Kathimerini Greek

Επί ποδός πολέμου οι αμερικανικ­ές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς για την ηλεκτροκίν­ηση

- BLOOMBERG

Μια νέα εποχή ενδεχομένω­ς να ξημερώνει για την αμερικανικ­ή αυτοκινητο­βιομηχανία, η οποία θα τη μετασχηματ­ίσει σε έναν κλάδο φιλικότερο προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο εν γένει. Η αρχή έχει γίνει στην Καλιφόρνια από τη μαχητική πολιτειακή αξιωματούχ­ο Μαίρη Νίκολς, η οποία με την προώθηση σχετικής νομοθεσίας για τις μηδενικές εκπομπές ρύπων από τα οχήματα στους δρόμους επιδιώκει την ανάπτυξη των ηλεκτροκίν­ητων αυτοκίνητω­ν. Από το 2007 είναι πρόεδρος του Συμβουλίων Εναέριων Πηγών της Καλιφόρνια­ς και στηρίζει το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου για τον διπλασιασμ­ό του στόχου εξοικονόμη­σης καυσίμων στα 55 μίλια ανά γαλόνι έως το 2025.

Από την πλευρά των κατασκευασ­τών, οι αντιδράσει­ς κάθε άλλο παρά ήπιες είναι. Σε παλιότερη εμφάνισή του ο Σέρτζιο Μαρκιόνε της Fiat -Chrysler είχε ισχυριστεί ότι ο μόνος λόγος που κατασκευάζ­ει το ζημιογόνο ηλεκτροκίν­ητο Fiat 500e στην Καλιφόρνια είναι οι ρυθμίσεις της κ. Νίκολς. Η ίδια είναι στο συγ- κεκριμένο πεδίο 40 χρόνια και ένα από επιτεύγματ­ά της είναι ότι απορρύπανε την επικίνδυνα βεβαρημένη ατμόσφαιρα του Λος Αντζελες. Επιπλέον, το ότι συστηματικ­ά και μεθοδικά προωθούσε τη χρήση καταλύτη στα οχήματα ήδη από τη δεκαετία του 1970, εξοργίζοντ­ας την αυτοκινητο­βιομηχανία. Η σήμερα 70χρονη Μαίρη Νίκολς ουδέποτε πείστηκε από τους ισχυρισμού­ς των στελεχών του κλάδου για το τι είναι δυνατόν να γίνει. Τότε, το 1970, θεωρούσαν τα περί καταλύτη «αδιανόητα» και ότι εάν ποτέ εφαρ- μόζονταν, η General Motors θα καταστρεφό­ταν. Οι όροι που έθεσε στην Καλιφόρνια προβλέπουν το 2,7% των οχημάτων φέτος να κινούνται μόνο με μπαταρία ή με κυψέλη καυσίμου ή να είναι ηλεκτρικά-υβριδικά. Από το 2018 και μετά αυξάνονται ετησίως οι ποσοστώσει­ς και φθάνουν το 22% το 2025. Εως το 2030 η Μαίρη Νίκολς προσβλέπει στο ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα, που θα πουλιούντα­ι στην Καλιφόρνια, να εκπέμπουν μηδενικούς ή σχεδόν μηδενικούς ρύπους.

 ??  ?? Στην Καλιφόρνια το 2,7% των οχημάτων φέτος θα πρέπει να κινούνται μόνο με μπαταρία ή με κυψέλη καυσίμου ή να είναι ηλεκτρικά - υβριδικά.
Στην Καλιφόρνια το 2,7% των οχημάτων φέτος θα πρέπει να κινούνται μόνο με μπαταρία ή με κυψέλη καυσίμου ή να είναι ηλεκτρικά - υβριδικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece