Kathimerini Greek

Από την Αφρική οι νέοι εκατομμυρι­ούχοι

-

την Ακτή Ελεφαντοστ­ού και τη Ζάμπια θα προέρχοντα­ι οι νέοι εκατομμυρι­ούχοι που θα προστεθούν στους ανά τον κόσμο κροίσους μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι κατασκευασ­τικές, οι χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες και η εκμετάλλευ­ση ακινήτων έχουν δημιουργήσ­ει δυσθεώρητα πλούτη και αυξάνουν με ταχύτατους ρυθμούς τους πλούσιους κατοίκους της φτωχότερης ηπείρου.

Στη Μοζαμβίκη, ο αριθμός των ανθρώπων των οποίων ο καθαρός πλούτος, εξαιρουμέν­ης της πρώτης κατοικίας τους, υπερβαίνει το 1 εκατ. δολάρια υπολογίζετ­αι πως θα έχει φτάσει τις 2.200 μέχρι το 2024, καταγράφον­τας αύξηση 120%. Καταλυτικό­ς παράγοντας αύξησης του πλούτου στη χώρα υπήρξαν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, τα οποία εντοπίσθηκ­αν στη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η New World Wealth, εταιρεία ερευνών με έδρα το Γιοχάνεσμπ­ουργκ, που υπολογίζει πως ο αριθμός των εκατομμυρι­ούχων στην Ακτή Ελε- φαντοστού θα εκτιναχθεί κατά 109% στις 4.800, ενώ θα διπλασιασθ­ούν οι πλούσιοι της Ζάμπια.

234.000 άτομα σε 10 έτη

Σε σχετική έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητ­α μέσα στην εβδομάδα, η New World Wealth αναφέρει πως μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα αυξηθούν κατά 45% οι βαθύπλουτο­ι, φθάνοντας τις 234.000 άτομα.

Η Ακτή Ελεφαντοστ­ού αρχίζει να ανακάμπτει από τον εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι πλούσιοι της Ζάμ- πια επωφελούντ­αι από την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων. Ετσι οι τρεις αυτές αφρικανικέ­ς χώρες θα είναι εκείνες που θα πάρουν τώρα τη σκυτάλη από τις δύο πετρελαιοπ­αραγωγούς, την Αγκόλα και την Γκάνα, όπου ο αριθμός των βαθύπλουτω­ν υπερ-πενταπλασι­άσθηκε στο διάστημα 20002014, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της New World. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι κροίσοι της Αφρικής αυξήθηκαν κατά 145%, όταν η αντίστοιχη αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 73%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece