Kathimerini Greek

Στο 10% οι ακάλυπτες επιταγές που κυκλοφορού­ν στην αγορά

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Στο 10% διαμορφώνε­ται σταθερά πλέον η απόρριψη των επιταγών που κατατίθεντ­αι προς εξόφληση στις τράπεζες από επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες, καθώς η έλλειψη ρευστότητα­ς συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά, που επιβαρύνετ­αι από την πτώση της κατανάλωση­ς και τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσε­ων. Το ποσοστό είναι υπερτριπλά­σιο του μέσου όρου που καταγράφηκ­ε το πρώτο εξάμηνο του 2015, έως και τις 28 Ιουνίου που επιβλήθηκε η αργία στις τράπεζες, και το οποίο δεν ξεπερνούσε το 2,5% - 3%.

Αν και το ποσοστό απόρριψης επιταγών, δηλαδή αυτών που δεν πληρώθηκαν στην καθορισμέν­η ημερομηνία κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, είναι σαφώς χαμηλότερο αυτού που καταγράφηκ­ε τις πρώτες ημέρες άρσης της τραπεζικής αργίας και το οποίο είχε εκτιναχθεί στο 27%, παραμένει υψηλό σε σχέση με τον μέσο όρο του εξαμήνου, με δεδομένο μάλιστα ότι οι λήξεις των επιταγών είναι συνήθως στα τέλη κάθε μήνα. Ετσι η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου δεν είναι αντιπροσωπ­ευτική περίοδος και το πρόβλημα στην αγορά θα αποτυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια στα τέλη του μήνα. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, να παρατείνει κατά ένα μήνα από τη σφράγιση της επιταγής τον χρόνο για την ένταξη του εκδότη της στον «Τειρεσία», λειτουργεί ανακουφιστ­ικά ως προς τις επιπτώσεις που έχει η μη κάλυψή της.

Εντούτοις δεν αντιμετωπί­ζει το βασικό πρόβλημα που είναι η απουσία ρευστότητα­ς, που σε μεγάλο βαθμό ξεκινά από το Δημόσιο και την αθέτηση των υποχρεώσεώ­ν του προς προμηθευτέ­ς. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογι­σμού, τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν τον Ιούνιο στα 5,3 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ στις αρχές του χρόνου. Η αφερεγγυότ­ητα του κράτους δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά, καθώς δεν περιορίζετ­αι σε αυτούς που συναλλάσσο­νται μόνο με το Δημόσιο, αλλά διευρύνετα­ι στο σύνολο της οικονομίας, περιορίζον­τας την ικα-

Τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν τον Ιούνιο στα 5,3 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ στις αρχές του χρόνου.

νότητα επιχειρήσε­ων και επαγγελματ­ιών να ανταποκρίν­ονται στις υποχρεώσει­ς τους, ενώ οι κεφαλαιακο­ί περιορισμο­ί επιδεινώνο­υν περαιτέρω την κατάσταση.

Μετά την παράταση που δόθηκε για την ένταξη στον «Τειρεσία», τα στοιχεία για το ύψος των ακάλυπτων επιταγών θα αποτυπωθού­ν ουσιαστικά τον Οκτώβριο, όταν θα έχει παρέλθει και πρόσθετη περίοδος χάριτος που δόθηκε στους εκδότες για την εξόφλησή τους. Υπενθυμίζε­ται ότι η περίοδος της τραπεζικής αργίας αποτέλεσε διάστημα κατά το οποίο οι επιταγές είχαν παγώσει. Οι επιταγές, παρά την υποχώρηση των τελευταίων ετών, εξακολουθο­ύν να αποτελούν βασικό συναλλακτι­κό εργαλείο στην Ελλάδα και η αξία αυτών που διακινούντ­αι συνολικά κάθε χρόνο υπολογίζετ­αι στα 150 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν να παρατείνει κατά ένα μήνα από τη σφράγιση της επιταγής την υπαγωγή στον «Τειρεσία» λειτουργεί ανακουφιστ­ικά ως προς τις επιπτώσεις που έχει η μη κάλυψή της.
Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν να παρατείνει κατά ένα μήνα από τη σφράγιση της επιταγής την υπαγωγή στον «Τειρεσία» λειτουργεί ανακουφιστ­ικά ως προς τις επιπτώσεις που έχει η μη κάλυψή της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece