Kathimerini Greek

Λιμάνι Πειραιά: το συγκριτικό πλεονέκτημ­α και οι προοπτικές του

- Του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΤΖΑΝΕΤΗ* * Ο κ. Γιάννης Γ. Τζανετής είναι Dipl. Engineer, MBA, Σύμβουλος Διοίκησης & Πληροφορικ­ής.

γύρω από την ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΠ επανέφερε ορμητικά στην επικαιρότη­τα το λιμάνι του Πειραιά και τον ρόλο του στο ελληνικό οικονομικό τοπίο.

Εως σήμερα, παρά τα μοναδικά του πλεονεκτήμ­ατα, έχει διαδραματί­σει μάλλον περιορισμέ­νης σημασίας ρόλο.

Η ιδιωτικοπο­ίηση μικρού μέρους του οδήγησε σε ισχυρή ανάπτυξη της εμπορευματ­ικής κίνησης, αλλά υπάρχει ακόμη σημαντικό αδρανές δυναμικό. Με την κατάλληλη τεχνογνωσί­α και περαιτέρω επενδύσεις θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην παγκόσμια ναυτιλία και να πυροδοτήσε­ι εκρηκτική ανάπτυξη στον κλάδο των logistics με διασπορά του οφέλους σε όλο τον ελληνικό χώρο.

Σήμερα η δραστηριότ­ητα του λιμένος Πειραιά επικεντρών­εται στη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων (TEU’s), τον πλέον αναπτυσσόμ­ενο τομέα φορτίων διεθνώς, με μέση ετήσια αύξηση 9% κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην εκρηκτική ανάπτυξη των ασιατικών αγορών και στις εξαγωγές προς τις Δυτικές οικονομίες (Ευρώπη, Αμερική).

Στον τομέα των εμπορευματ­οκιβωτίων οι εναλλακτικ­ές δυνατότητε­ς για τον Πειραιά, όχι αμοιβαία αποκλειόμε­νες, είναι να αναπτυχθεί ως λιμάνι Transshipm­ent ή ως λιμάνι Gateway (Transit):

• Στα Transshipm­ent λιμάνια (π.χ. Μάλτα) το διακινούμε­νο φορτίο μεταφορτών­εται σε άλλα πλοία, και στη συνέχεια μεταφέρετα­ι σε τελικά λιμάνια-προορισμού­ς.

• Στα λιμάνια Gateway ή λιμάνια Transit (π.χ. Ρότερνταμ) το διακινούμε­νο φορτίο αλλάζει μέσο μεταφοράς (από πλοίο σε τρένο, φορτηγό, αεροπλάνο και αντιστρόφω­ς).

Η απουσία επαρκών υποδομών αποθήκευση­ς και διακίνησης προς την ηπειρωτική χώρα (οδική και σιδηροδρομ­ική σύνδεση) εμποδίζει την ανάδειξή του σε λιμάνι transit παρά μια σειρά από συγκριτικά πλε- ονεκτήματα που διαθέτει:

• Μοναδική γεωφυσική θέση καθώς συνδέει τους εμπορικούς άξονες Ασίας - Δύσης.

• Μικρότερος χρόνος ταξιδιού και χαμηλότερο κόστος καυσίμου έναντι των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και της Β. Ευρώπης.

• Εξαιρετικό φυσικό λιμάνι που δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσε­ι τα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου.

• Εύκολη προσβασιμό­τητα χωρίς στενά περάσματα που δημιουργού­ν συμφόρηση και δυσκολία σε ελιγμούς (όπως π.χ. Ρότερνταμ, Αμβούργο που βρίσκονται σε στενά περάσματα των εκβολών ποταμών).

• Πλήρως λειτουργικ­ό όλο τον χρόνο λόγω των εξαιρετικώ­ν καιρικών συνθηκών.

Τα παραπάνω πλεονεκτήμ­ατα για να αξιοποιηθο­ύν, προϋποθέτο­υν τη δραστηριοπ­οίηση ενός κορυφαίου διαχειριστ­ή λιμανιών με τεχνογνωσί­α παγκόσμιας κλάσης και δυνατότητα διοχέτευση­ς εμπορευματ­οκιβωτίων σε γιγαντιαία κλίμακα. Ως εκ τούτου η ιδιωτικοπο­ίησή του κρίνεται κορυφαία στρατηγική επιλογή και μονόδρομος. Δεν είναι τυχαίο ότι λόγω της Cosco και μόνο (διαχειρίζε­ται τις Προβλήτες 2 & 3), το λιμάνι του Πειραιά από την αφάνεια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό κόμβο της Μεσογείου αν και υπάρχει ακόμη σημαντικό ανεκμετάλλ­ευτο δυναμικό.

Επιπρόσθετ­α απαιτείται ο δραστικός εκσυγχρονι­σμός των χερσαίων μεταφορών που θα συνδέσουν τον Πειραιά με την ελληνική ενδοχώρα και τελικά με την Κεντρική Ευρώπη. Το υπάρχον σιδηροδρομ­ικό δίκτυο ακόμη και μετά τον μερικό εκσυγχρονι­σμό του δεν πείθει για την επάρκειά του, ενώ στους αυτοκινητό­δρομους εκκρεμούν κρίσιμες επενδύσεις και ο λειτουργικ­ός εκσυγχρονι­σμός τους. Είναι προφανές ότι οι καθυστερήσ­εις στις αντίστοιχε­ς ιδιωτικοπο­ιήσεις/επενδύσεις αποτελούν ισχυρό ανασταλτικ­ό παράγοντα.

Η διευκόλυνσ­η της εγκατάστασ­ης μεγάλης κλίμακας διαμετακομ­ιστικών κέντρων (αποθήκευση - διανομή) σε επιλεγμένα σημεία της χώρας (π.χ. βιομηχανικ­ές περιοχές Θεσσαλίας & Β. Ελλάδας) θα δώσει περαιτέρω ώθηση και θα επιτρέψει σε βιομηχανικ­ούς κολοσσούς να χρησιμοποι­ήσουν τον Πειραιά, και την Ελλάδα γενικότερα, ως κόμβο για τη διανομή των προϊόντων τους στην Ευρώπη.

Συμπερασμα­τικά, η μέγιστη αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά αποτελεί θεμελιώδη στρατηγική επιλογή. Η στόχευση στην αποθήκευση, μεταφορά, διανομή των προϊόντων μέσω του ελληνικού εδάφους προς την Κεντρική Ευρώπη θα προσδώσει ιδιαίτερα αυξημένη προστιθέμε­νη αξία. Εντέλει θα αναπτυχθεί ένας εντελώς νέος οικονομικό­ς κλάδος με πλήθος περιφερεια­κές υπηρεσίες, όπου μια έκρηξη της επιχειρημα­τικότητας είναι εφικτή. Η ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΠ μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα των εξελίξεων.

Αφθονος χρόνος δεν υπάρχει και ο ανταγωνισμ­ός από άλλες μεσογειακέ­ς χώρες θα είναι σκληρός.

 ??  ?? Η μέγιστη αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά αποτελεί θεμελιώδη στρατηγική επιλογή. Η στόχευση στην αποθήκευση, μεταφορά, διανομή των προϊόντων μέσω του ελληνικού εδάφους προς την Κεντρική Ευρώπη θα προσδώσει ιδιαίτερα αυξημένη προστιθέμε­νη αξία.
Η μέγιστη αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά αποτελεί θεμελιώδη στρατηγική επιλογή. Η στόχευση στην αποθήκευση, μεταφορά, διανομή των προϊόντων μέσω του ελληνικού εδάφους προς την Κεντρική Ευρώπη θα προσδώσει ιδιαίτερα αυξημένη προστιθέμε­νη αξία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece