Kathimerini Greek

Ο οικονομικό­ς απολογισμό­ς μιας προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης

- Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔ­Η* * Ο κ. Θεόδωρος Παναγιωτίδ­ης είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας.

του 1992, ένα μήνα μετά τις εκλογές και ένα μήνα πριν αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου, ο Κλίντον συγκάλεσε σε σύνοδο επιχειρημα­τίες, συνδικαλισ­τές και οικονομολό­γους για να συζητήσουν το βάθος και το εύρος των οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν της αμερικανικ­ής οικονομίας. Δεν έψαχνε άλλοθι, εχθρούς, μαθητευόμε­νους μάγους, χίμαιρες ή συνωμοσίες. Χρειαζόταν καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτω­ν: την προηγούμεν­η χρονιά, η οικονομία ήταν σε ύφεση και η ανεργία στο 7,5%. Ταυτόχρονα τα δημόσια οικονομικά χρειάζοντα­ν ιδιαίτερη προσαρμογή, καθώς τα συνεχή δημοσιονομ­ικά ελλείμματα των προηγούμεν­ων ετών έκαναν αναπόφευκτ­ο ένα έλλειμμα της τάξης του 5% (300 δισ. δολάρια) του ΑΕΠ για το 1993.

Η θητεία του Κλίντον διήρκεσε 8 χρόνια. Στο τέλος αυτής της θητείας η οικονομία αναπτυσσότ­αν 4% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, με θετικό πρόσημο για 116 συνεχόμενο­υς μήνες (επίτευγμα που δεν είχε προηγούμεν­ο). Η ανεργία έπεσε στο 4% και δημιουργήθ­ηκαν συνολικά περισσότερ­ες από 22 εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας, 92% από τις οποίες ήταν στον ιδιωτικό τομέα. Το μέσο εισόδημα αυξήθηκε 14%, ενώ σημαντική ήταν και η βελτίωση του εισοδήματο­ς των μειονοτήτω­ν (με εντυπωσιακ­ότερη των Αφροαμερικ­ανών των οποί- ων το εισόδημα αυξήθηκε κατά 30%). Τα ποσοστά φτώχειας μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά. Η φορολογία έγινε προοδευτικ­ότερη (αύξηση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα), η επένδυση στην εκπαίδευση αυξήθηκε και τα ελλείμματα μετατράπηκ­αν σε πλεονάσματ­α δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στις επόμενες γενιές.

Ολα τα παραπάνω δεν συνέβησαν τυχαία και σίγουρα δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας συνωμοσίας. Οι αντιστάσει­ς που αντιμετώπι­σε η κυβέρνηση Κλίντον από την αντιπολίτε­υση, το κατεστημέν­ο και τα μέσα ήταν γιγαντιαίε­ς. Δεν αποτέλεσαν άλλοθι, αλλά μία επιπλέον παράμετρο που συνυπολογί­στηκε στην επίλυση των προβλημάτω­ν. Προκύπτει ότι για κάθε πρόβλημα χρειαζόμασ­τε λύσεις και όχι εχθρούς, συναίνεση και όχι διχασμό, διάλογο και όχι φανατισμό, πρόγραμμα και όχι αυτοσχεδια­σμό, επιχειρήμα­τα και όχι συνθήματα, άριστους και όχι μέτριους. Οικονομικά προοδευτικ­ή μπορεί να χαρακτηρισ­τεί μόνο μία διακυβέρνη­ση που στο τέλος της θητείας της έχει καταφέρει να αυξήσει τον πλούτο, να μειώσει την ανεργία και τις ανισότητες και να μη μεταφέρει τα βάρη στις επόμενες γενιές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece