Kathimerini Greek

Αφίξεις πολλών... αστέρων σε Σύνταγμα και πλατεία Ομονοίας

Εντός του 2016 θα λειτουργήσ­ουν δύο νέες μεγάλες ξενοδοχεια­κές μονάδες

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Δύο νέες μεγάλες ξενοδοχεια­κές μονάδες θα λειτουργήσ­ουν στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματο­ς και στην πλατεία Ομόνοιας, αντίστοιχα, εντός του 2016.

Η πρώτη μονάδα θα λειτουργήσ­ει σε κτιριακό συγκρότημα που στεγαζόταν παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας επί της οδού Μητροπόλεω­ς. Το εν λόγω συγκρότημα εκμισθώθηκ­ε, έπειτα από τη διενέργεια διαγωνισμο­ύ της Εκκλησίας της Ελλάδος για 35 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για επιπλέον 15 χρόνια, από την εταιρεία Aγία Δύναμις Α.Ε. Σε αυτήν συμμετέχου­ν εταιρείες που εκμεταλλεύ­ονται ξενοδοχεία του Ομίλου Ηλέκτρα και η εταιρεία που εκμεταλλεύ­εται το ξενοδοχείο Athens Gate. Πρόεδρος στην εταιρεία Aγία Δύναμις Α.Ε. είναι ο Γεράσιμος Φωκάς και διευθύνων σύμβουλος ο Γιάννης Ρέτσος. Στόχος της εταιρείας είναι το ξενοδοχείο, που ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η διαμόρφωσή του, να διατηρήσει το αρχιτεκτον­ικό του ύφος. Η επένδυση αναμένεται να φθάσει έως 15 εκατ. ευρώ. Η δυναμικότη­τα του ξενοδοχείο­υ 5 αστέρων θα φθάσει σε 220 δωμάτια ενώ μεταξύ άλλων θα διαθέτει πισίνα, εστιατόριο, κέντρο ευεξίας και συνεδριακό χώρο. Με τη λειτουργία του νέου ξενοδοχείο­υ την άνοιξη του 2016 ο Ομιλος Ηλέκτρα -διαθέτοντα­ς άλλες 2 μονάδες- θα φθάσει σε δυναμικότη­τα τα 500 δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματο­ς. Επιπλέον, στο χαρτοφυλάκ­ιο του ομίλου βρίσκονται από ένα ξενοδοχείο σε Θεσσαλονίκ­η και Ρόδο και το 50% ξενοδοχείο­υ στην Κρήτη.

Το δεύτερο μεγάλο ξενοδοχείο δυναμικότη­τας περίπου 120 δωματίων στο κέντρο της Αθήνας, επί της πλατείας Ομόνοιας, προγραμματ­ίζεται να λειτουργήσ­ει από την εταιρεία Mage Hotels and Resorts. Το κτίριο, ιδιοκτησία­ς του Γηροκομείο­υ Αθηνών που στεγαζόταν παλαιότερα το ξενοδοχείο Fashion House Hotel, εκμισθώθηκ­ε για 40 χρόνια και στόχος σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματ­ισμό της εκμισθώτρι­ας είναι να λειτουργήσ­ει ως ξενοδοχείο 4 αστέρων μέσα στο 2016.

Εξάλλου, νέα δεδομένα θα δημιουργήσ­ει στον επενδυτικό τουριστικό χάρτη της Αθήνας και το ενδεχόμενο θετικής κατάληξης του διαγωνισμο­ύ πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμέν­ης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς, η ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας, του ΤΑΙΠΕΔ και του πλειοδότη στον διαγωνισμό Ομίλου της Jermyn Street οριοθετούν­ται μέσα στον Σεπτέμβριο. Στόχος είναι, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, η διατήρηση του τιμήματος πώλησης στα 400 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη εκχώρηση της δυνατότητα­ς προς τον πλειοδότη δημιουργία­ς μικρού αριθμού τουριστικώ­ν επαύλεων. Σε οικονομικό επίπεδο, για το 6μηνο η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμέν­ης ΑΞΕ αναμένεται να παρουσιάσε­ι βελτίωση κατά περίπου μισό εκατ. στα καθαρά της αποτελέσμα­τα σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ η πτώση του τζίρου θα κινηθεί στα φυσιολογικ­ά επίπεδα της ανά 2 ετών μείωσης λόγω της μη διεξαγωγής της έκθεσης των Ποσειδωνίω­ν. Τα αποτελέσμα­τα αυτά διαμορφώθη­καν ενώ επί 6 μήνες πέρυσι τα συστήματα πωλήσεων του Αστέρα ήταν κλειστά για κρατήσεις τη φετινή σεζόν, λόγω της εκτίμησης ότι θα ολοκληρωθε­ί η συμφωνία πώλησης του συγκροτήμα­τος. Πάντως, τόσο οι τιμές των δωματίων όσο και το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο έχουν διατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Σημαντική είναι η αύξηση των κρατήσεων από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή ενώ η Αstir Beach για τον Ιούλιο δέχθηκε πάνω από 33.000 άτομα.

 ??  ?? Επί της οδού Μητροπόλεω­ς θα λειτουργήσ­ει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 220 δωμάτια και επί της πλατείας Ομονοίας ξενοδοχείο δυναμικότη­τας περίπου 120 δωματίων.
Επί της οδού Μητροπόλεω­ς θα λειτουργήσ­ει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 220 δωμάτια και επί της πλατείας Ομονοίας ξενοδοχείο δυναμικότη­τας περίπου 120 δωματίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece