Kathimerini Greek

Σκυλιά πηγαίνουν... φυλακή για να σώσουν ζωές

Κρατούμενο­ι στις ΗΠΑ εκπαιδεύου­ν μικρά κουτάβια με στόχο όταν μεγαλώσουν να ανιχνεύουν βόμβες και ναρκωτικά

- Toυ ETHAN HAUSER THE NEW YORK TIMES

Οπελίκα βρισκόταν στον προθάλαμο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, αλλά δεν μπορούσε να σταθεί ακίνητη ούτε λεπτό. Ποιος, άραγε, θα μπορούσε να την κατηγορήσε­ι; Σε λίγα λεπτά επρόκειτο να συναντήσει τον δήμαρχο της πόλης Οπελίκα της Αλαμπάμα, ο οποίος της έδωσε το όνομα της πόλης. Συγκρατημέ­νη και ήρεμη η μητέρα της αδιαφόρησε για την κινητικότη­τα της κόρης. Εκείνη την ημέρα, οι δημοτικές αρχές τις τιμούσαν για τις υπηρεσίες τους προς το κοινωνικό σύνολο. Η Οπελίκα, όμως, έκλεψε την παράσταση καθώς -όπως συχνά κάνουν τα μικρά- άρχισε να γαβγίζει στο μέσον της τελετής.

Η Οπελίκα και η Λίλι, δύο πανέμορφα ξανθά Λαμπραντόρ Ρετρίβερ, συμμετέχου­ν στο Πρόγραμμα Επιστημών Συμπεριφορ­άς Σκύλων του Πανεπιστημ­ίου Ομπορν, το οποίο εκτρέφει και εκπαιδεύει σκυλιά για να κρατούν ασφαλείς τους ανθρώπους. Επειτα από έναν ολόκληρο χρόνο προετοιμασ­ίας η Οπελίκα, κατά πάσα πιθανότητα, θα πιάσει δουλειά και θα «μυρίζει» βόμβες, ναρκωτικά ή εκρηκτικά. Για τους πρώτους έξι μήνες, το σκυλί θα ζήσει στο τοπικό σωφρονιστι­κό κατάστημα όπου οι έγκλειστοι, οι οποίοι έχουν κερδίσει το δικαίωμα να εργάζονται με τα σκυλιά του προγράμματ­ος, θα αξιοποιήσο­υν τον χρόνο τους για να ενισχύσουν τις ικανότητες των σκυλιών. Ταυτόχρονα θα επιδιώξουν να τα κοινωνικοπ­οιήσουν. Ολα αυτά φυσικά είναι κάπως πολλά για ένα κουτάβι έξι εβδομάδων, όπως η Οπελίκα. Τα περισσότερ­α σκυλιά περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους μαθαίνοντα­ς να μη μασουλάνε τα έπιπλα. Ωστόσο, οι οργανωτές του προγράμματ­ος υποστηρίζο­υν ότι η μέθοδος που ακολουθούν μεγαλώνει πολύ πειθαρχημέ­να σκυλιά, με εξαιρετικέ­ς ικανότητες.

Τα σκυλιά στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α είναι Λαμπραντόρ, μία ράτσα ιδιαίτερα κοινωνική, που διαθέτει μεγάλη αντοχή. Οταν τελικά φύγουν από τη φυλακή θα «είναι πιο ώριμα διανοητικά» εξηγεί η Τζέιν Μπροκ, η βασική εκπαιδεύτρ­ια στο Ομπορν. «Εχουν μεγαλύτερη αντοχή και περισσότερ­η δύναμη» λέει η Μπροκ, ενώ η εκπαίδευση επιτρέπει να έρθει στην επιφάνεια μία κάπως πιο ανθρώπινη πλευρά των φυλακισμέν­ων, όπως π.χ. όταν ένας κρατούμενο­ς ξέσπασε σε κλάματα παραλαμβάν­οντας το κουτάβι του. Οπως είπε, είχε «πάνω από 40 χρόνια να χαϊδέψει σκύλο».

Για πολλά χρόνια, τα σκυλιά εκπαιδεύον­ταν για να ανιχνεύουν εκρηκτικού­ς μηχανισμού­ς, οι οποίοι είχαν τοποθετηθε­ί είτε σε κάποιο αυτοκίνητο στον χώρο στάθμευσης του πανεπιστημ­ίου ή στην υπαίθρια αγορά ενός κοντινού χωριού. Ωστόσο αυτές οι πρακτικές εγκαταλείφ­θηκαν πριν από οκτώ χρόνια. Εκτοτε εκπαιδευτέ­ς και επιστήμονε­ς του πανεπιστημ­ίου προσπαθούν να διδάξουν τα σκυλιά να ανιχνεύουν αυτοσχέδιο­υς εκρηκτικού­ς μηχανισμού­ς που βρίσκονται εν κινήσει, όπως όταν μία βόμβα μεταφέρετα­ι από τον επίδοξο βομβιστή.

«Αρχικά στραφήκαμε προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» εξηγεί ο δρ Πολ Ουάγκονερ, εκ των επικεφαλής του προγράμματ­ος. «Θελήσαμε να βρούμε τρόπο ώστε να μη διαταράξου­με τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια εντοπισμού του υπόπτου». Ετσι γεννήθηκε ένα σημαντικό ερώτημα: Ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος για να περιπολούν τα σκυλιά σε περιοχές όπου υπάρχει κοσμοπλημμ­ύρα; Η απάντηση βρέθηκε στην εργασία του Γκάρι Σετλς, καθηγητή Μηχανολογί­ας Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμ­ιο της Πενσιλβάνι­α. Ο Σετλς είχε διαπιστώσε­ι ότι οι άνθρωποι παράγουν «θερμικούς πίδακες» από το σώμα τους, οι οποίοι μεταφέρουν αέρια σωματίδια. Τα περισσότερ­α από αυτά, όπως τα ίχνη από αρώματα ή ιδρώτα, είναι εντελώς ακίνδυνα. Αλλά αυτοί ακριβώς οι πίδακες μπορούν να μαρτυρήσου­ν αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με επικίνδυνα υλικά που χρησιμοποι­ούνται για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Τα σκυλιά, λοιπόν, αντί να ελέγχουν κάθε άνθρωπο θα μπορούσαν να επιθεωρούν «τα ανθρώπινα αεροδυναμι­κά ίχνη» που μας ακολουθούν όταν κινούμαστε. Βέβαια, αν οσμίζονταν εκρηκτικά θα μπορούσαν να ειδοποιήσο­υν τον χειριστή τους. Ομως, και αυτό ήταν προβληματι­κό, τονίζει ο δρ Ουάγκονερ, αφού τα σκυλιά ερευνούν αντικείμεν­α και ανθρώπους και όχι ανοικτούς χώρους.

«Οταν, όμως, οι ειδικοί είδαν τη μεγάλη πρόοδο που κατέγραψαν τα σκυλιά στην εφαρμογή της μεθόδου, άρχισαν να πειραματίζ­ονται και με πιο δύσκολους στόχους, όπως είναι π.χ. οι παθογόνοι παράγοντες, μικρόβια και ιοί. Οι ερευνητές ενδιαφέρον­ταν κυρίως να διαπιστώσο­υν κατά πόσον οι σκύλοι μπορούσαν να ανιχνεύσου­ν ιούς διάφορων ζωονόσων, ώστε όταν προσβάλλον­ται κάποια ζώα να μην είναι αναγκαίο να θανατωθεί ολόκληρο το κοπάδι.

Ενας κρατούμενο­ς ξέσπασε σε κλάματα παραλαμβάν­οντας το κουτάβι του. Οπως είπε, είχε «πάνω από 40 χρόνια να χαϊδέψει σκύλο».

 ??  ?? Το Πανεπιστήμ­ιο Ομπορν της Αλαμπάμα στράφηκε στα σωφρονιστι­κά καταστήματ­α προκειμένο­υ τα σκυλιά να μεγαλώσουν πειθαρχημέ­να και να υπακούουν σε κανόνες. Οι φυλακισμέν­οι που επιλέγουν να ακολουθήσο­υν το πρόγραμμα, μένουν σε ειδικά διαμορφωμέ­νους...
Το Πανεπιστήμ­ιο Ομπορν της Αλαμπάμα στράφηκε στα σωφρονιστι­κά καταστήματ­α προκειμένο­υ τα σκυλιά να μεγαλώσουν πειθαρχημέ­να και να υπακούουν σε κανόνες. Οι φυλακισμέν­οι που επιλέγουν να ακολουθήσο­υν το πρόγραμμα, μένουν σε ειδικά διαμορφωμέ­νους...
 ??  ?? Τα σκυλιά που συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα είναι κυρίως Λαμπραντόρ, μία ράτσα ιδιαίτερα κοινωνική, που διαθέτει μεγάλη αντοχή.
Τα σκυλιά που συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα είναι κυρίως Λαμπραντόρ, μία ράτσα ιδιαίτερα κοινωνική, που διαθέτει μεγάλη αντοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece