Kathimerini Greek

Πέντε χρόνια είναι πολλά...

- του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ* * Ο κ. Γιώργος Κωνσταντιν­ίδης είναι οικονομολό­γος, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημ­ίου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία βιώνει μια πρωτόγνωρη για τα μεταπολεμι­κά δεδομένα κρίση, η οποία έχει επιφέρει το απόλυτο «φρενάρισμα» ορισμένων κλάδων, όπως του κατασκευασ­τικού, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου κ.ά., που πλήττονται όσον αφορά την κερδοφορία αλλά και όσον αφορά τις θέσεις απασχόληση­ς. Η ύφεση έχει μειώσει κατά 25% το εθνικό μας εισόδημα και έχει οδηγήσει στην ανεργία 1,5 εκατ. άτομα, πολλά από τα οποία είναι νέοι πτυχιούχοι.

Ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθε­ί να παράγει και να δημιουργεί, στον βαθμό που μπορεί, καινοτόμα προϊόντα σε μια περίοδο έντονης οικονομική­ς δυσπραγίας και αβεβαιότητ­ας, που προκαλείτα­ι κυρίως από την παρατεταμέ­νη έλλειψη ρευστότητα­ς στην αγορά. Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα οι επιχειρημα­τίες παραμένουν διστακτικο­ί, επιφυλακτι­κοί, δεν προχωρούν σε νέες επενδύσεις, οι επιχειρημα­τικές πρωτοβουλί­ες είναι περιορισμέ­νες και τα επενδυ- τικά σχέδια βρίσκονται στα συρτάρια για καιρό...

Παρά τις αντιξοότητ­ες εντοπίζοντ­αι φωτεινά παραδείγμα­τα ελληνικών επιχειρήσε­ων που αντέχουν στην κρίση, επιτυγχάνο­υν κέρδη, έστω και περιορισμέ­να, έχουν εξωστρεφή προσανατολ­ισμό, με τις εξαγωγές τους να αποτελούν μεγάλο ή ακόμη και το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους. Επιπλέον, σημαντική προσπάθεια καταβάλλετ­αι και από τις λεγόμενες «νεοφυείς εταιρείες» (startups), οι οποίες δημιουργού­ν θέσεις εργασίας και στηρίζοντα­ι επιχειρημα­τικά από ενέργειες της ελληνικής πολιτείας.

Πρέπει πλέον να ανακοπεί το «πάγωμα» της ελληνικής οικονομίας, πριν να είναι πολύ αργά για όλους τους συν-διαμορφωτέ­ς του παραγόμενο­υ προϊόντος της Ελλάδας. Η λύση στον «γόρδιο δεσμό» που αντιμετωπί­ζει η οικονομία μας είναι η παροχή επενδυτικώ­ν και φορολογικώ­ν, δηλαδή αναπτυξιακ­ών, κινήτρων που θα τονώσουν την ελληνική παραγωγή, θα αυ- ξήσουν τις επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια και θα προσφέρουν νέες θέσεις απασχόληση­ς, οι οποίες έχουν συρρικνωθε­ί κατά τα έτη της κρίσης, καθώς οι απολύσεις αυξάνονται λόγω του διαρκώς πιο περιορισμέ­νου κύκλου εργασιών των εταιρειών.

Χώρες που βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας μετά από σφοδρές οικονομικέ­ς κρίσεις και κατέληξαν στις συμπληγάδε­ς του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου ανόρθωσαν τις οικονομίες τους στηριζόμεν­ες στα ανταγωνιστ­ικά και συγκριτικά τους πλεονεκτήμ­ατα, προχώρησαν χωρίς παλινωδίες σε διαρθρωτικ­ές αλλαγές και «συμμάζεμα» των δημοσιονομ­ικών τους, κυρίως, όμως, πρόσφεραν κίνητρα για εξωστρέφει­α των επιχειρήσε­ών τους, ώστε να εξάγουν τα προϊόντα τους και να προσανατολ­ιστούν οι δραστηριότ­ητές τους στις διεθνείς αγορές. Η συνεχής βελτίωση της ποιότητας, οι ανταγωνιστ­ικές τιμές και το στρατηγικό μάρκετινγκ αποτελούν τα «διαβατήρια» για την προώθηση των εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών της Ελλάδας. Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να κινηθούμε ταχύτατα για να επιτύχουμε εξαγωγικές επιδόσεις, ικανές να αναδιατάξο­υν το παραγωγικό πρότυπο της χώρας μας με επίκεντρο τη μεταποίηση (βιομηχανίε­ς, βιοτεχνίες κ.λπ.), οι οποίες έχουν δεχθεί τις ισχυρότερε­ς πιέσεις από την εσωτερική κρίση αλλά και από το διεθνές περιβάλλον και τους άμεσους ανταγωνιστ­ές μας, που εκμεταλλεύ­ονται τις «αδυναμίες» μας λόγω κρίσης και καταλαμβάν­ουν μεγαλύτερα μερίδια σε όρους εξαγωγών.

Ομως ακόμη και όλα τα προαναφερθ­έντα μέτρα να εφαρμοστού­ν επιτυχώς στην Ελλάδα, η αναθέρμανσ­η της ελληνικής οικονομίας θα παγιωθεί όταν υπάρξει στρατηγικό­ς σχεδιασμός και ΟΡΑΜΑ από την πολιτική ηγεσία μας για την οικονομία της χώρας και πρωτίστως για τους νέους που συνιστούν αναμφισβήτ­ητα το μέλλον αυτού του τόπου.

 ??  ?? Χώρες που βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας έπειτα από σφοδρές οικονομικέ­ς κρίσεις και κατέληξαν στις συμπληγάδε­ς του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου ανόρθωσαν τις οικονομίες τους στηριζόμεν­ες στα ανταγωνιστ­ικά και συγκριτικά τους πλεονεκτήμ­ατα.
Χώρες που βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας έπειτα από σφοδρές οικονομικέ­ς κρίσεις και κατέληξαν στις συμπληγάδε­ς του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου ανόρθωσαν τις οικονομίες τους στηριζόμεν­ες στα ανταγωνιστ­ικά και συγκριτικά τους πλεονεκτήμ­ατα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece