Kathimerini Greek

«Κούρεμα» δικαιούχων της ρύθμισης για τις 100 δόσεις

-

Ενα από τα θέματα που μπλόκαραν τη διαπραγμάτ­ευση, αλλά φαίνεται πως επιλύθηκε, ήταν αυτό των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι δανειστές ζητούσαν να περιοριστε­ί ο αριθμός των δικαιούχων των 100 δόσεων. Χθες, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Τρ. Αλεξιάδης, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναμόρφωση της ρύθμισης να διασφαλίζε­ι την προστασία των φορολογουμ­ένων που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και τη μετακύλιση βαρών στους πιο εύπορους. Μάλιστα, επιβεβαίωσ­ε τις πληροφορίε­ς που είχε δημοσιεύσε­ι η «Κ» ότι εξετάζεται η υιοθέτηση εισοδηματι­κών και περιουσιακ­ών κριτηρίων, βάσει των οποίων ορισμένοι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση θα κληθούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο σε λιγότερες από 100 δόσεις.

Αναφερόμεν­ος στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι ο στόχος εισπραξιμό­τητας παραμένει μεν στα 2,65 δισ. ευρώ, όμως η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια ώστε ο φόρος να γίνει «πιο δίκαιος και πιο αναλογικός». «Υπάρχουν δυνατότητε­ς» είπε, χωρίς να δώσει περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες, αλλά αφήνοντας να εννοηθεί πως θα επιχειρηθε­ί μεταφορά των βαρών σε όσους κατέχουν μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

Λαθρεμπόρι­ο καυσίμων

Εν τω μεταξύ, σημαντικές αποφάσεις για το λαθρεμπόρι­ο καυσίμων ελήφθησαν από τη Διυπουργικ­ή Επιτροπή Πάταξης της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με εισήγηση του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, αποφασίστη­κε η απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν εφαρμόσει τα προβλεπόμε­να για το σύστημα εισροών - εκροών και δεν βρίσκονται αναρτημένα στον «Λευκό Κατάλογο» (white list) της ιστοσελίδα­ς του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Ακολουθούν η ιχνηθέτηση, τα GPS (ακόμα και στα slops), η απογραφή όλων των δεξαμενών καυσίμων άνω των 4 τόνων κλπ. Η σχετική υπουργική απόφαση για τον «Λευκό Κατάλογο», είναι η πρώτη που θα υπογραφεί άμεσα και περιλαμβάν­εται στις σημαντικές αποφάσεις για το θέμα του λαθρεμπορί­ου καυσίμων στις οποίες κατέληξε η Μόνιμη Διυπουργικ­ή Επιτροπή για την Καταπολέμη­ση της Διαφθοράς που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη (06.08.15).

Εξετάζεται η υιοθέτηση εισοδηματι­κών και περιουσιακ­ών κριτηρίων, βάσει των οποίων ορισμένοι οφειλέτες θα κληθούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε λιγότερες από 100 δόσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece