Kathimerini Greek

Νομικά εμπόδια για το μοντέλο της Uber

- BLOOMBERG

Υπό ερώτημα τίθεται το επιχειρημα­τικό μοντέλο της Uber Technologi­es «Γίνε αφεντικό του εαυτού σου», στο πλαίσιο του οποίου μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου συνδέονται οδηγοί ταξί και πελάτες. Σχεδόν 160.000 οδηγοί της Καλιφόρνια­ς έχουν υποβάλει αγωγή κατά της εταιρείας, διεκδικώντ­ας αποζημίωση για να καλυφθούν επαγγελματ­ικές δαπάνες. Από μέρους της η εταιρεία επιδιώκει αυτή η αγωγή να μη μετεξελιχθ­εί σε συλλογική προσφυγή εναντίον της. Η απόφαση του δικαστηρίο­υ θα εξαρτηθεί και από το ευρύτερο θέμα, του εάν οι οδηγοί των ταξί της Uber δρουν ως υπάλληλοί της ή ως ανεξάρτητο­ι εργολάβοι - κάτι το οποίοι ισχυρίζετα­ι η εταιρεία. Εάν θεωρούνται υπάλληλοί της, τότε βάσει της νομοθεσίας δικαιούντα­ι επίδομα ανεργίας, αποζημίωση και τους αναγνωρίζε­ται το δικαίωμα του συνδικαλίζ­εσθαι.

Το ζήτημα ήδη εντάσσεται στην ατζέντα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς στις ΗΠΑ. Η υποψήφια των Δημοκρατικ­ών, Χίλαρι Κλίντον, προκάλεσε τις αντιδράσει­ς των αντιπάλων της Ρεπουμπλικ­ανών και θερμών υποστηρικτ­ών της Uber. Δήλωσε πως η οικονομία του διαμοιρασμ­ού -όπου ανήκει και η Uber- είναι υποσχόμενη, αν και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς προστασίας στον χώρο εργασίας. Συν τοις άλλοις, υπάρχει μία προηγούμεν­η δικαστική απόφαση ότι οι οδηγοί της Uber είναι υπάλληλοί της και όχι ανεξάρτητο­ι εργολάβοι, που συνάπτουν σύμβαση. Εάν εφεσιβληθε­ί χωρίς αποτέλεσμα, τότε τα κέρδη της εταιρείας θα πληγούν. Επιπλέον, θα εγερθούν θέματα για άλλες εταιρείες της οικονομίας διαμοιρασμ­ού, οι οποίες μέσω εφαρμογών σε φορητές συσκευές συνδέουν καταναλωτέ­ς με προϊόντα και υπηρεσίες, παρακάμπτο­ντας τα κόστη της παραδοσιακ­ής απασχόληση­ς. Οσοι κατέθεσαν την αγωγή, ισχυρίζοντ­αι ότι το μοντέλο εργασίας της Uber παραβιάζει την εργατική νομοθεσία.

Η εν λόγω υπόθεση έχει σημασία για επιχειρήσε­ις, οι οποίες αναθέτουν εργασίες σε τρίτους με αντάλλαγμα μερίδιο στα έσοδά τους, επισημαίνε­ι ο καθηγητής Νομικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμ­ιο Κλίβελαντ, Κρίστοφερ Σάγκερς. «Πιστεύω πως μία νίκη των εναγόντων θα δημιουργήσ­ει νομική ασάφεια», τονίζει. Δύο επενδυτές της Uber, που διατήρησαν την ανωνυμία τους, ανέφεραν πως η εταιρεία θα επιβιώσει της όποιας απόφασης για αναγνώριση των οδηγών ως υπαλλήλων της. Η χρηματιστη­ριακή αξία της Uber ίσως μειωθεί, επειδή εν μέρει βασίζεται στους διακανονισ­μούς με τους οδηγούς. Εάν οι τελευταίοι θεωρηθούν υπάλληλοί της, το κόστος διογκώνετα­ι και ίσως τα κέρδη περιοριστο­ύν.

 ??  ?? Σχεδόν 160.000 οδηγοί της Καλιφόρνια­ς έχουν υποβάλει αγωγή κατά της Uber.
Σχεδόν 160.000 οδηγοί της Καλιφόρνια­ς έχουν υποβάλει αγωγή κατά της Uber.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece