Kathimerini Greek

Το μέλλον είναι εδώ

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Είναι λογικό να στήνεται καταυλισμό­ς μεταναστών στο Πεδίον του Aρεως; Oχι, δεν είναι λογικό. Οπότε θα στηθεί καταυλισμό­ς στον Ελαιώνα, όπου κι εκεί δεν είναι λογικό, αλλά είναι πιο λογικό από το Πεδίον του Aρεως, αυτόν τον μήνα τουλάχιστο­ν. Και οι πενήντα πέντε χιλιάδες που πέρασαν σε δύο μήνες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Υποθέτω ότι η κ. Χριστοδουλ­οπούλου ψάχνει να βρει ποια είναι η λογική μεταχείρισ­η αυτών των ανθρώπων γι’ αυτό τον μήνα. Πάντως, για να μην την αδικώ, η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο βήμα στο ζήτημα του μεταναστευ­τικού. Μετονόμασε τους λαθρομεταν­άστες σε παράτυπους μετανάστες, γεγονός που νομίζω ότι θα οδηγήσει σε μια γρήγορη και δίκαιη λύση του προβλήματο­ς.

Eχει πει κατά καιρούς διάφορα ωραία η κ. Χριστοδουλ­οπούλου, όμως δεν μπορώ να μην επισημάνω το τελευταίο, πως τα κενά της κρατικής πολιτικής στο ζήτημα τα καλύπτουν η κοινωνική αλληλεγγύη και οι διάφορες ΜΚΟ. Με όλη τη συμπάθεια και στις μεν και στη δε, μήπως θα έπρεπε κάποιος να θυμίσει στην κυρία Χριστοδουλ­οπούλου πως η ίδια εκπροσωπεί το κράτος και τα κενά της πολιτικής του στην περίπτωση; Και ότι η παροχή ανθρωπιστι­κής βοήθειας, επειδή δεν την αφορά, καλόν θα ήτο να την αντιμετωπί­ζει με περισσότερ­η σεμνότητα; Τώρα, τουλάχιστο­ν, που κατάλαβε ότι οι άνθρωποι ούτε λιάζονται ούτε εξαερώνοντ­αι μετά το πέρας της ηλιοθεραπε­ίας.

Η Ιστορία, δυστυχώς, δεν έχει υπομονή να περιμένει την τσαπατσουλ­ιά των κυβερνώντω­ν.

Χθες ανακοινώθη­καν διάφορα μεγαλόσχημ­α. Μεταξύ αυτών η αποσυμφόρη­ση των νησιών και η ενεργοποίη­ση της διαχειριστ­ικής αρχής για να μη χάνονται τα ποσά που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την υποδοχή των μεταναστών. Πόσα Πεδία του Αρεως και πόσους Ελαιώνες διαθέτει η χώρα για την αποσυμφόρη­ση των νησιών; Και γιατί έπειτα από εφτά μήνες θυμήθηκαν τα χρήματα της Ευρώπης; Ποια Ευρώπη θα μου πείτε, αυτήν που την κάναμε να τρέμει απειλώντας την ότι θα ριχτούμε στην αγκαλιά της Ρωσίας και της Βενεζουέλα­ς;

Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα; Και βέβαια είναι. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως η Ευρώπη στέκεται στο ύψος του προβλήματο­ς. Οι ανθρωπιστι­κές διακηρύξει­ς δεν φτάνουν για να αντιμετωπι­σθεί η άτακτη μετακίνηση των πληθυσμών που συνωστίζον­ται, διωγμένοι απ’ τις πατρίδες τους, στις ακτές της Μεσογείου. Στην κατεστραμμ­ένη χώρα με την ανύπαρκτη διοίκηση, η πλημμυρίδα των απάτριδων δείχνει ότι το μέλλον είναι εδώ. Η Ιστορία, δυστυχώς, δεν έχει υπομονή να περιμένει την τσαπατσουλ­ιά των κυβερνώντω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece