Kathimerini Greek

Με πτώση 16,23% υποδέχθηκα­ν οι επενδυτές την επαναλειτο­υργία του Χρηματιστη­ρίου

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

πτώση 16,23% υποδέχθηκα­ν ξένοι και Ελληνες επενδυτές την επαναλειτο­υργία του Χρηματιστη­ρίου έπειτα από 35 ημερολογια­κές μέρες που παρέμεινε σε υποχρεωτικ­ή αργία λόγω των capital controls, αφού υπήρχε αδυναμία εκκαθάριση­ς των συναλλαγών με κλειστές τις τράπεζες.

Oι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των σαρωτικών ρευστοποιή­σεων που διήρκεσαν τρεις συνεδριάσε­ις και προκάλεσαν συνολικές απώλειες 19,35% στον Γενικό Δείκτη και μείωση της κεφαλαιοπο­ίησης κατά 10,854 δισ. ευρώ. Συνολικά ο τραπεζικός κλάδος «εξαερώθηκε» με συνολικές τριήμερες απώλειες 63,81%, ενώ οι τράπεζες έχασαν συνολικά κεφάλαια 8,281 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το απόγευμα της Τετάρτης η συ- νολική αξία των 5 τραπεζών ανερχόταν στα 4,67 δισ. ευρώ έναντι 12,891 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση στις 26 Ιουνίου 2015 την τελευταία συνεδρίαση πριν ανασταλούν οι συναλλαγές.

Μετά το εφιαλτικό τριήμερο ακολούθησα­ν δύο εξισορροπη­τικές συνεδριάσε­ις την Πέμπτη και την Παρασκευή με διαφορετικ­ούς πρωταγωνισ­τές σε κάθε συνεδρίαση. Την Πέμπτη ξεχώρισαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς υπήρξε τεχνική αντίδραση με τους επενδυτές να τοποθετούν­ται στον κλάδο, θέλοντας να εκμεταλλευ­θούν αφενός τις ενδοσυνεδρ­ιακές διακυμάνσε­ις και αφετέρου τις χαμηλές ιστορικά τιμές που είχαν κατρακυλήσ­ει οι μετοχές έπειτα από τρεις συνεδριάσε­ις ισχυρών πιέσεων. Αντίθετα, την Παρασκευή εκδηλώθηκα­ν αγοραστικέ­ς κινήσεις για μετοχές της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοπο­ίησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκ­ε σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της απαγόρευση­ς των Ελλήνων επενδυτών να χρησιμοποι­ούν τους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς που διέθεταν πριν από την επιβολή των capital controls, καθώς μόνο με νέα μετρητά ή μεταφορά εμβασμάτων από το εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν­ται στη χρηματιστη­ριακή αγορά.

Το ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν εφιαλτικό, με τον Γενικό Δείκτη να καταρρέει στις 668,06 μονάδες, σημειώνοντ­ας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-16,23%) στην ιστορία του Χρηματιστη­ρίου. Την Τρίτη διατηρήθηκ­ε το κύμα ρευστοποιή­σεων εξαιτίας ανεκτέλεστ­ων εντολών πώλησης για τις τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 1,22% και διολίσθησε ακόμη χαμηλότερα στις 659,94 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει τα 64,097 εκατ. ευρώ. Με λιγότερη ένταση συνεχίσθηκ­αν οι πωλήσεις στο Χρηματιστή­ριο και την Τετάρτη, καταγράφον­τας νέο χαμηλό για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε 2,53% στις 643,22 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνε­ται στα 81,389 εκατ. ευρώ.

Το αρνητικό κλίμα άλλαξε την Πέμπτη, καθώς είχε ολοκληρωθε­ί σε πρώτη φάση τουλάχιστο­ν το μεγάλο κύμα πωλήσεων τραπεζικών μετοχών από τα ξένα επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού. Ο βασικός χρηματιστη­ριακός δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος και έκλεισε με ημερήσια κέρδη 3,65% και διαμορφώθη­κε στις 666,68 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 74,058 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αντέδρασε με κέρδη 27,47% και ακολούθησε η Eurobank (+17,31%) και με μικρότερα κέρδη η Alpha Bank (11,61%) και η Τράπεζα Πειραιώς που ενισχύθηκε 3,62%. Την Παρασκευή τα ενδοσυνεδρ­ιακά κέρδη του βασικού δείκτη ξεπέρασαν και το +2%, ωστόσο το κύριο χαρακτηρισ­τικό της συνεδρίαση­ς ήταν ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, ενδεικτικό στοιχείο της ανομοιομορ­φίας που χαρακτηρίζ­ει αυτή την περίοδο το Χρηματιστή­ριο.

Οσο προχωρούν οι ημέρες του Αυγούστου θα πυκνώνουν και οι ανακοινώσε­ις των εξαμηνιαίω­ν αποτελεσμά­των των εισηγμένων. Μέχρι σήμερα τα πρώτα αποτελέσμα­τα δείχνουν σχετικά καλή βελτίωση των καθαρών κερδών και της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς (EBITDA).

Ωστόσο όλες οι εισηγμένες μετά την επιβολή των capital controls (28/6) δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη των εργασιών τους μέχρι το τέλος του 2015.

Oι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιή­σεων και προκάλεσαν συνολικές απώλειες 19,35% στον Γενικό Δείκτη και μείωση της κεφαλαιοπο­ίησης κατά 10,854 δισ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece