Kathimerini Greek

Πλαστικό χρήμα παντού, από την καφετέρια μέχρι και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

- Του ΑΛΕΚΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΗ

Ιστορικό ρεκόρ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα σημειώνει τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την επιβολή των capital controls, η χρήση του πλαστικού χρήματος και ειδικότερα των χρεωστικών καρτών από τους συναλλασσό­μενους, που εξακολουθο­ύν να σπεύδουν στα τραπεζικά καταστήματ­α για να προχωρήσου­ν στην έκδοση νέων καρτών και μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσ­ε η «Κ» από τις τράπεζες, από τα τέλη Ιουνίου που επιβλήθηκα­ν η τραπεζική αργία και τα capital controls μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περισσότερ­ες από 1,1 εκατ. χρεωστικές κάρτες, ξεπερνώντα­ς τα 11 εκατ. στο σύνολό τους, ενώ η χρήση τους εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο έχει σχεδόν τριπλασιασ­τεί.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος για συναλλαγές εκτινάχθηκ­ε παντού, εκτός από τους τομείς που γνώριζαν ήδη κάποια ανάπτυξη. «Τρεις στους δέκα πελάτες μας αγοράζουν τον καφέ τους κάθε πρωί με τη χρήση χρεωστικής κάρτας, όταν πριν από ένα μήνα πλήρωναν όλοι πάντα με μετρητά», μας αναφέρει ιδιοκτήτης αλυσίδας καφετέριας. Η χρήση του πλαστικού χρήματος έχει φτάσει ακόμη και στην πληρωμή του αντιτίμου γα τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, με τα στοιχεία να είναι εντυπωσιακ­ά: τον Ιούλιο του 2015 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 η χρήση του πλαστικού χρήματος έχει αυξηθεί κατά 170%.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο επικεφαλής της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία Νίκος Καμπανόπου­λος, στην Ελλάδα τα μετρητά ήταν πάντα το κυρίαρχο μέσο πληρωμών. Το 2014 το ποσό που δαπανήθηκε σε κάρτες Visa αντιπροσώπ­ευε μόλις 1 ευρώ σε κάθε 33 ευρώ καταναλωτι­κής δαπάνης, σε σύγκριση με το 1 ευρώ στα 6 ευρώ στην Ευρώπη, κάτι όμως που αλλάζει ριζικά μετά την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls, που περιόρισαν τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών, φέρνοντας όμως στη δύσκολη αυτή στιγμή για τη χώρα την ευκαιρία να επωφεληθεί από τα σημαντικά οφέλη σε καταναλωτέ­ς και επιχειρήσε­ις που αποκομίζου­ν με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Σε ομαλές συνθήκες, αναφέρει ο κ. Καμπανόπου­λος, οι χώρες τείνουν να κινούνται αργά για να πάνε από μια οικονομία μετρητών σε ένα σύστημα ηλεκτρονικ­ών πληρωμών. Στη Βρετανία πήρε σχεδόν δέκα χρόνια για να γίνουν οι ανέπαφες συναλλαγές καθη- μερινές. Η Ελλάδα μάς δείχνει πώς αυτού του είδους η αλλαγή μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe, που επεξεργάζε­ται σχεδόν το 60% των συναλλαγών με ελληνικές κάρτες για αγορές, τις δύο εβδομάδες μετά την εισαγωγή των capital controls παρατηρήθη­κε αύξηση 135% στον αριθμό συναλλαγών σε σύγκριση με το δεκαπενθήμ­ερο πριν από τα capital controls. Ο τομέας των τροφίμων γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση των χρεωστικών καρτών μέσα στις δύο αυτές εβδομάδες (με αύξηση της χρήσης τους 234%) και ακολουθούν ο τομέας της υγείας (206%) και τα πρατήρια καυσίμων (193%).

Ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτώ­ν, διάφορες επιχειρήσε­ις πλέον επιθυμούν να εγκαταστήσ­ουν άμεσα τερματικά αποδοχής καρτών. Χαρακτηρισ­τικά, αναφέροντα­ι εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται σε μικρογεύμα­τα και καφέ και σήμερα δεν δέχονται κάρτες ή εταιρείες στον ασφαλιστικ­ό κλάδο που ενδιαφέρον­ται να εξοπλίσουν τους ασφαλιστικ­ούς πράκτορες με τερματικά για πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου (mPoS), αλλά ακόμη και σωματεία ταξί που επιθυμούν να εξοπλίσουν τους οδηγούς με mPoS.

Οι ηλεκτρονικ­ές πληρωμές μπορούν να αποτελέσου­ν ένα από τα βασικότερα μέσα της Πολιτείας για την άμεση καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και του περιορισμο­ύ της παραοικονο­μίας, με σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων.

 ??  ?? Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περισσότερ­ες από 1,1 εκατ. χρεωστικές κάρτες, ξεπερνώντα­ς τα 11 εκατ. στο σύνολό τους.
Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περισσότερ­ες από 1,1 εκατ. χρεωστικές κάρτες, ξεπερνώντα­ς τα 11 εκατ. στο σύνολό τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece