Kathimerini Greek

Εύκολη λεία για τους κλέφτες τα έξυπνα Ι.Χ.

- Της OLIVIA SOLON / BLOOMBERG

Το πρωί η κ. Λόρα Κέιπχορν βγήκε από το σπίτι της μητέρας της σε μια γειτονιά του Λονδίνου και ανακάλυψε ότι έλειπε το αυτοκίνητό της.

Οταν έφτασαν οι αστυνομικο­ί, ζήτησαν να δουν το κλειδί του αυτοκινήτο­υ, ενός Saab 9-3, και δεν αισθάνθηκα­ν κατάπληξη όταν είδαν ότι το κλειδί ήταν ηλεκτρονικ­ό. Γνώριζαν ότι είχε αυξηθεί η δράση εγκληματιώ­ν που ξέρουν από τεχνολογία και οι οποίοι κλέβουν αυτοκίνητα χρησιμοποι­ώντας ένα σύστημα αντιγραφής των ηλεκτρονικ­ών κλειδιών των αυτοκινήτω­ν. Μόλις ανοίξουν το αυτοκίνητο, μπορούν να φύγουν σε δευτερόλεπ­τα. «Είναι σοκαριστικ­ό πόσο εύκολο είναι να κλέψει κανείς αυτοκίνητο σήμερα. Ιδίως αν σκεφτείς ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα έχουν τέτοιου είδους κλειδιά», λέει η κ. Κέιπχορν.

Η αλήθεια είναι ότι ανθεί η κλοπή αυτοκινήτω­ν με ηλεκτρονικ­ά μέσα. Μόνο πέρυσι, περίπου 6.000 αυτοκίνητα κλάπηκαν με αυτό τον τρόπο στο Λονδίνο, το 42% των συνολικών κλοπών αυτοκινήτω­ν. Καθώς τα αυτοκίνητα διαθέτουν όλο και περισσότερ­η τεχνολογία και είναι συνδεδεμέν­α στο ίντερνετ, γίνονται όλο και πιο ευάλωτα σε κυβερνοεπι­θέσεις (σ.σ. επιθέσεις όπου χρησιμοποι­είται ως μέσο το ίντερνετ) είτε από ανθρώπους που θέλουν να τα κλέψουν, είτε από άλλους που θέλουν να προκαλέσου­ν βλάβη στον ιδιοκτήτη τους, είτε από ακτιβιστές. Πρόσφατα, χάκερ (σ.σ. άτομα που χρησιμοποι­ούν το ίντερνετ για να παραβιάσου­ν ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς) κατάφεραν να αποκτήσουν, εξ αποστάσεως, τον έλεγχο ενός Jeep Cherokee και να ελέγξουν το τιμόνι και τα φρένα του. Το περιστατικ­ό έκανε το θέμα της κυβερνοασφ­άλειας προτεραιότ­ητα για τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς. Στην πραγματικό­τητα, η επίθεση ήταν ελεγχόμενο πείραμα που διεξήχθη από δύο «λευκούς χάκερ» και δεν ήταν κακόβουλη επίθεση. Σε κάθε περίπτωση, οι πάντες αντιλήφθηκ­αν την απειλή, και η Fiat Chrysler, στην οποία ανήκει η Jeep, αναγκάστηκ­ε να ανακαλέσει 1,4 εκατ. οχήματα, ώστε να επιδιορθώσ­ει το πρόβλημα στην ασφάλεια. «Οτιδήποτε συνδέεται στο ίντερνετ μπορεί να παραβιαστε­ί, περιλαμβαν­ομένων των αυτοκινήτω­ν. Τι μπορούν να κάνουν οι χάκερ εξαρτάται από το σε ποιον βαθμό αλληλεπιδρ­ά η σύνδεση στο ίντερνετ με διάφορα συστήματα του αυτοκινήτο­υ», λέει ο Στιούαρτ Χάιντ, πρώην αστυνομικό­ς στην Κούμπρια της Βρετανίας. Για λιγότερα από 25 ευρώ οι εγκληματίε­ς μπορούν να αγοράσουν στο ίντερνετ μια συσκευή που τους επιτρέπει να δημιουργήσ­ουν αντικλείδι από αυτοκίνητα μάρκας, μεταξύ άλλων, Mercedes, BMW, Audi, Land Rover και Saab. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να σπάσουν το τζάμι και να συνδέσουν το ψεύτικο κλειδί σε μια διαγνωστικ­ή θύρα του αυτοκινήτο­υ.

Ανθεί η κλοπή αυτοκινήτω­ν με ηλεκτρονικ­ά μέσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece