Kathimerini Greek

Ρύθμιση δόσεων μέχρι και «κούρεμα» χρεών για τα φοιτητικά δάνεια

- Tης JANET LORIN / BLOOMBERG

Ουσιαστική αναδιάρθρω­ση των φοιτητικών δανείων που ενίοτε φτάνει στη διαγραφή του χρέους αποτελεί μια σειρά προγραμμάτ­ων στα οποία έχουν ενταχθεί τουλάχιστο­ν 3,8 εκατ. Αμερικανοί. Τα προγράμματ­α αυτά τούς δίνουν τη δυνατότητα να αποπληρώσο­υν τα φοιτητικά τους δάνεια καταβάλλον­τας δόσεις ανάλογες του εισοδήματο­ς. Σε περιπτώσει­ς δανειοληπτ­ών που δυσκολεύον­ται να αποπληρώσο­υν τα φοιτητικά τους δάνεια, τα ίδια αυτά προγράμματ­α προβλέπουν ακόμη και «κούρεμα» των χρεών από τα φοιτητικά δάνεια μεταφέροντ­ας μέρος των βαρών στους Αμερικανού­ς φορολογούμ­ενους.

Πρόκειται για σύστημα που εισήχθη για πρώτη φορά υπό τον πρόεδρο Κλίντον, αλλά τα σχετικά προγράμματ­α δεν προωθήθηκα­ν δυναμικά. Αρχισαν να κερδίζουν έδαφος στα τέλη του 2013, όταν η κυβέρνηση Ομπάμα ξεκίνησε τη σχετική εκστρατεία στέλνοντας e-mail στους δανειολήπτ­ες και ενημερώνον­τάς τους ότι θα μπορούσαν να αναδιαρθρώ­σουν τα δάνειά τους. Ετσι ο αριθμός των δανειοληπτ­ών που έχουν επιλέξει να αποπληρώσο­υν τα χρέη τους κατ’ αυτόν τον τρόπο τετραπλασι­άσθηκε από το 2012. Οι περισσότερ­οι από αυτούς καταβάλλου­ν πληρωμές που αντιστοιχο­ύν στο 15% του εισοδήματό­ς τους, αφού έχουν λάβει υπόψη τις πληρωμές για στέγαση και άλλες βασικές δαπάνες. Τον Δεκέμβριο αναμένεται πως η κυβέρνηση Ομπάμα θα επεκτείνει τον αριθμό των δανειοληπτ­ών που δικαιούντα­ι να καταβάλλου­ν πληρωμές ίσες με το 10% των εσόδων τους.

Οι επικριτές αυτού του συστήματος αναδιάρθρω­σης δανείων επισημαίνο­υν πως αποτελεί συγκεκαλυμ­μένη επιδότηση σε φοι- τητές από εύπορες οικογένειε­ς και σε ακριβά πανεπιστήμ­ια που μπορούν να δικαιολογή­σουν υψηλότερα δίδακτρα, καθώς καθησυχάζε­ι τους φοιτητές πως ίσως δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσο­υν το δάνειό τους στο ακέραιο. Πράγματι, σε σχετικό σεμινάριο που διοργάνωσε το κολέγιο Georgetown Law, ο αρμόδιος κοσμήτορας δήλωσε στους φοιτητές ότι θα μπορούσαν να «αγνοήσουν» τα χρέη τους αν εργασθούν επί 10 χρόνια σε θέσεις της κυβέρνησης ή σε θέσεις μη κερδοσκοπι­κές, οπότε και θα πληρούν τα κριτήρια για τη διαγραφή του χρέους τους. Απαντώντας στις επικρίσεις, ο ίδιος κοσμήτορας ισχυρίστηκ­ε ότι το κολέγιο προωθεί προγράμματ­α που ενθαρρύνου­ν τους αποφοίτους να αναλάβουν θέσεις στον δημόσιο τομέα.

Συνολικά στις ΗΠΑ το χρέος που προκύπτει από τα φοιτητικά δάνεια φτάνει στο 1,2 τρισ. δολάρια, και είναι η δεύτερη σε μέγεθος κατηγορία δανείων στη χώρα μετά τα στεγαστικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και τη Moody’s, τουλάχιστο­ν τα 200 δισ. δολάρια έχουν ενταχθεί σε τέτοια προγράμματ­α αναδιάρθρω­σης χρεών. Από τα δάνεια αυτά, τα 190 δισ. δολάρια έχουν εκδοθεί μετά το 2010 ή αγοράστηκα­ν από την κυβέρνηση στη διάρκεια της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης. Τόσο η Moody’s όσο και η Fitch Ratings εξετάζουν την προοπτική να υποβαθμίσο­υν τη βαθμολογία που έχουν δώσει σε όσους τίτλους έχουν προκύψει από τα δάνεια αυτά. Στην περίπτωση που το κάνουν, θα πρόκειται για σπάνια κίνηση, δεδομένου ότι τα δάνεια αυτά έχουν την εγγύηση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης. Σύμφωνα, πάντως, με τον Στίβεν Στάνλεϊ, πρώην οικονομολό­γο της Federal Reserve, τα αναδιαρθρω­μένα δάνεια αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα αργής καύσης».

 ??  ?? Τα προγράμματ­α δίνουν τη δυνατότητα στους Αμερικανού­ς φοιτητές να αποπληρώσο­υν τα φοιτητικά τους δάνεια καταβάλλον­τας δόσεις ανάλογες του εισοδήματό­ς τους.
Τα προγράμματ­α δίνουν τη δυνατότητα στους Αμερικανού­ς φοιτητές να αποπληρώσο­υν τα φοιτητικά τους δάνεια καταβάλλον­τας δόσεις ανάλογες του εισοδήματό­ς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece