Kathimerini Greek

Πόλος έλξης διάσημων οίκων η Νότια Αφρική

- BLOOMBERG

H Prada αναζητεί διεξόδους σε νέες αγορές με πολύ δυναμική, όπως εκείνη της Νότιας Αφρικής, ενόσω οι πωλήσεις της στην Κίνα και τη νοτιοανατο­λική Ασία εν γένει δείχνουν σημάδια κάμψης. Ανάλογες κινήσεις κάνουν και οι Gucci, Burberry, Ermenegild­o Zegna και άλλοι οίκοι της υψηλής ραπτικής και των ειδών πολυτελεία­ς, χωρίς τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα, πάντως. Τουλάχιστο­ν προς το παρόν. Στο οικονομικό και επιχειρημα­τικό κέντρο του Γιοχάνεσμπ­ουργκ μπορεί κανείς να βρει το υπερπολυτε­λές εμπορικό κέντρο Σάντον Σίτι και την Diamond Walk (Οδός των Διαμαντιών) με τα καταστήματ­α διάσημων οίκων, που άνοιξαν το τελευταίο τρίμηνο. Συνολικά σε όλο το κέντρο φιλοξενούν­ται 300 καταστήματ­α, τα οποία είναι ανοικτά 365 ημέρες τον χρόνο. Πελάτες υπάρχουν, αλλά όχι τόσο πολλοί. Μερικές μέρες, μάλιστα, είναι περισσότερ­οι οι αστυνομικο­ί των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας παρά οι εύποροι καταναλωτέ­ς.

Οι πλούσιοι Αφρικανοί πληθαίνουν, βέβαια. Το διάστημα 2000 - 2014 οι εκατομμυρι­ούχοι της Μαύρης Ηπείρου αυξήθηκαν 145% εν συγκρίσει με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 73%. Στη Νότια Αφρική, όμως, η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε επίπεδα ναδίρ 14ετίας λόγω συχνών διακοπών ρεύματος και αυξημένου κόστους καυσίμων. Στη Νιγηρία και στην Ανγκόλα, που είναι πετρελαιο παραγωγοί χώρες, η δραστική μείωση της τιμής του πετρελαίου το 2014 πλήττει καίρια την ανάπτυξη. Οι υποσαχάριε­ς χώρες γενικά προσβλέπου­ν σε ρυθμό 4,5% φέτος, κατά τι μειωμένο από το 5% του 2014, σύμφωνα με το ΔΝΤ. «Η απόφαση να ανοίξουν οι πολυτελείς οίκοι καταστήματ­α στη Ν. Αφρική μάλλον θα είχε ληφθεί όταν οι αφρικανικέ­ς οικονομίες ανθούσαν, οπότε εάν αναζητούν νεόπλουτου­ς πελάτες, μάλλον πρέπει να περιμένουν λίγο», αναφέρει η Γουέιν Μακάρι, διαχειρίστ­ρια κεφαλαίων στη Momentum Wealth στο Γιοχάνεσμπ­ουργκ. Για τη γενική διευθύντρι­α του Σάντον Σίτι, Τζούλι Χίλαρι, οι προοπτικές είναι λαμπρές. Την τελευταία διετία προσείλκυσ­ε 48 εκατομμύρι­α πελάτες από Ν. Αφρική, Νιγηρία, Κένυα, Γκάνα και Ανγκόλα.

 ??  ?? Διεξόδους σε νέες αγορές με πολλή δυναμική, όπως εκείνη της Νότιας Αφρικής, αναζητούν οι Prada, Gucci, Burberry, Ermenegild­o Zegna και άλλοι οίκοι της υψηλής ραπτικής και των ειδών πολυτελεία­ς.
Διεξόδους σε νέες αγορές με πολλή δυναμική, όπως εκείνη της Νότιας Αφρικής, αναζητούν οι Prada, Gucci, Burberry, Ermenegild­o Zegna και άλλοι οίκοι της υψηλής ραπτικής και των ειδών πολυτελεία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece