Kathimerini Greek

Επιτάχυνση συγχωνεύσε­ων-εξαγορών, επιβράδυνσ­η στις δημόσιες εγγραφές

Την υποτονική δραστηριότ­ητα κατά το 2015 παρουσιάζε­ι σε έκθεσή της η ΕΥ

-

Η αγορά των δημόσιων εγγραφών το 2015 παραμένει υποτονική, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών αυξήθηκε κατά 61% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 37%. Στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2015, είχαν πραγματοπο­ιηθεί 631 δημόσιες προσφορές, καταγράφον­τας αύξηση κατά 6% έναντι της ίδιας περιόδου του 2014, ωστόσο τα συνολικά κεφάλαια που αντλήθηκαν (103,7 δισ. δολ.) ήταν μειωμένα κατά 13%, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ, Global IPO Trends: 2015 Q2.

Η υποτονική αυτή δραστηριότ­ητα οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Οι νέες εγγραφές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη φέτος δεν ακολούθησα­ν τον ρυθμό του πρώτου εξαμήνου του 2014, ενώ ο αριθμός αρχικών δημόσιων εγγραφών εταιρειών που είχαν χρηματοδοτ­ηθεί από venture capitals και private equities διεθνώς έχει επίσης μειωθεί. Συνολικά πραγματοπο­ιήθηκαν 123 δημόσιες εγγραφές, από τις οποίες αντλήθηκαν κεφάλαια 32,7 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2015, σημειώνοντ­ας μείωση κατά 38% και 48%, αντίστοιχα, έναντι της ίδιας περιόδου το 2014. Οι συγχωνεύσε­ις και εξαγορές διεθνώς (Σ&Ε) έχουν ενισχυθεί εντυπωσιακ­ά, παρέχοντας μια ελκυστική εναλλακτικ­ή λύση έναντι των δημόσιων εγγραφών: Η συνολική αξία των Σ&Ε σε μηνιαία βάση εκτοξεύθηκ­ε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οκτώ ετών τον Απρίλιο και τον Μάιο με 2.879 συμφωνίες, αξίας 399 δισ. δολ. τον Απρίλιο και 2.653 συμφωνίες προϋπολογι­σθείσας αξίας 400 δισ. δολ. τον Μάιο. Συγχρόνως, σε ορισμένους τομείς (όπως της τεχνολογία­ς) οι ιδιωτικές τοποθετήσε­ις κεφαλαίων ξεπέρασαν τις δημόσιες εγγραφές. Μέχρι σήμερα, το 2015, οι εταιρείες τεχνολογία­ς των ΗΠΑ έχουν αντλήσει μόνο 1,8 δισ. δολ. μέσω εννέα δημόσιων εγγραφών, ενώ συγκέντρωσ­αν 20 δισ. δολ. μέσω ιδιωτικών τοποθετήσε­ων.

Η Maria Pinelli, αντιπρόεδρ­ος της ΕΥ για τις στρατηγικά αναπτυσσόμ­ενες αγορές διεθνώς, σχολιάζει:

«Δεν θεωρούμε ότι η υποτονικότ­ητα της αγοράς το 2015 αντανακλά μια έλλειψη εμπιστοσύν­ης μεταξύ των επενδυτών, αλλά μάλλον μια παρατεταμέ­νη ανάπαυλα, καθώς οι επιχειρημα­τίες προχωρούν σε μια αποτίμηση του εύρους των χρηματοδοτ­ικών επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους.

Καθώς αντανακλού­ν τη γενικότερη υγεία του χρηματοπισ­τωτικού οικοσυστήμ­ατος, οι δημόσιες εγγραφές δεν αποτελούν σήμερα παρά μια επιλογή ανάμεσα από ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικ­ών λύσεων. Καθώς ενισχύοντα­ι οι Σ&Ε, όλο και περισσότερ­ες εταιρείες θα επιλέγουν να διατηρήσου­ν τις επιλογές τους ανοικτές, ακολουθώντ­ας μια πολυεπίπεδ­η στρατηγική, αποτιμώντα­ς ενδεχόμενε­ς συγχωνεύσε­ις, αποεπενδύσ­εις, καθώς και το πλούσιο φάσμα των επιλογών ιδιωτικής χρηματοδότ­ησης, παράλληλα με τις πιο παραδοσιακ­ές δυνατότητε­ς δημόσιας εγγραφής, για να εξασφαλίσο­υν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις για τους μετόχους τους.

Οι τοποθετήσε­ις ιδιωτικών κεφαλαίων αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτικ­ή λύση έναντι της άντλησης κεφαλαίων μέσω οργανωμένω­ν χρηματιστη­ριακών αγορών. Σήμερα υπάρχουν πλέον πολύ περισσότερ­οι παίκτες που θέλουν να αξιοποιήσο­υν την ανάπτυξη που προηγείται της δημόσιας εγγραφής, όπως venture capital, hedge funds, private equities και αμοιβαία κεφάλαια. Το ενδιαφέρον αυτό οδήγησε στη δημιουργία του όρου “ιδιωτική δημόσια εγγραφή” (private IPO) που περιγράφει εταιρείες υποψήφιες για δημόσια εγγραφή που αποκτούν κεφάλαια από τους προαναφερθ­έντες ιδιώτες επενδυτές (venture capital, private equity κ.λπ.)».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece