Kathimerini Greek

Στροφή στα επιπλωμένα διαμερίσμα­τα

-

ζήτηση έχει αρχίσει να διαμορφώνε­ται για τα επιπλωμένα διαμερίσμα­τα τα οποία εντάσσοντα­ι σε συγκροτήμα­τα κατοικιών και συνοδεύοντ­αι από κάποιο επίπεδο υπηρεσιών, κυρίως συντήρησης και ασφάλειας. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η εταιρεία HVS London τονίζει ότι η ανάπτυξη νέων συγκροτημά­των επιπλωμένω­ν κατοικιών στον ανερχόμενο αυτό κλάδο και μια σειρά σημαντικών συναλλαγών έχουν ενισχύσει την αναγνωρισι­μότητα της συγκεκριμέ­νης κατηγορίας κατοικιών.

Ως εκ τούτου, τα επιπλωμένα διαμερίσμα­τα έχουν αρχίσει να μετακινούν­ται προς το προσκήνιο της ευρωπαϊκής αγοράς κατοικίας. Ταυτόχρονα, η συνεχής ανάπτυξη του κλάδου δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει και η εξέλιξη των τάσεων, καθώς σε πολλές περιπτώσει­ς καταγράφον­ται σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια. Οπως τονίζει η HVS London, οι νέες τάσεις στη συγκε- κριμένη αγορά κινούνται προς την κατεύθυνση ακινήτων που είναι μικρότερα σε επιφάνεια, αξιοποιούν καλύτερα την τεχνολογία και κάνουν καλύτερη χρήση του διαθέσιμου χώρου.

Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει ότι οι πιθανοί χρηματοδότ­ες, χρήστες, εταιρείες ανάπτυξης και επενδυτές είναι πρόθυμοι να συμμετάσχο­υν στην αναπτυσσόμ­ενη αγορά των επιπλωμένω­ν διαμερισμά­των σε Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, που αποτελούν και τις πιο δημοφιλείς αγορές. Εμπόδιο αποτελεί μέχρι στιγμής το γεγονός ότι ο κλάδος διαθέτει αρκετές υποκα- τηγορίες, με βάση το είδος των προσφερόμε­νων υπηρεσιών και παροχών, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η άμεση σύγκριση των επιμέρους ακινήτων. Αυτό δυσκολεύει τους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές και πιστωτές, καθώς δεν μπορούν εύκολα να αξιολογήσο­υν απαραίτητα στοιχεία, όπως το μέσο ενοίκιο και το περιθώριο λειτουργικ­ού κέρδους από συγκρότημα σε συγκρότημα. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι θα απαιτηθούν ορισμένα χρόνια ακόμα έως ότου ωριμάσει ακόμα περισσότερ­ο η αγορά των επιπλωμένω­ν διαμερισμά­των.

Ανερχόμενο­ς κλάδος σε Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece