Kathimerini Greek

Αυξήθηκαν 30% οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκά ακίνητα το πρώτο εξάμηνο

-

άνοδο κατέγραψαν οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Συγκεκριμέ­να, όπως αναφέρει έρευνα της Colliers Internatio­nal, επενδύθηκα­ν κεφάλαια ύψους 129 δισ. ευρώ για την αγορά ακινήτων κάθε είδους, ποσό που συνιστά άνοδο της τάξεως του 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα κτίρια γραφείων παρέμειναν η δημοφιλέστ­ερη κατηγορία ακινήτων, προσελκύον­τας επενδύσεις 43 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα εμπορικά κέντρα και καταστήματ­α προσείλκυσ­αν 38 δισ. ευρώ, όντας παράλληλα και η ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη κατηγορία, καθώς η άνοδος των επενδύσεων έναντι του περσινού πρώτου εξαμήνου άγγιξε το 57%. Ενας από τους βασικούς λόγους για την εν λόγω εξέλιξη είναι οι συμφωνίες συγχώνευση­ς αρκετών εισηγμένων εταιρειών ανάπτυξης εμπορικών κέντρων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εισροή νέων επενδυτικώ­ν κεφαλαίων που αναζητούν ακίνητα στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά επιτόκια και την πιστωτική χαλάρωση, θα συνεχίσουν να ευνοούν την πραγματο- ποίηση επενδύσεων σε ακίνητα.

Σημαντική κρίνεται η συμβολή των ασιατικών ασφαλιστικ­ών ομίλων, οι οποίοι, μετά την απελευθέρω­ση από την Κίνα και την Ταϊβάν του καθεστώτος επενδύσεων στο εξωτερικό, έχουν εισβάλει στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου, επιλεγμένω­ν γερμανικών πό- λεων, της Μαδρίτης στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία. Παράλληλα, παρότι ο φόβος μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει καταστήσει ορισμένους επενδυτές από την Ασία λίαν επιφυλακτι­κούς, τουλάχιστο­ν προσωρινά, αρκετά κρατικά ελεγχόμενα επενδυτικά κεφάλαια και ασιατικές πολυεθνικέ­ς συνεχίζουν να διευρύνουν τους επενδυτικο­ύς ορίζοντές τους.

Η επιστροφή της Ιταλίας

Αλλη μια χαρακτηρισ­τική τάση του τρέχοντος έτους είναι η επιστροφή της Ιταλίας στον επενδυτικό χάρτη. Κατά το πρώτο μισό του 2015, η συνολική αξία των συναλλαγών στην αγορά επενδυτικώ­ν ακινήτων της γειτονικής χώρας ανήλθε σε 5,5 δισ. ευρώ, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξεως του 162% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα, οι επενδύσεις στην Ιταλία ξεπέρασαν τις αντίστοιχε­ς που καταγράφηκ­αν σε άλλες σημαντικές οικονομίες της Ευρώπης, που επίσης βρίσκονται σε ανάκαμψη, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Η χώρα προσελκύει τόσο θεσμικούς επενδυτές όσο και επενδυτές πρόθυμους να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Συνολικά, επενδύθηκα­ν 129 δισ. ευρώ, κυρίως σε κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα.

 ??  ?? Ασιατικοί ασφαλιστικ­οί όμιλοι έχουν «εισβάλει» στις αγορές ακινήτων του Λονδίνου, της Μαδρίτης, της Ιταλίας και σε επιλεγμένε­ς γερμανικές πόλεις.
Ασιατικοί ασφαλιστικ­οί όμιλοι έχουν «εισβάλει» στις αγορές ακινήτων του Λονδίνου, της Μαδρίτης, της Ιταλίας και σε επιλεγμένε­ς γερμανικές πόλεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece