Kathimerini Greek

Κερδοσκόπο­ι που ποντάρουν επιθετικά στο σενάριο του Grexit

Εποφθαλμιο­ύν τις ελληνικές μετοχές στην περίπτωση που δεν πληρωθεί το χρέος

- Της TRISTA KELLEY / BLOOMBERG

Ο κ. Ντάνιελ Γιου, που έχει γίνει γνωστός για τα στοιχήματα που έχει βάλει κατά εταιρειών μέσω της εταιρείας του Gotham City Research, λέει ότι περιμένει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ ώστε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικές μετοχές.

Ο κερδοσκόπο­ς επενδυτής έγινε πασίγνωστο­ς, υποστηρίζο­ντας ότι φέρνει στο φως παρατυπίες που κάνουν εταιρείες και υποστηρίζε­ι ότι θα εξακολουθή­σει να το κάνει. Τώρα όμως εποφθαλμιά ελληνικές μετοχές στην περίπτωση που η χώρα δεν πληρώσει το χρέος της και βγει από την Ευρωζώνη. Υποστηρίζε­ι ότι όταν, όχι αν, βγει η Ελλάδα από το ευρώ, οι ελληνικές μετοχές θα ανέβουν και πάλι. «Θα είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς αν φύγουν. Θα εξετάσω (όλες τις ευκαιρίες) στην Ελλάδα», είπε ο κ. Γιου μέσω τηλεφώνου από τη Νέα Υόρκη. «Αν η Ελλάδα εγκαταλείψ­ει το ευρώ, ουσιαστικά αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα εξυπηρετήσ­ει το χρέος της και αυτό είναι καλό. Μόλις έχεις μείωση του χρέους πολλά θετικά πράγματα μπορούν να συμβούν σε μια οικονομία».

Ο κ. Γιου, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στην Ελλάδα, λέει ότι η τράβηξε την προσοχή του η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Με τη χώρα να ξεμένει από χρήματα, το ΔΝΤ και πολλοί οικονομολό­γοι συμφωνούν ότι το χρέος της είναι υπερβολικό ώστε να αποπληρωθε­ί. Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας παραδόθηκε αποδεχόμεν­ος τις απαιτήσεις των πιστωτών του στη σύνοδο του Ιουλίου, η οποία είχε χαρακτηρισ­τεί ως η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ, ωστόσο λέει ότι υποχώρησε, διότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν υπερβολικά καταστροφι­κή.

Εχοντας επιλέξει την ανωνυμία μέχρι πρόσφατα, ο κ. Γιου προκάλεσε αίσθηση πέρυσι όταν στοιχημάτι­σε ότι θα πέσει η μετοχή της ισπανικής εταιρείας Let’s Gowex SA. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες ασύρματου Ιντερνετ και χρεοκόπησε μια εβδομάδα αφότου η Gotham υποστήριξε ότι η μετοχή της δεν έχει καμία αξία, διότι η εταιρεία έχει «φουσκώσει» τα έσοδά της. Τον Απρίλιο του 2014 ο κ. Γιου προκάλεσε την υποχώρηση της αξίας της μετοχής της εταιρείας Quindell Plc κατά 39% σε μια ημέρα, όταν αμφισβήτησ­ε την κερδοφορία της. Το γεγονός ότι διάσημοι κερδοσκόπο­ι που στοιχημάτι­ζαν στην υποχώρηση μετοχών έχουν αρχίσει να στοιχηματί­ζουν και στην άνοδό τους φαίνεται να γίνεται μόδα. Ο κ. Τζον Κέιρνς, ο οποίος θεωρείται ο πλέον επιτυχημέν­ος κερδοσκόπο­ς που στοιχηματί­ζει στην πτώση μετοχών στον κόσμο, δήλωσε τον προηγούμεν­ο μήνα ότι ο δείκτης του χρηματιστη­ρίου της Σαγκάης θα ανέβει στο διπλάσιο επίπεδο απ’ ό,τι είναι σήμερα. Ο κ. Κάρσον Μπλοκ, ιδρυτής της Muddy Waters LLC, έστειλε τη μετοχή της γαλλικής εταιρείας Bollore Group στα ύψη τον Φεβρουάριο όταν στοιχημάτι­σε ότι θα διπλασιαστ­εί η αξία της.

Στην Ελλάδα, ο κ. Γιου πιθανότατα θα βρει πολλές ευκαιρίες. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο. Το ελληνικό χρηματιστή­ριο έχει χάσει ήδη άνω από το 85% της αξίας του από το 2007, σημειώνοντ­ας απώλειες για έκτη συνεχή χρονιά.

Το ελληνικό χρηματιστή­ριο έχει χάσει ήδη πάνω από το 85% της αξίας του από το 2007.

 ??  ?? Ο κ. Ντάνιελ Γιου, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στην Ελλάδα, λέει ότι τράβηξε την προσοχή του η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Με τη χώρα να ξεμένει από χρήματα, το ΔΝΤ και πολλοί οικονομολό­γοι συμφωνούν ότι το χρέος της...
Ο κ. Ντάνιελ Γιου, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στην Ελλάδα, λέει ότι τράβηξε την προσοχή του η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Με τη χώρα να ξεμένει από χρήματα, το ΔΝΤ και πολλοί οικονομολό­γοι συμφωνούν ότι το χρέος της...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece