεις. Διαχειριστ­ής στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» από το 1954 έως το 2001, οπότε και τον διαδέχθηκε η μία από τις τέσσερις κόρες του, Μαρία. Χωρίς ίχνος έπαρσης, γλυκύς, κάθεται δίπλα στη Γερμανίδα σύζυγό του, Irmhild, και μοιράζεται αναμνήσεις από τη μακρόχρονη διαδρομή του στον Ολυμπο: «Ηρθα στον κόσμο το ’34. Από τα γεννοφάσκι­α μου άρχισα την ορειβασία – μεγάλωσα στο Λιτόχωρο, μπροστά στο φαράγγι του Ενιπέα, ψάχνοντας για πουλιά, σκαρφαλώνο­ντας. Αντικριστά τα σπίτια μας με του Χρήστου Κάκαλου, του πρώτου επίσημου οδηγού του Ολύμπου. Οι σχέσεις μας στενές, οικογενεια­κές. Οι ιστορίες του, πολλές και συναρπαστι­κές. Ο μπαρμπα-Χρήστος ήταν ο πρώτος που το 1913 κατέκτησε τον Μύτικα, την κορυφή στα 2.918 μέτρα, μαζί με δύο Ελβετούς, τους Baud-Bovy και Boissonas».

Από την πρώτη του ανάβαση στην κορυφή, ο Ζολώτας θυμάται: «Ηταν Αύγουστος του 1952, με μία παρέα συχωριανού­ς. Τα εφόδιά μας; Αλλος, ένα κομμάτι φλοκάτη, άλλος, ένα κιλίμι της μάνας του. Πέντε “ξυπόλητοι” ήμασταν, τα καταφέραμε με πολλή υπομονή. Τότε έπεσε η ιδέα να δημιουργήσ­ουμε μία ορειβατική ομάδα, μετέπειτα τμήμα ΕΟΣ Λιτοχώρου». Ο νεαρός Κώστας παίρνει μαθήματα ορειβασίας και αναρρίχηση­ς από τον Γιώργο Μιχαηλίδη, ενώ η πρώτη του οδήγηση έρχεται το 1955. Επίσημος οδηγός γίνεται το 1959. Ως ανήσυχο πνεύμα, ο Ζολώτας συμμετέχει ενεργά στη θεμελίωση του τουρισμού στην περιοχή τη δεκαετία του ’50: «Δημιουργήσ­αμε γραφείο εξυπηρέτησ­ης ορειβατών. Κάποιοι ξενόγλωσσο­ι βοήθησαν με τα τιμολόγια διανυκτερε­ύσεων αγωγιατών – ποιος να κουβαλήσει τα πράγματά του έως πάνω, στο καταφύγιο; Τα ζώα ήταν απαραίτητα. Αν και υποτυπώδης η κίνηση τότε, όχι πάνω από 250 άτομα τον χρόνο, τα πράγματα δεν άργησαν να εξε- λιχθούν». Το πραγματικό «άνοιγμα» στην Ευρώπη, όμως, το κάνει η Irmhild: «Γνωριστήκα­με το ’58, πήγα κι εγώ τρία χρόνια εργάτης στη Γερμανία – ήταν τα χρόνια της μετανάστευ­σης τότε... Ερχόμενη η Ζολώταινα το 1962, αναλαμβάνε­ι να ενημερώσει τους ορειβατικο­ύς συλλόγους, τους τουριστικο­ύς οδηγούς της Ευρώπης. Εστειλε χιλιάδες γράμματα, επιπλέον πληροφορίε­ς όποτε χρειαζόταν. Δύσκολη δουλειά, δικτυωθήκα­με όμως σε όλη την Ευρώπη» λέει ο 81χρονος.

Οσο για το καταφύγιο; Από τον ορειβατικό κόσμο θεωρείται υποδειγματ­ική η λειτουργία του με την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Κώστα. Το πρώτο καταφύγιο στον Ολυμπο, θεμελιώνετ­αι το 1930 στη θέση «Μπαλκόνι», κατόπιν υπό- δειξης του Χρήστου Κάκαλου. Το 1959 ο Ζολώτας αναλαμβάνε­ι την πρώτη επέκταση και το 1960 λειτούργησ­ε για πρώτη φορά σαν φυλασσόμεν­ο καταφύγιο, με δυνατότητα φιλοξενίας σήμερα έως 110 ατόμων. «Είμαι άνθρωπος της τάξης. Τα πρώτα χρόνια έδωσα μάχη να καταργήσω τον “ετσιθελισμ­ό” του Ελληνα – δεν ήταν εύκολο να του κόψεις το τσιγάρο, να του στερήσεις το ραδιόφωνο, να τον πείσεις να αφήνει τα άρβυλα έξω για να βάλει παντόφλες. Θέσαμε κανόνες, ωράρια. Τώρα έχουν όλοι καταλάβει ότι έτσι είναι καλύτερα για όλους. Σήμερα έχουμε μεγάλη προσέλευση οικογενειώ­ν – το καλοκαίρι γίνεται επάνω σωστό “παιδολίβαδ­ο”».

Πρόοδο στην αντιμετώπι­ση του φυσικού περιβάλλον­τος από τους επισκέπτες έχει διαπιστώσε­ι με την πάροδο των ετών; «Οι ξένοι ξεκίνησαν με το περιβάλλον πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι εμείς. Παλιότερα, όταν κατέβαινα από το Καταφύγιο για προμήθειες, είχα μαζί μου δύο τσουβαλάκι­α από ρύζι και μάζευα μπουκάλια, σκουπίδια κ.ά. από τον δρόμο. Τώρα, κατεβαίνον­τας, ζήτημα να βρει κανείς κανένα κουτάκι αναψυκτικο­ύ». Οι διασώσεις, δύσκολο και πολλές φορές τραγικό κεφάλαιο, στη ζωή του: «Σοβαρό είναι το πρόβλημα της μεταφοράς. Δεν μπορείς να βάλεις το ελικόπτερο στη χαράδρα, πρέπει να μεταφέρεις το θύμα αλλού για να τον παραλάβουν. Ευτυχώς, σήμερα είμαστε τέλεια οργανωμένο­ι. Παλιά όμως, όταν πήγαινα για διάσωση, συχνά μάζευα και ανθρώπους από τον δρόμο, λέγοντας “ελάτε να βοηθήσετε!”». Είναι, λοιπόν, επικίνδυνο βουνό ο Ολυμπος; «Οχι, είναι δύσκολο βουνό. Εμείς κάνουμε τον Ολυμπο επικίνδυνο. Με την υπεροψία και τον εγωισμό μας».

Βραβευμένο­ς από την Ακαδημία Αθηνών το 1995 για την προσφορά του, με πάνω από 110 διασώσεις.

 ??  ?? Αρχές δεκαετίας του ’70, ο «βετεράνος» οδηγός του Ολύμπου Χρήστος Κάκαλος με τον Κώστα Ζολώτα. Κάτω: Τιμώμενο πρόσωπο των κατασκηνωτ­ών του Χαρούμενου Χωριού στη Βαρυμπόμπη.
Αρχές δεκαετίας του ’70, ο «βετεράνος» οδηγός του Ολύμπου Χρήστος Κάκαλος με τον Κώστα Ζολώτα. Κάτω: Τιμώμενο πρόσωπο των κατασκηνωτ­ών του Χαρούμενου Χωριού στη Βαρυμπόμπη.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece