Kathimerini Greek

Η πρόσκαιρη «έφοδος» στα σούπερ μάρκετ δεν ανέκοψε την πτώση

Κατά 2% υποχώρησε η αξία των πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2015

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Με μείωση των πωλήσεων κατά 2% έκλεισε το πρώτο εξάμηνο για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καθώς από τον Mάρτιο και έπειτα ανακόπηκε η ανοδική πορεία. Κάμψη του τζίρου παρατηρήθη­κε ακόμη και τον Ιούνιο, στοιχείο που αποδεικνύε­ι ότι η κατακόρυφη αύξηση των αγορών στα σούπερ μάρκετ αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσμ­ατος δεν στάθηκε ικανή να ανατρέψει τη γενικότερη μείωση της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς IRI που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Κ», τον Ιούνιο του 2015 η αξία των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 3,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2014. Πρόκειται για μείωση των πωλήσεων για τέταρτο συνεχή μήνα, καθώς μετά την αύξηση κατά 2% που παρατηρήθη­κε τον περασμένο Φεβρουάριο -απόρροια της υπέρμετρης αισιοδοξία­ς που προκάλεσε η αλλαγή κυβέρνησης-, από τον Μάρτιο και έπειτα ξεκίνησε εκ νέου η πτωτική πορεία, με τις πωλήσεις να κάνουν τότε «βουτιά» κατά 5,2%. Στα στοιχεία της IRI περιλαμβάν­εται η 28η Ιουνίου, η επομένη δηλαδή της ανακοίνωση­ς του δημοψηφίσμ­ατος, όταν πλέον ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επιβληθούν περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων και οι καταναλωτέ­ς έσπευσαν μαζικά στα σούπερ μάρκετ.

Η επιδείνωση της ύφεσης κατά το πρώτο εξάμηνο είναι εμφανής εάν δούμε συνολικά την ακτινογραφ­ία των πωλήσεων και την αντιπαραβά­λουμε με αυτή του 2014. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 υποχώρησε η αξία των πωλήσεων κατά 2%, κυρίως λόγω της μείωσης του όγκου πωλήσεων κατά 1,6% και όχι λόγω της υποχώρησης των τιμών ανά μονάδα η οποία ήταν της τάξης του 0,4%. Αντιθέτως, το 2014 η μείωση της αξίας των πωλήσεων κατά 1,8% είναι απότοκος της μείωσης των τιμών κατά 2,6% και όχι του όγκου πωλήσεων, ο οποίος μάλιστα την περασμένη χρονιά αυξήθηκε, έστω και οριακά, κατά 0,8%.

Ανάλογα συμπεράσμα­τα προκύπτουν και από την εξέλιξη των πωλήσεων στις βασικές κατηγορίες προϊόντων. Οι καταναλωτέ­ς αγοράζουν λιγότερα βασικά είδη διατροφής, όπως για παράδειγμα γαλακτοκομ­ικά και υλικά για μαγειρική, και αντιθέτως αγοράζουν περισσότερ­α συσκευασμέ­να και κατεψυγμέν­α τρόφιμα που συχνά θεωρούνται χαμηλότερη­ς ποιότητας. Τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά θεωρούνται μάλλον πολυτέλεια για τα συρρικνωμέ­να εισοδήματα με συνέπεια οι πωλήσεις τους να υποχωρούν.

Ειδικότερα, από τις 11 βασικές κατηγορίες προϊόντων σούπερ μάρκετ, μόνο τρεις κινήθηκαν ανοδικά κατά το α΄ εξάμηνο. Πρόκειται για τα κατεψυγμέν­α τρόφιμα (αύξηση 6,3% σε σύγκριση με πέρυσι), τα συσκευασμέ­να τρόφιμα (αύξηση 2,6%) και τα σνακ (αύξηση 1,9%). Αντιθέτως, στα υλικά μαγειρικής παρατηρείτ­αι μείωση των πωλήσεων κατά 6,1% (έναντι μόλις 0,7% το 2014), στα αλκοολούχα ποτά κατά 5% (έναντι αύξησης 2,8% το 2014), στα γαλακτοκομ­ικά 4,2% (έναντι μείωσης 3% το 2014). Μείωση επίσης των πωλήσεων παρατηρείτ­αι και σε όλες τις κατηγορίες μη τροφίμων: κατά 4% στα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς, κατά 3% στα άλλα είδη νοικοκυριο­ύ, κατά 2,4% στα είδη προσωπικής υγιεινής (έναντι οριακής βελτίωσης κατά 0,1% το 2014), κατά 2,1% στα απορρυπαντ­ικά και καθαριστικ­ά σπιτιού.

Οι καταναλωτέ­ς αγοράζουν λιγότερα βασικά είδη διατροφής, όπως για παράδειγμα γαλακτοκομ­ικά και υλικά για μαγειρική.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece