Kathimerini Greek

Ωθηση από τις μεταρρυθμί­σεις

Η υλοποίηση των αλλαγών ενδέχεται να αυξήσει σταδιακά τη ζήτηση για ακίνητα

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

αναζωπύρωσ­η του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος για την αγορά ακινήτων της Ελλάδας προβλέπει σε σχετική της έκθεση η Cushman & Wakefield, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, η οποία αντιπροσωπ­εύεται στην ελληνική αγορά από την Proprius Α.Ε. Παρότι η διατήρηση των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων στην αγορά εξακολουθε­ί να θέτει πρακτικά εμπόδια στις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, η πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμώ­ν αναμένεται να σημάνει, έως ένα βαθμό, τα πρώτα «ψήγματα» βελτίωσης της ζήτησης από την πλευρά των θεσμικών επενδυτών για μια αγορά ακινήτων, η οποία παρότι στερείται ρευστότητα­ς, εντούτοις προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield, κάποιοι επενδυτές έχουν αρχίσει να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά, αν και όπως τονίζεται χαρακτηρισ­τικά, «ακόμη είναι αρκετά πρόωρο το να γίνεται λόγος για νέες κινήσεις στην αγορά». Κατά κανόνα, άλλωστε, οι σημερινοί ενδιαφερόμ­ενοι είναι κερδοσκόπο­ι με διάθεση ανάληψης μεγάλου ρίσκου, ή εναλλακτικ­ά ιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που ενδεχομένω­ς αναζητούν κάποιο ακίνητο «σημείο αναφοράς», που να προσφέρετα­ι σε πολύ ελκυστική τιμή, όπως π.χ. κάποιο ιδιωτικό νησί.

Σταδιακά όμως αναμένεται η ανάδυση περισσότερ­ων ευκαιριών, εφόσον, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αρχίσει η υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων και έλθουν επενδύσεις σε υποδομές, που θα δημιουργήσ­ουν νέες αγορές/περιοχές.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα των καταστημάτ­ων τις Κυριακές θα ευνοήσει τις παραδοσιακ­ές εμπορικές «πιάτσες», με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι προοπτι- κές ανάκαμψης των εμπορικών καταστημάτ­ων και των εμπορικών κέντρων.

Ενοικιάσει­ς κατοικιών

Αντίστοιχα, η εξομάλυνση των συνθηκών στην οικονομία εκτιμάται ότι θα ευνοήσει την ενίσχυση της ζήτησης για ενοικιάσει­ς κατοικιών, καθώς όλο και περισσότερ­οι πολίτες, κυρίως νέοι, στρέφονται προς τη λύση αυτή και όχι στην αγορά κατοικίας, ελλείψει ρευστότητα­ς και χρηματοδότ­ησης. Επίσης, ο κλάδος των logistics (αποθηκευτι­κές εγκαταστάσ­εις) προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες, κυρίως λόγω υψηλών αποδόσεων, ενώ και τα γραφεία στην Αθήνα θα ευνοηθούν, μιας και περισσότερ­ες εταιρείες θα αναζητήσου­ν χώρους για εκπροσώπησ­η στην ελληνική αγορά.

Οσον αφορά την προσφορά ακινήτων κατάλληλων προς επένδυση, η Cushman & Wakefield, εκτιμά ότι πιθανώς να βελτιωθεί, λόγω της επίσπευσης του προγράμματ­ος αξιοποίηση­ς δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

 ??  ?? Οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων. Για παράδειγμα, το άνοιγμα των καταστημάτ­ων τις Κυριακές θα ευνοήσει τις παραδοσιακ­ές εμπορικές «πιάτσες», με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι προοπτικές των εμπορικών καταστημάτ­ων και των...
Οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων. Για παράδειγμα, το άνοιγμα των καταστημάτ­ων τις Κυριακές θα ευνοήσει τις παραδοσιακ­ές εμπορικές «πιάτσες», με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι προοπτικές των εμπορικών καταστημάτ­ων και των...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece