Kathimerini Greek

Μικρή επίπτωση στα κυπριακά ομόλογα από το QE της ΕΚΤ

- Του MARIUS ZAHARIA / REUTERS

Τον Ιούλιο η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ομόλογα του κυπριακού Δημοσίου, αλλά δεν μειώθηκε τόσο το κόστος δανεισμού της νήσου. Αυτό αποτελεί ένδειξη περί του τι πρόκειται να συμβεί όταν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Οι αποδόσεις των επταετών ομολόγων της Κύπρου υποχώρησαν τον Ιούλιο 30 μονάδες βάσης στο 3,7%. Η υποχώρηση σημειώθηκε, όμως, σε μεγάλο βαθμό όταν η Ελλάδα πέτυχε ένα πρόγραμμα γέφυρα για τη χρηματοδότ­ησή της από τους πιστωτές της και απέφυγε την πτώχευση. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι αποδόσεις των ίδιων ομολόγων της Πορτογαλία­ς, που είναι εξίσου επιρρεπή στην ελληνική κρίση, υποχώρησαν κατά 50 έως 60 μ.β. Ο όγκος των κυπριακών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό μικρό δεδομένου

Οι αποδόσεις των επταετών ομολόγων της Κύπρου υποχώρησαν τον Ιούλιο 30 μονάδες βάσης στο 3,7%. Η υποχώρηση σημειώθηκε, όμως, σε μεγάλο βαθμό όταν η Ελλάδα πέτυχε ένα πρόγραμμα γέφυρα για τη χρηματοδότ­ησή της από τους πιστωτές της και απέφυγε την πτώχευση. ότι σκοπεύει να αγοράσει συνολικά ομόλογα ύψους 1 τρισ. ευρώ. Αντιπροσωπ­εύει όμως το 2,5% των επιλέξιμων ομολόγων της Κύπρου, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των περισσότερ­ων χωρών. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ αγοράζει κάθε μήνα περίπου το 1% των επιλέξιμων ομολόγων της Γαλλίας.

Ο κύριος λόγος που δεν μειώθηκε τόσο το κόστος δανεισμού της Κύπρου είναι το ιδιοκτησια­κό καθεστώς των κυπριακών ομολόγων. Πολλά κυπριακά ομόλογα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκ­ιο κάποιων hedge funds που επενδύουν σε τίτλους υψηλού κινδύνου και συνήθως θέλουν να τοποθετηθο­ύν και να πουλήσουν πολύ γρήγορα. Χαίρονται που η ΕΚΤ εισέρχεται σε μια αγορά με έλλειμμα ρευστότητα­ς και ευχαρίστως της πωλούν τα ομόλογα ώστε να αποσπάσουν γρήγορο κέρδος. Σε πιο ανεπτυγμέν­ες αγορές οι επενδυτές είναι πιο συνετοί. Τράπεζες, συνταξιο- δοτικά ταμεία και ασφαλιστικ­ές θέλουν να διατηρούν ομόλογα στα χαρτοφυλάκ­ιά τους για λόγους συμμόρφωση­ς με τους κανόνες.

Οπως επισημαίνε­ι ο Ρόμπερτ Τιπ, στέλεχος της Prudential Fixed Income, «ορισμένοι από τους επενδυτές που αγόρασαν νωρίς κυπριακά ομόλογα περίμεναν την ΕΚΤ και τα πούλησαν αμέσως». Ο ίδιος προεξοφλεί πως «θα επαναληφθε­ί το ίδιο με την Ελλάδα, όταν ανακάμψει η αγορά όσοι είχαν αγοράσει και είχαν παγιδευτεί πωλούν, αλλά τα ομόλογα έχουν πολύ χαμηλή βαθμολογία πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς και είναι δύσκολο να προσελκύσο­υν τους επόμενους αγοραστές». Δεδομένης, όμως, της δομής της κυπριακής αγοράς ομολόγων, μπορεί η ποσοτική χαλάρωση να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο αργότερα, όταν θα έχει φύγει το χρήμα που τοποθετήθη­κε γρήγορα και θα είναι πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece