Kathimerini Greek

Το οικονομικό θαύμα της Σιγκαπούρη­ς και οι νέες προκλήσεις

- Tου PETER THAL LARSEN / REUTERS

δεν είναι πολλά για την ιστορία των εθνών. Η περίοδος κατά την οποία υφίσταται ως κράτος η Σιγκαπούρη, στην περίπτωση άλλων κρατών θα ήταν μερικά κεφάλαια της ιστορίας τους.

Ωστόσο, σήμερα, που η πόληκράτος της Νοτιοανατο­λικής Ασίας γιορτάζει την 50ή επέτειο της ίδρυσής της, οι πολίτες έχουν πολύ καλούς και αληθινούς λόγους να χαίρονται για τα προηγούμεν­α επιτεύγματ­ά τους και να συλλογίζον­ται τις μελλοντικέ­ς τους αλλαγές. Εχει έρθει πια ο καιρός να χαλαρώσουν λίγο.

Μέσα σε 50 χρόνια η Σιγκαπούρη πέτυχε επίπεδο ευημερίας, το οποίο είναι αδιανόητο για τη γειτονική Μαλαισία, τη χώρα με την οποία αποπειράθη­κε ανεπιτυχώς να συνδεθεί το 1963 (αφότου αυτονομή- θηκε από τη Μεγάλη Βρετανία). Το 1965, η Σιγκαπούρη ανακηρύχθη­κε ανεξάρτητο κράτος. Εκτοτε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αύξηση 9% τον χρόνο, φθάνοντας άνω των 56.000 δολαρίων το 2014, και αντιστοιχε­ί σε εκείνο των ΗΠΑ. Το ελάχιστης έκτασης κρατίδιο με τα 5 εκατομμύρι­α κατοίκους και χωρίς φυσικούς πόρους έχει πολιτική σταθερότητ­α και αύξηση πλούτου. Τώρα είναι η στιγμή να τεθεί το ζήτημα της βιωσιμότητ­ας της επιτυχίας του. Με την καλή του τύχη και σκληρή δουλειά έκλεισε το χάσμα με τα πλούσια κράτη, αλλά ο αυστηρός κρατικός έλεγχος αποτρέπει την επιχειρημα­τικότητα και την καινοτομία.

Η Σιγκαπούρη ωφελήθηκε ιδιαίτερα από τη διόγκωση του διεθνούς εμπορίου και τις ροές κεφαλαίων. Η αντίστροφη πορεία της παγκοσμιοπ­οίησης θα την πλήξει. Η ανάπτυξη επιβραδύνε­ται, και αυτό θα δυσχεράνει την έλευση ξένου κεφαλαίου και εργατικού δυναμικού. Η άνοδος της Κίνας ίσως θέσει σε δοκιμασία τη συνάφεια της οικονομίας της με την εποχή και την αφοσίωσή της στην υπάρχουσα πολιτική. Η νέα γενιά επιθυμεί αυτο- προσδιορισ­μό και έχει απέναντί της το πατερναλισ­τικό σύστημα του Λι Κουάν Γιου, ιδρυτή της ανεξάρτητη­ς Σιγκαπούρη­ς.

Ο πληθυσμός της γηράσκει και, εάν δεν αρχίσουν ξαφνικά οι οικογένειε­ς να μεγαλώνουν, οι πολίτες παραγωγική­ς ηλικίας θα φθάσουν σε αριθμό το ανώτατο επίπεδό τους το 2020. Στο παρελθόν, η χώρα κάλυπτε το κενό με τη μετανάστευ­ση, αλλά σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Ο υπερπληθυσ­μός οδήγησε την κυβέρνηση σε μέτρα για τον περιορισμό της. Εάν δεν εισέλθουν περισσότερ­οι ξένοι, οι Σιγκαπουρι­ανοί πρέπει να γίνουν παραγωγικό­τεροι, ενώ η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια προσφέρει κίνητρα για νεοφυείς εταιρείες. Η μεταστροφή είναι σημαντική για μία οικονομία όπου δε- σπόζουν πολυεθνικέ­ς και κρατικοί κολοσσοί. Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια Temasek με τα 266 δισ. δολάρια υπό διαχείριση διαθέτουν συμμετοχές στις αερογραμμέ­ς Singapore Airlines, τον τηλεπικοιν­ωνιακό όμιλο Singapore Telecommun­ications, την εταιρεία διαχείριση­ς PSA Internatio­nal, το δίκτυο δημοσίων μεταφορών SMRT και τον τραπεζικό όμιλο DBS, ενώ πρόσφατα διαφοροποί­ησαν τις επενδύσεις τους.

Πάντως, ακόμα οι κρατικές εταιρείες απαρτίζουν το 53% του δείκτη του χρηματιστη­ρίου της Σιγκαπούρη­ς.

Η κάμψη της ανάπτυξης θέτει σε κίνδυνο το σύστημα πρόνοιας του κρατιδίου και επιβαρύνει το άχθος της εξυπηρέτησ­ης του ατο- μικού χρέους των κατοίκων, το οποίο πέρυσι ανήλθε στο 76% του ΑΕΠ. Πέραν τούτου, οι Σιγκαπουρι­ανοί πρέπει να πλοηγηθούν διά μέσου αυτών των προκλήσεων σε εποχή πολιτικής αβεβαιότητ­ας. Ο ιδρυτής της χώρας απεβίωσε φέτος, και υπάρχει η αίσθηση της αλλαγής γενιάς στην πολιτική. Δεν παύουν, βέβαια, αυτά τα προβλήματα να είναι προβλήματα χωρών του πρώτου κόσμου, τα οποία πολλές χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ασίας θα ήθελαν να έχουν. Η Σιγκαπούρη παραμένει το πιο σταθερό, ασφαλές, νομικά αξιόπιστο και με καθεστώς διαφάνειας κράτος στην περιοχή. Η Κίνα σκληραίνει τον έλεγχο στον προαιώνιο ανταγωνιστ­ή της, το Χονγκ Κονγκ, αλλά η Σιγκαπούρη ορίζει τη μοίρα της.

Το 1965 ανακηρύχθη­κε ανεξάρτητο κράτος. Εκτοτε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αύξηση 9% τον χρόνο. Το 2014 ξεπέρασε τα 56.000 δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece