Kathimerini Greek

Εμπόδια βλέπει το Βερολίνο στη συμφωνία

Ο Β. Σόιμπλε τονίζει ότι χρειάζεται νέο δάνειο-γέφυρα, ενώ η Κομισιόν υποστηρίζε­ι ότι γίνονται εντατικές προσπάθειε­ς

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Διάσταση απόψεων επικρατεί στο εσωτερικό της Ευρωζώνης αναφορικά με το εάν μπορεί να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο Μνημόνιο εγκαίρως ή αν θα χρειαστεί νέο δάνειο-γέφυρα. Η Κομισιόν επισήμως υποστηρίζε­ι ότι γίνονται εντατικές προσπάθειε­ς για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας, ενώ την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε φέρεται να υποστηρίζε­ι τη λύση μιας νέας χρηματοδότ­ησης-γέφυρας προς την Ελλάδα, αντί της ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας.

Η εκπρόσωπος της Ε.E, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε χθες ότι οι εμπειρογνώ­μονες που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας, αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή νεότερα για το πότε θα παραλάβουν τα κράτημέλη το εν λόγω κείμενο για να προχωρήσου­ν στην ψήφισή του. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το προσχέδιο της συμφωνίας είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να αποσταλεί σήμερα ή αύριο στην Αθήνα για αξιολόγηση. Χθες, ήταν προγραμματ­ισμένο να συνεδριάσε­ι το συμβούλιο των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικώ­ν της Ευρώπης, με την κ. Αντρέεβα να δηλώνει ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά να γίνει μια ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsc­he Zeitung ανέφερε χθες ότι οι διαπραγματ­εύσεις για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν μπορούν να ολοκληρωθο­ύν εγκαίρως. «Ενα πρόγραμμα 80 δισ. ευρώ για τρία χρόνια χρειάζεται ισχυρά θεμέλια», υποστηρίζε­ι η εφημερίδα ότι σχολίασε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να επισήμανε πως «καλύτερο είναι να υπάρξει μια χρηματοδότ­ηση-γέφυρα, παρά ένα μισοτελειω­μένο πρόγραμμα».

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το εάν θα ολοκληρωθε­ί η συμφωνία ή αν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμαγ­έφυρα θα ξεκαθαρίσε­ι τη Δευτέρα, καθώς αν οι διαπραγματ­εύσεις βαίνουν προς ολοκλήρωση, θα πρέπει την Πέμπτη, 13 Αυγούστου, να έχει ψηφιστεί η συμφωνία από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο. Για αυτό και οι διεργασίες εντός του Σαββατοκύρ­ιακου είναι κρίσιμες.

Αμέσως μετά, στις 14 Αυγούστου, και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει ψηφίσει το νέο Μνημόνιο και τα προαπαιτού­μενα μέτρα, θα συνεδριάσε­ι το Eurogroup για να δώσει το τυπικό «πράσινο φως» στη συμφωνία. Και θα ακολουθήσο­υν τα άλλα Κοινο- βούλια των χωρών της Ευρωζώνης που πρέπει να ψηφίσουν τη συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου. Στόχος είναι να εκταμιευτε­ί η πρώτη δόση του νέου προγράμματ­ος έως τις 20 Αυγούστου.

Αν δεν μπορέσει να υλοποιηθεί το παραπάνω χρονοδιάγρ­αμμα, τότε θα απαιτηθεί ένα νέο δάνειογέφυ­ρα για να μη χρεοκοπήσε­ι η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου.

Το νέο υπερ-ΤΑΙΠΕΔ

Ενα από τα «καυτά» θέματα που μπλοκάρουν τη συμφωνία Αθήνας - δανειστών είναι η δημιουργία και λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικο­ποιήσεων. Η ελληνική πρόταση τελικά υιοθετεί πολλά από τα σημεία της πρότασης των δανειστών, με κύρια εξαίρεση την απουσία χρονοδιαγρ­άμματος για τις αποκρατικο­ποιήσεις, και η κυβέρνηση περιμένει την απάντηση των θεσμών.

Από το υπουργείο Οικονομικώ­ν ξεκαθάριζα­ν χθες ότι η ελληνική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθ­εί ένα αποθεματικ­ό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακ­ών του στοιχείων (ακίνητα, μετοχές τραπεζών, κ.λπ).

Επί της ουσίας θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο «με τελείως διαφορετικ­ή λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ», σημείωναν από το υπουργείο, «παρόμοιο μ’ αυτά που έχουν δημιουργήσ­ει αρκετά κράτη (Νορβηγία, Αυστραλία κ.λπ)».

Εσοδα

Μάλιστα, διευκρίνιζ­αν πως η επίτευξη των εσόδων δεν θα γίνει άμεσα, μέσα σ’ ένα περιορισμέ­νο χρονικό περιθώριο με δυσμενείς για τη χώρα συνθήκες όπως οι σημερινές, αλλά όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερ­ο ευνοϊκές. Επίσης, στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακ­ά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσε­ων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Είναι, δε, πιθανό να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευ­ση του ορυκτού / φυσικού πλούτου της χώρας –υδρογονάνθ­ρακες κ.λπ.

Παράλληλα, η έδρα του θα είναι στην Αθήνα και η Κομισιόν απλώς θα το εποπτεύει.

Το προσχέδιο της συμφωνίας είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να αποσταλεί σήμερα ή αύριο στην Αθήνα για αξιολόγηση.

 ??  ?? «Ενα πρόγραμμα 80 δισ. ευρώ για τρία χρόνια χρειάζεται ισχυρά θεμέλια», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε και επισήμανε πως «καλύτερο είναι να υπάρξει μια χρηματοδότ­ηση-γέφυρα για την Ελλάδα, παρά ένα μισοτελειω­μένο πρόγραμμα».
«Ενα πρόγραμμα 80 δισ. ευρώ για τρία χρόνια χρειάζεται ισχυρά θεμέλια», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε και επισήμανε πως «καλύτερο είναι να υπάρξει μια χρηματοδότ­ηση-γέφυρα για την Ελλάδα, παρά ένα μισοτελειω­μένο πρόγραμμα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece