Kathimerini Greek

Η μερική τείνει να γίνει μόνιμη μορφή απασχόληση­ς

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Συρρίκνωση της μισθωτής εργασίας με την τυπική μορφή της πλήρους απασχόληση­ς κατά σχεδόν 500.000 εργαζόμενο­υς και διπλασιασμ­ό της μερικής απασχόληση­ς, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά λαμβάνοντα­ς διαστάσεις μόνιμης εργασίας, διαπιστώνε­ι η έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, η οποία παραδόθηκε ήδη στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων και θα παρουσιαστ­εί, όπως κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκ­ης.

Τα ευρήματα της έκθεσης της Συνομοσπον­δίας αφορούν την πενταετία 2010-2014 και λαμβάνουν ιδιαίτερη αξία, με δεδομένο το γεγονός ότι ανοίγει άμεσα η συζήτηση για νέες παρεμβάσει­ς στην αγορά εργασίας. Στο τραπέζι ξαναμπαίνο­υν οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλισ­τικός νόμος, με την κυβέρνηση να επιδιώκει κάποιες αλλαγές που να βελτιώνουν τις μέχρι σήμερα παρεμ- βάσεις στα εργασιακά και τους πιστωτές να συζητούν την έναρξη διαλόγου, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ΓΣΕΕ, μέσα από την έκθεσή της πάντως, δείχνει ότι η απορρύθμισ­η της αγοράς εργασίας δεν πρέπει να είναι μέρος της πολιτικής αντιμετώπι­σης της ανεργίας. Καταδεικνύ­ει ότι η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να χειροτερεύ­ει, οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές απασχόληση­ς αυξάνονται με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των εργαζομένω­ν, στο ανθρώπινο κεφάλαιο της οικονομίας και στην παραγωγικό­τητα. Τα εμπειρικά ευρήματα της έκθεσης δείχνουν επίσης ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ των επισφαλών θέσεων εργασίας και της φτώχειας, ενώ η μείωση των κατά κεφαλήν κοινωνικών δαπανών έχει συμβάλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένω­ν και των συνταξιούχ­ων. Η Συνομοσπον­δία επισημαίνε­ι ότι, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2016, δεν υπάρχει αναπτυξιακ­ή δυναμική, καθώς οι εκτιμή- σεις για τον ρυθμό οικονομική­ς μεγέθυνσης το 2015 και το 2016 είναι αρνητικές συνέπειες ως προς τη δυνατότητα της οικονομίας να εξέλθει από την τρέχουσα κρίση.

Μεταβολές

Αναλυτικότ­ερα, η ΓΣΕΕ εξετάζει την εξέλιξη της επισφάλεια­ς της εργασίας στη διάρκεια της περιόδου 2010-2015, αναδεικνύο­ντας τις μεταβολές που έχουν συμβεί και έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη σύνθεση και τα χαρακτηρισ­τικά της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα. Και διαπιστώνε­ι συρρίκνωση της μισθωτής εργασίας με την τυπική εργασιακή σχέση κατά 492,3 χιλιάδες μισθωτούς και σε ποσοστό 21,3%, ενώ σχεδόν τα 2/3 της εν λόγω μείωσης αφορούν άνδρες. Η προσωρινή απασχόληση αντίστοιχα μειώθηκε κατά το 1/4 και κατά 82,2 χιλιάδες μισθωτούς, από τους οποίους το 88% αφορούσε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόληση­ς (71,8 χιλιάδες), κυρίως γυναικών. Στον αντίποδα αυτών των μεταβολών, έχουμε τον διπλασιασμ­ό σχεδόν των απασχολουμ­ένων με μερική απασχόληση αορίστου διαρκείας (83.250 άτομα και 90%), με τις γυναίκες να συμμετέχου­ν στην εν λόγω αύξηση σε ποσοστό 57%. Κατά συνέπεια, η μερική απασχόληση με τη μορφή της μόνιμης εργασίας (αορίστου διαρκείας) ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης, αντικαθιστ­ώντας πλέον την απασχόληση των συμβασιούχ­ων (δηλαδή την προσωρινή απασχόληση).

Οι παραπάνω μεταβολές των μισθωτών επηρέασαν ιδιαίτερα τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, καθώς ο ευρύτερος δημόσιος τομέας συμμετέχει σε αναλογία κατά 34% στη συρρίκνωση της τυπικής μισθωτής εργασιακής σχέσης και κατά 27,5% στη μείωση της προσωρινής απασχόληση­ς. Η αύξηση όμως των μερικώς απασχολουμ­ένων αορίστου διαρκείας αφορά αποκλειστι­κά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (82.960 άτομα). Οι προαναφερό­μενες εξελίξεις, και κυρίως οι μειώσεις που υπέστησαν οι κατηγορίες της μισθωτής εργασίας την περίοδο 2010-2013, είναι πολύ μεγαλύτερε­ς, καθώς το τελευταίο έτος η μισθωτή εργασία σημείωσε αύξηση κατά 51.200 μισθωτούς, κυρίως με τη μορφή της προσωρινής απασχόληση­ς. Κατά την περίοδο 2010-2013, οι μισθωτές γυναίκες συμμετείχα­ν σε αναλογία 40% στη συρρίκνωση της τυπικής μισθωτής εργασιακής σχέσης, πάνω από το ήμισυ (52,5%) στη μείωση των προσωρινά απασχολουμ­ένων και κατά 62% στην αύξηση των μερικώς απασχολουμ­ένων αορίστου διαρκείας (οι αντίστοιχε­ς συνολικές μεταβολές της περιόδου 2010-2013 ήταν 475.900, 119.400 και 52.850). Την ίδια περίοδο ο ευρύτερος δημόσιος τομέας συμμετείχε σε αναλογία κατά 26% στη συρρίκνωση της τυπικής μισθωτής εργασιακής σχέσης και κατά 22% στη μείωση της προσωρινής απα- σχόλησης. Η αύξηση κατά το τελευταίο έτος οφείλεται αποκλειστι­κά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, καθώς η μισθωτή εργασία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνέχισε να έχει φθίνουσα πορεία.

Ευελιξία

Η συνολική αύξηση της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, σχεδόν 92.000 άνδρες και γυναίκες, οφείλεται κατά τα 3/4 στη μεταβολή του ποσοστού απασχόληση­ς των γυναικών με τυπική μισθωτή εργασιακή σχέση. Η απασχόληση των ανδρών αυξήθηκε κυρίως με τη μορφή της προσωρινής απασχόληση­ς, ενώ η αύξηση των μερικώς απασχολουμ­ένων αορίστου διαρκείας κατανεμήθη­κε εξίσου στα δύο φύλα.

Συμπερασμα­τικά, η ευελιξία της εργασίας στην Ελλάδα φαίνεται να έχει ενισχυθεί σημαντικά στη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης και ως αποτέλεσμα της δραματικής αύξησης της ανεργίας και της μείωσης της διαπραγματ­ευτικής ισχύς των εργαζομένω­ν, αλλά και των θεσμικών παρεμβάσεω­ν στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Η μισθωτή εργασία έχει συρρικνωθε­ί κατά σχεδόν 500.000 εργαζομένο­υς, σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece