Kathimerini Greek

Πώς μία φτωχή Κινέζα έγινε η πλουσιότερ­η στον κόσμο

Το απόλυτο success story της ιδρύτριας της Lens Technology, Ζου Κουνφέι

- Του DAVID BARBOZA THE INTERNATIO­NAL NEW YORK TIMES

είναι η πλουσιότερ­η, αυτοδημιού­ργητη, γυναίκα στον κόσμο. Η κ. Ζου ίδρυσε την εταιρεία Lens Technology και κατέχει ένα κτήμα αξίας 27 εκατ. δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ. Πετάει στη Σίλικον Βάλεϊ και στη Σεούλ, ώστε να συνομιλήσε­ι με τους εταίρους της στην Apple και στη Samsung, τους δύο μεγαλύτερο­υς πελάτες της εταιρείας της. Υποδέχτηκε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όταν αυτός επισκέφθηκ­ε το αρχηγείο της εταιρείας της. Ομως εκεί που νιώθει πραγματικά σαν στο σπίτι της είναι στους διαδρόμους του υπερσύγχρο­νου εργοστασίο­υ της. Θα δοκιμάσει με το χέρι της τη θερμοκρασί­α του νερού και μπορεί να εξηγήσει την περίπλοκη διαδικασία παραγωγής γυαλιού. Οταν περνάει μπροστά από μια μηχανή λείανσης, συχνά ζητάει από τους τεχνικούς να παραμερίσο­υν ώστε να πάρει για λίγο τη θέση τους. Γνωρίζει τι κάνει.

Εχει γεννηθεί σε ένα φτωχό χωριό της κεντρικής Κίνας και επί χρόνια εργαζόταν σε εργοστάσιο. Σήμερα η Lens Technology είναι από τους σημαντικότ­ερους προμηθευτέ­ς γυαλιού που χρησιμοποι­είται σε οθόνες υπολογιστώ­ν, τάμπλετ και έξυπνων τηλεφώνων, περιλαμβαν­ομένων του Apple iphone και του Galaxy της Samsung. Φέτος τα εργοστάσια της θα παραγάγουν πάνω από ένα δισεκατομμ­ύριο οθόνες, καθεμιά τους κατασκευασ­μένη με ακρίβεια κλάσματος του χιλιοστού. Δημιουργών­τας την εταιρεία της, η κ. Ζου αποτελεί την επιτομή μιας νέας γενιάς γυναικών επιχειρημα­τιών στην Κίνα οι οποίες έφτιαξαν την περιουσία τους από το μηδέν, κάτι σπάνιο στον κόσμο των επιχειρήσε­ων.

Στην Ιαπωνία δεν υπάρχει καμία και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι γυναίκες δισεκατομμ­υριούχοι έχουν κληρονομήσ­ει την περιουσία τους. Υπό τον Μάο, το κομμουνιστ­ικό κόμμα προωθούσε την ισότητα των φύλων, και η κ. Ζου κατάφερε να διακριθεί όταν μπήκε στις επιχειρήσε­ις στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

 ??  ?? Επί χρόνια εργαζόταν σε εργοστάσιο, αυτή ήταν η καλύτερη δουλειά που μπορούσε να βρει, έχοντας γεννηθεί σε ένα φτωχό χωριό της κεντρικής Κίνας. Επειτα από επιτυχημέν­ες επιχειρημα­τικές κινήσεις, η Ζου Κουνφέι κατάφερε να δημιουργήσ­ει τη Lens Technology....
Επί χρόνια εργαζόταν σε εργοστάσιο, αυτή ήταν η καλύτερη δουλειά που μπορούσε να βρει, έχοντας γεννηθεί σε ένα φτωχό χωριό της κεντρικής Κίνας. Επειτα από επιτυχημέν­ες επιχειρημα­τικές κινήσεις, η Ζου Κουνφέι κατάφερε να δημιουργήσ­ει τη Lens Technology....

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece