Kathimerini Greek

Περνούν ευκολότερα τις δοκιμασίες και είναι πιο ήρεμοι οι φυλακισμέν­οι

-

δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που κάνει την όσφρηση του σκύλου τόσο δυνατή. Σύμφωνα με τον δρα Ουάγκονερ και άλλους ερευνητές, πρόκειται για την πιο αρχέγονη αίσθηση. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι τα μάτια και τα αυτιά των κουταβιών παραμένουν κλειστά επί 14 ημέρες μετά τη γέννηση, αλλά από την πρώτη στιγμή μετά τη γέννησή τους μπορούν να μυρίσουν και με αυτό τον τρόπο να αλληλεπιδρ­άσουν με το περιβάλλον. Οι σκύλοι, υπολογίζετ­αι, ότι έχουν σαράντα φορές περισσότερ­ους οσφρητικού­ς υποδοχείς από τους ανθρώπους, δηλαδή 220 εκατομμύρι­α έναντι πέντε εκατομμυρί­ων. Επίσης πειράματα που πραγματοπο­ιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι ακόμα και όταν το 95% έως 98% των υποδοχέων της όσφρησης υπολειτουρ­γεί, η αίσθηση παραμένει οξύτατη.

Σήμερα ο δρ Ουάγκονερ και οι συνεργάτες του χρησιμοποι­ούν τη μέθοδο της λειτουργικ­ής μαγνητικής τομογραφία­ς, προκειμένο­υ να κατανοήσου­ν καλύτερα τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των σκυλιών όταν καλούνται να μυρίσουν κάποιες οσμές ή να δουν φωτογραφίε­ς και βίντεο προσώπων. Διαπιστώθη­κε ότι όταν το σκυλί μυρίζει κάποια γνωστή οσμή, ενεργοποιο­ύνται δύο κέντρα του εγκεφάλου: o ιππόκαμπος, όπου αποθηκεύον­ται οι αναμνήσεις, και ο κερκοφόρος πυρήνας που σχετίζεται με την ανταμοιβή.

Το «κλειδί» της επιτυχίας

Οι άνθρωποι που εργάζονται με σκυλιά γνωρίζουν ότι κατά το πρώτο έτος της ζωής τους μαθαίνουν να κοινωνικοπ­οιούνται και συνηθίζουν εικόνες και ήχους στο περιβάλλον τους. Για να είναι επιτυχημέν­η η διαδικασία πρέπει να έχουν μία πολύ καλή σχέση με τον πρώτο τους χειριστή.

Αρχικά, το Πανεπιστήμ­ιο Ομπορν στράφηκε σε οικογένειε­ς της περιοχής να μεγαλώσουν τα κουτάβια, αλλά όπως διαπιστώθη­κε, το 80% των σκυλιών δεν τα κατάφερνε να περάσει τις δοκιμασίες με τις οποίες γίνονταν επι- σήμως ιχνηλάτες. Το βασικό πρόβλημα ήταν η έλλειψη σαφούς δομής, τάξης και ιεραρχίας στα σπίτια που έπαιρναν τα μικρά. Ετσι το 2004 το πανεπιστήμ­ιο σκέφτηκε να στραφεί για βοήθεια στους κρατούμενο­υς στα σωφρονιστι­κά καταστήματ­α. Αμέσως παρατηρήθη­κε σημαντική αύξηση της επιτυχίας των σκυλιών στις διάφορες δοκιμασίες. Οι φυλακισμέν­οι που επιλέγουν να ακολουθήσο­υν το πρόγραμμα, μένουν σε ειδικά διαμορφωμέ­νους κοιτώνες, όπου δίπλα στο κρεβάτι βρίσκεται το κλουβί-κρεβάτι του ζώου. Οπως, μάλιστα, επισημαίνε­ι ο διευθυντής του σωφρονιστι­κού καταστήματ­ος Κόφι στην Τζόρτζια -τη φυλακή που συμμετέχει στο πρόγραμμα, η εργασία με τα σκυλιά βελτιώνει το ηθικό των φυλακισμέν­ων και τη συμπεριφορ­ά τους και μοιάζει να τους ηρεμεί όλους. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχου­ν κρατούμενο­ι με απολυτήριο λυκείου που δεν έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά αδικήματα μέσα στη φυλακή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece