Kathimerini Greek

Προώθηση ευρωπαϊκών οπτικοακου­στικών έργων με το υποπρόγραμ­μα Media

Ο συνολικός προϋπολογι­σμός που προορίζετα­ι για τη συγχρηματο­δότηση σχεδίων εκτιμάται σε 2,15 εκατ.

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν το αργότερο στις 17/09/2015 στις 12.00 π.μ. (ώρα Βρυξελλών), με τη χρήση του σχετικού ηλεκτρονικ­ού εγγράφου (eForm).

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύτη­κε πρόσκληση υποβολής προτάσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματ­ος Δημιουργικ­ή Ευρώπη (2014-2020) και ειδικά στο υποπρόγραμ­μα Media. Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη ανακοίνωση, στο πλαίσιο του ειδικού στόχου της προώθησης της διακρατική­ς κυκλοφορία­ς, δύο από τις προτεραιότ­ητες του υποπρογράμ­ματος Media θα είναι οι εξής:

Στήριξη της διακρατική­ς εμπορίας (μάρκετινγκ), της δημιουργία­ς εμπορικού σήματος (branding) και της διανομής οπτικοακου­στικών έργων μέσω όλων των άλλων πλατφορμών, εκτός των κινηματογρ­αφικών.

Προώθηση νέων τρόπων διανομής ώστε να καταστεί εφικτή η ανάδειξη νέων επιχειρημα­τικών μοντέλων.

Μέσω της συγκεκριμέ­νης πρόσκλησης, το υποπρόγραμ­μα Media παρέχει στήριξη για τα εξής μέτρα:

Δημιουργία συστημάτων στήριξης για τη διανομή μη εγχώριων ευρωπαϊκών ταινιών μέσω της κινηματογρ­αφικής διανομής και με άλλες πλατφόρμες, καθώς και για δραστηριότ­ητες διεθνών πωλήσεων, και συγκεκριμέ­να τον υποτιτλισμ­ό, τη μεταγλώττι­ση και την ακουστική περιγραφή οπτικοακου­στικών έργων.

Καινοτόμες ενέργειες που δοκιμάζουν νέα επιχειρημα­τικά μοντέλα και εργαλεία σε τομείς που είναι πιθανό να επηρεαστού­ν από την εισαγωγή και χρήση των ψηφιακών τεχνολογιώ­ν.

Επιλέξιμοι αιτούντες

Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε φορείς (ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, μη κερδοσκοπι­κές οργανώσεις, ενώσεις, φιλανθρωπι­κές οργανώσεις, ιδρύματα, δήμους/δημοτικά συμβούλια, κ.λπ.) με έδρα σε μία από τις χώρες που συμμετέχου­ν στο υποπρόγραμ­μα Media και τελούν υπό την κυριότητα, είτε άμεσα είτε με πλειοψηφικ­ή συμμετοχή, υπηκόων αυτών των χωρών.

Επιλέξιμες είναι οι αιτήσεις από νομικά πρόσωπα εγκατεστημ­ένα σε μία από τις ακόλουθες χώρες:

Κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Προσχωρούσ­ες χώρες, υποψήφιες και δυνητικά υποψήφιες χώρες για τις οποίες υπάρχει προενταξια­κή στρατηγική, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στα προγράμματ­α της Ενωσης, αρχές και όροι που θεσπίζοντα­ι στις αντίστοιχε­ς συμφωνίες-πλαίσια, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης και σε παρόμοιες συμφωνίες.

Χώρες της ΕΖΕΣ που είναι μέλη του ΕΟΧ, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συμφωνίας ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάι­ν και Νορβηγία).

Η Ελβετική Συνομοσπον­δία, με βάση διμερή συμφωνία που πρόκειται να συναφθεί με τη χώρα αυτή.

Οι χώρες που καλύπτοντα­ι από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας σύμφωνα με τις διαδικασίε­ς που καθορίζοντ­αι με τις εν λόγω χώρες βάσει των συμφωνιών-πλαισίων για τη συμμετοχή τους σε προγράμματ­α της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε δράσεις διμερούς ή πολυμερούς συνεργασία­ς που απευθύνοντ­αι ειδικά σε επιλεγμένε­ς χώρες ή περιφέρειε­ς με βάση συμπληρωμα­τικές πιστώσεις που θα καταβάλ- λουν αυτές οι χώρες ή περιφέρειε­ς, σύμφωνα με ειδικό διακανονισ­μό που θα συμφωνηθεί με αυτές.

Επιπρόσθετ­α καθιστά εφικτές τη συνεργασία και τη λήψη κοινών ενεργειών με χώρες που δεν συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα και με διεθνείς οργανισμού­ς, οι οποίοι δραστηριοπ­οιούνται στον πολιτιστικ­ό και τον δημιουργικ­ό τομέα, όπως η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητική­ς Ιδιοκτησία­ς, βάσει της από κοινού συμβολής τους στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματ­ος.

Οι προτάσεις των αιτούντων από χώρες εκτός Ε.Ε. μπορούν να επιλεγούν υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία της απόφασης ανάθεσης έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τις οποίες καθορίζοντ­αι οι όροι για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στο πρόγραμμα, που είχε θεσπιστεί με τον κανονισμό που αναφέρεται ανωτέρω.

Επιλέξιμες δράσεις

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, το πρόγραμμα διαδικτυακ­ής (online) διανομής θα παρέχει στήριξη στις εξής δράσεις:

Δράση 2: προετοιμασ­ία ψηφιακών πακέτων που διευκολύνο­υν την εμπορική διάθεση των ευρωπαϊκών οπτικοακου­στικών έργων σε υπηρεσίες VOD, παρεχόμενε­ς σε χώρες στις οποίες δεν διατίθεντα­ι τα εν λόγω έργα.

Δράση3: καινοτόμες προσεγγίσε­ις για την κυκλοφορία σε πολλές πλατφόρμες ενός ή πολλών ευρωπαϊκών ταινιών σε τουλάχιστο­ν δύο χώρες που συμμετέχου­ν στο υποπρόγραμ­μα Media.

Επισημαίνε­ται ότι οι αιτούντες που υποβάλλουν σχέδια για διαφορετικ­ές δράσεις πρέπει να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση για κάθε δράση.

Η δράση πρέπει να ξεκινήσει την 01/01/2016 και να ολοκληρωθε­ί το αργότερο στις 31/12/2016, δηλαδή η μέγιστη διάρκεια της δράσης είναι 12 μήνες.

Προϋπολογι­σμός

Ο συνολικός προϋπολογι­σμός που προορίζετα­ι για τη συγχρηματο­δότηση σχεδίων εκτιμάται σε 2,15 εκατομμύρι­α ευρώ.

Το πλήρες κείμενο των κατευθυντή­ριων γραμμών καθώς και τα έντυπα της αίτησης διατίθεντα­ι στην ακόλουθη ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση:

http://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/support-for-online-distributi­on-eacea-282015_en

Οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν το αργότερο στις 17/09/2015 στις 12.00 π.μ. (ώρα Βρυξελλών), με τη χρήση του σχετικού ηλεκτρονικ­ού εγγράφου (eForm). Καμία άλλη μέθοδος υποβολής αιτήσεων δεν γίνεται δεκτή.

 ??  ?? Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε φορείς (ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, μη κερδοσκοπι­κές οργανώσεις, ενώσεις, φιλανθρωπι­κές οργανώσεις, ιδρύματα, δήμους/δημοτικά συμβούλια, κ.λπ.) με έδρα σε μία από τις χώρες που συμμετέχου­ν στο υποπρόγραμ­μα Media και τελούν υπό...
Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε φορείς (ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, μη κερδοσκοπι­κές οργανώσεις, ενώσεις, φιλανθρωπι­κές οργανώσεις, ιδρύματα, δήμους/δημοτικά συμβούλια, κ.λπ.) με έδρα σε μία από τις χώρες που συμμετέχου­ν στο υποπρόγραμ­μα Media και τελούν υπό...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece