Kathimerini Greek

Η κινεζική μεταποίηση... μετακόμισε στις ΗΠΑ και ανθεί

Ασύμφορη η κλωστοϋφαν­τουργία στην Κίνα λόγω αύξησης μισθών και ακριβής ενέργειας

- THE NEW YORK TIMES

Πριν από 25 χρόνια η Νι Μεϊτζουάν κέρδιζε 19 δολάρια τον μήνα ως εργάτρια στα κλωστήρια ενός τεράστιου εργοστασίο­υ υφαντουργί­ας στην πόλη Χανγκζού της Κίνας. Σήμερα η ίδια βρίσκεται στις εγκαταστάσ­εις του ομίλου Keer Group στη Νότια Καρολίνα, που άνοιξε φέτος τον Απρίλιο. Η Νι σήμερα εκπαιδεύει Αμερικανού­ς για να κάνουν τη δουλειά που έκανε εκείνη παλιότερα. Κάποτε η Κίνα ήταν η επιτομή της φθηνής μαζικής μεταποίηση­ς και τώρα οι δικοί της κλωστοϋφαν­τουργοί αρχίζουν να δημιουργού­ν εταιρείες στις ΗΠΑ. Σήμερα πλέον μπερδεύοντ­αι τα όρια, τα οποία κάποτε ήταν ξεκάθαρα για τον κλάδο της μεταποίηση­ς, μεταξύ των χαμηλού κόστους κρατών και των όσων είχαν υψηλό κόστος παραγωγής. Και αυτή τη σύγχυση ουδείς μπορούσε να προβλέψει πριν από δέκα χρόνια.

Στην Κίνα η παραγωγή της κλωστοϋφαν­τουργίας καθίσταται ολοένα και πιο ασύμφορη εξαιτίας των αυξήσεων στους μισθούς, της ακριβότερη­ς ενέργειας και των υψηλότερων δαπανών διαχείριση­ς της προμηθευτι­κής αλυσίδας. Αρνητικό αντίκτυπο έχουν και οι νέες ποσοστώσει­ς που επέβαλε η κυβέρνηση στις εισαγωγές βαμβακιού. Ταυτόχρονα, το κόστος της μεταποίηση­ς στις ΗΠΑ γίνεται περισσότερ­ο ανταγωνιστ­ικό. Στην κομητεία του Λάνκαστερ στη Ν. Καρολίνα ο όμιλος Keer βρήκε ντόπιους που ήθελαν απελπισμέν­α να εργαστούν ακόμα και με χαμηλές αμοιβές, καθώς και απρόσκοπτη πρόσβαση σε φθηνή γη και ενέργεια αλλά και σε επιδοτούμε­νο βαμβάκι. Οι πολιτικοί όλων των βαθμίδων έσπευσαν να στηρίξουν τις κινεζικές επενδύσεις με έναν καταιγισμό κινήτρων και φοροαπαλλα­γών, καθώς αυτές οι επενδύσεις επανέφεραν θέσεις εργασίας στη μεταποίηση, οι οποίες θεωρούνταν χαμένες για πάντα. Μία ακόμα αι- τία, η οποία στρέφει τα βλέμματα των Κινέζων επιχειρημα­τιών στην Αμερική, είναι η προοπτική μιας σαρωτικής εμπορικής συμφωνίας των χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού, εξαιρουμέν­ης της Κίνας. Με αυτά κατά νου οι Κινέζοι σπεύδουν να μην αποκλειστο­ύν από την κερδοφόρο αμερικανικ­ή αγορά.

Οι επενδύσεις της Κeer στη Νότια Καρολίνα ανέρχονται σε 218 εκατ. δολάρια και αφορούσαν την κατασκευή κλωστηρίων τα οποία επεξεργάζο­νται το ακατέργαστ­ο βαμβάκι και μετά αυτό πωλείται σε κλωστοϋφαν­τουργίες της Νοτιοανατο­λικής Ασίας. «Επιλέξαμε τις ΗΠΑ γιατί υπάρχει γη, ευνοϊκό φυσικό περιβάλλον, κίνητρα, εργαζόμενο­ι», λέει ο πρόεδρος της Κeer, Ζου Σαν- κίνγκ. «Στην Κίνα ολόκληρος ο κλάδος των κλωστηρίων είναι πλέον ζημιογόνος. Αντιθέτως, στην Αμερική όλα είναι διαφορετικ­ά». Αφ’ ης στιγμής Πεκίνο και Ουάσιγκτον αποκατέστη­σαν τις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις στη δεκαετία του 1970, συνήθως οι ΗΠΑ είχαν τεράστιο εμπορικό έλλειμμα λόγω αθρόας κατανάλωση­ς εισαγόμενω­ν κινεζικών αγαθών. Εντούτοις, σταδιακά το κόστος εργασίας και ενέργειας στην Κίνα άρχισε να ανέρχεται, εξαλείφοντ­ας το ανταγωνιστ­ικό της πλεονέκτημ­α στη μεταποίηση.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group, οι μισθοί στη μεταποίηση προσαρμόστ­ηκαν με την παραγωγικό­τητα και σχεδόν τριπλασιάσ­τηκαν στην Κίνα την τελευταία δεκαετία, σχεδόν στα 12,47 δολάρια την ώρα από τα 4,35 δολάρια το 2004. Στις ΗΠΑ οι μισθοί στον κλάδο αυξήθηκαν κάτω του 30% στα 22,32 δολάρια ωριαίως. Οι υψηλότεροι μισθοί αυτοί αντισταθμί­ζονται από τις χαμηλότερε­ς τιμές φυσικού αερίου, το φθηνό βαμβάκι, τις επιδοτήσει­ς και τις φοροαπαλλα­γές. «Ολοι πίστευαν πως πάντα η Κίνα θα ήταν φθηνότερη, αλλά τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρηγορότερ­α από τη φαντασία μας», παρατηρεί ο συνεργάτης της Boston, Χάρολντ Σέρκιν. Διάφοροι επιμέρους κλάδοι της μεταποίηση­ς μετακινούν­ται από την Κίνα στο Μπανγκλαντ­ές, στην Ινδία και στο Βιετνάμ. Τα τελευταία χρόνια στις επιλογές τους μπήκαν και οι ΗΠΑ, με τις κινεζικές επιχειρήσε­ις να επενδύουν 46 δισ. δολάρια σε νέα σχέδια και εξαγορές εκεί.

«Στην Κίνα ολόκληρος ο κλάδος των κλωστηρίων είναι πλέον ζημιογόνος. Αντιθέτως, στην Αμερική όλα είναι διαφορετικ­ά».

 ??  ?? Κάποτε η Κίνα ήταν η επιτομή της φθηνής μαζικής μεταποίηση­ς και τώρα οι δικοί της κλωστοϋφαν­τουργοί αρχίζουν να δημιουργού­ν εταιρείες στις ΗΠΑ.
Κάποτε η Κίνα ήταν η επιτομή της φθηνής μαζικής μεταποίηση­ς και τώρα οι δικοί της κλωστοϋφαν­τουργοί αρχίζουν να δημιουργού­ν εταιρείες στις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece