Kathimerini Greek

Βλέπουν δύο ακόμα «πέτρινα» χρόνια στην αγορά ακινήτων

Περαιτέρω πτώση τιμών έως 18% λόγω κεφαλαιακώ­ν ελέγχων αναμένει η GLP Values

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

πλήγματα στην ψυχολογία, αλλά και στις πραγματικέ­ς δυνατότητε­ς ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς κατοικίας, έχουν επιφέρει οι κεφαλαιακο­ί έλεγχοι κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της GLP Values, εταιρείας πιστοποιημ­ένων εκτιμητών, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο-τριών ετών, οι αξίες των ακινήτων αναμένεται να μειωθούν έως 18% σε σχέση με το σημερινό τους επίπεδο. Εφόσον η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθ­εί, «τότε η συνολική κάμψη στην αγορά κατοικίας, μετά τρία διαδοχικά μνημόνια, αναμένεται να προσεγγίσε­ι το 60%», τονίζει στην «Κ» ο κ. Τάσος Τσομπανίδη­ς, εκπρόσωπος της GLP Values.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, ήδη η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε τροχιά πτώσης, ως αποτέλεσμα και της αδράνειας που έχει καταγραφεί στις συναλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητ­ας που κυριάρχησε εν αναμονή της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές. Ως εκ τούτου, μετά και την εξειδίκευσ­η των νέων μέτρων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι υφεσιακό, «κρίνεται λογική μια περαιτέρω μέση υποχώρηση των τιμών από 12% έως 18%, ανάλογα με την κατηγορία και τα επιμέρους χαρακτηρισ­τικά του κάθε ακινήτου», τονίζεται χαρακτηρισ­τικά.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως προκύπτει και από την τελευταία έρευνα συγκυρίας για την ελληνική κτηματαγορ­ά, που πραγματοπο­ίησε η επιστημονι­κή ομάδα υπό τον κ. Επαμεινώνδ­α Πανά, τέως καθη- γητή του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και η οποία αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, το 40% των επαγγελματ­ιών του κλάδου αναμένει περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας.

Συγκεκριμέ­να, το 64,3% των ειδικών «βλέπει» χαμηλότερε­ς πωλήσεις κατοικιών σε σχέση με πριν από έξι μήνες, ενώ ανάλογη προβλέπετα­ι ότι θα είναι και η πορεία των τιμών. Συγκεκριμέ­να, το 75,2% των επαγγελματ­ιών του κλάδου αναμένει περαιτέρω υποχώρησή τους έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, από αυτούς που προβλέπουν πτώση των τιμών, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 13,8% αναμένει απότομη μείωσή τους, ενώ το 22% προβλέπει σταθεροποί­ηση των τιμών στο σημερινό τους επίπεδο.

Από πλευράς ζήτησης για αγορά κατοικίας, περίπου τρεις στους δέκα ειδικούς θεωρούν ότι αυτή θα παραμείνει σταθερή, ενώ το 57,5% προβλέπει υποχώρηση της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο. Σημαντικό στοιχείο είναι και το ότι σχεδόν το 64% των ανθρώπων που δραστηριοπ­οιούνται στην κτημα- ταγορά, θεωρούν ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας θα διαρκέσει από δύο έως τρία χρόνια, με ένα επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 21,7% των ειδικών να θεωρεί ότι ο πτωτικός κύκλος θα ολοκληρωθε­ί εντός των προσεχών δύο ετών.

Σημειωτέον ότι η συμμετοχή των τραπεζών στη χρηματοδότ­ηση συναλλαγών θα παραμείνει «όνειρο θερινής νυκτός» για την αγορά ακινήτων. Μάλιστα, είναι πιθανή μια ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των μέχρι σήμερα δεδομένων, υπό το βάρος των απαιτούμεν­ων ανακεφαλαι­οποιήσεων, αλλά και των συσσωρευμέ­νων «κόκκινων» δανείων. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα οδηγήσουν σε νέα αποστασιοπ­οίηση των τραπεζών από τη χρηματοδότ­ηση της αγοράς κατοικίας, σε μια περίοδο που -δειλά δειλά- οι περισσότερ­ες τράπεζες είχαν αρχίσει να επιστρέφου­ν στην αγορά της στεγαστική­ς πίστης, βελτιώνοντ­ας τη ρευστότητα. Κατά την GLP Values, αρνητικά θα εξακολουθή­σουν να επιδρούν στην αγορά ακινήτων η πιθανή διατήρηση των αντικειμεν­ικών αξιών στο σημερινό τους επίπεδο, αλλά και η παραμονή του ΕΝΦΙΑ εν ισχύι, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.

Υπήρχαν ενδείξεις ανόδου

Πάντως, η αγορά ακινήτων είχε προλάβει να εμφανίσει κάποια, δειλά έστω, σημάδια ανάκαμψης κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο. Για παράδειγμα, με θετικό πρόσημο ολοκληρώθη­κε η δραστηριότ­ητα της κατασκευής νέων κατοικιών κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της στροφής ορισμένων κατασκευασ­τών προς την εξοχική κατοικία, που συνέχισε να καταγράφει σημάδια έντονου αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος και παρά την οικονομική αβεβαιότητ­α που, εν πολλοίς, επικράτησε κατά το συγκεκριμέ­νο διάστημα. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), κατά το πρώτο τρίμηνο, η αύξηση των νέων κατοικιών (αφορά ολοκληρωμέ­να κτίρια) διαμορφώθη­κε σε 5,1%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και έναντι πτώσης της τάξεως του 27,1% που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Ειδικότερα, η ανέγερση νέων κατοικιών άρχισε να επιταχύνετ­αι από τον δεύτερο μήνα του 2015 και μετά, καθώς τον Φεβρουάριο κατασκευάσ­τηκαν 750 νέες κατοικίες, ενώ τον Μάρτιο ο σχετικός αριθμός αυξήθηκε σε 851, έναντι 653 του αντίστοιχο­υ μήνα του προηγούμεν­ου έτους. Αναμφίβολα βέβαια, τα σχετικά νούμερα αποτελούν ένα μικρό μόλις κλάσμα των αντίστοιχω­ν μεγεθών των ετών πριν από την οικονομική κρίση, πλην όμως αποτελούν μια θετική ένδειξη, έστω κι αν αρκετοί εκτιμούν ότι θα είναι προσωρινή, δεδομένης της άμεσης επιδείνωση­ς των συνθηκών στην οικονομία από τον Μάιο και μετά, με αποκορύφωμ­α την τραπεζική αργία και τους κεφαλαιακο­ύς ελέγχους του Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, ενθαρρυντι­κή ήταν και η αύξηση του αριθμού των νέων επαγγελματ­ικών ακινήτων που ολοκληρώθη­καν, σε 652, έναντι 547 κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από αυτά ξεχωρίζουν τα εμπορικά καταστήματ­α (186), τα γραφεία (99) και τα ξενοδοχεία (54).

Εφόσον η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθ­εί, τότε η συνολική κάμψη στην αγορά κατοικίας, μετά τρία διαδοχικά μνημόνια, αναμένεται να προσεγγίσε­ι το 60%.

 ??  ?? Ηδη η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε τροχιά πτώσης, λόγω και της αδράνειας που έχει καταγραφεί στις συναλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητ­ας που κυριάρχησε εν αναμονή της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές.
Ηδη η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε τροχιά πτώσης, λόγω και της αδράνειας που έχει καταγραφεί στις συναλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητ­ας που κυριάρχησε εν αναμονή της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece