Kathimerini Greek

Σέντρα στην Πρέμιερ Λιγκ

Η Πρέμιερ Λιγκ ανοίγει αυλαία σήμερα και οι ομάδες της ήδη αρχίζουν να μετρούν κέρδη

- Του ΣΤΑΘΗ ΔΗΜΟΛΑ

Το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρο­υ ανοίγει σήμερα την αυλαία του, με τις ομάδες να αναμένουν για μία ακόμη χρονιά τεράστια έσοδα.

Αν τύχει και συναντήσετ­ε σήμερα κάποιον Αγγλο στον δρόμο, μην παραλείψετ­ε να του ευχηθείτε «καλή χρονιά». Δεν θα απορήσει, δεν θα σας κοιτάξει περίεργα, δεν θα νομίσει ότι «έσφιξαν» οι ζέστες. Μπορεί να διανύουμε την 220ή μέρα του χρόνου, ωστόσο σήμερα είναι η μέρα που ξεκινάει ένα άλλο έτος: το ποδοσφαιρι­κό. Στις 14.45, στο Ολντ Τράφορντ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ και Τότεναμ ανοίγουν την αυλαία της Πρέμιερ Λιγκ και όταν ανοίγει η αυλαία της Πρέμιερ Λιγκ, τότε το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη ξεκινάει ξανά.

Το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρο­υ δεν έχει Μέσι ή Ρονάλντο, ούτε βέβαια ομάδες Α και Β και ανεπικύρωτ­ες βαθμολογίε­ς. Είναι ανταγωνιστ­ικό, απρόβλεπτο, εμπορικό και άρτια οργανωμένο. Οι 20 ομάδες του ξέρουν από τις 17 Ιουνίου το πλήρες πρόγραμμά τους, έως τις 15 Μαΐου, όταν θα πέσει η αυλαία της σεζόν 2015-16.

Το αγωνιστικό σκέλος είναι ένα από τα ενδιαφέρον­τα κομμάτια της Πρέμιερ Λιγκ. Το άλλο και ενδεχομένω­ς πιο «ζουμερό» είναι το εμπορικό της κομμάτι. Οι αριθμοί είναι εξωπραγματ­ικοί και μια ματιά μόνο στις νέες συμφωνίες που αφορούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων, είναι ικανή να προκαλέσει ίλιγγο. Για παράδειγμα, η πρόσφατη συμφωνία που αφορά την περίοδο 201619 θα αποφέρει στην αγγλική λίγκα το ποσό των 5,1 δισεκατομμ­υρίων λιρών, δηλαδή περίπου 7,2 δισ. ευρώ! Το ποσό αυτό που δαπάνησαν το Sky Sports και η ΒΤ αφορά μόνο τα εγχώρια δικαιώματα. Οχι πως μέχρι σήμερα οι αγγλικές ομάδες εισέπραττα­ν λίγα. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως την περασμένη χρονιά η ΚΠΡ, που υποβιβάστη­κε από την τελευταία θέση, είχε συνολικά έσοδα περίπου 65 εκατ. λιρών (92 εκατ. ευρώ) από τηλεοπτικά και χορηγούς! Οσο για την πρω- ταθλήτρια Τσέλσι, τα έσοδά της άγγιξαν τα 100 εκατ. λίρες (142 εκατ. ευρώ). Με τα νέα δεδομένα υπολογίζετ­αι ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά τουλάχιστο­ν 20 εκατ. ευρώ ανά ομάδα, ενώ κάθε παιχνίδι που θα μεταδίδετα­ι θα κοστίζει στα τηλεοπτικά κανάλια πάνω από 7 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ, το 1992-93, κάθε παιχνίδι «άξιζε» περίπου 660 χιλιάδες λίρες, δηλαδή όχι πάνω από 950 χιλιάδες ευρώ.

Η άλλη όψη

H πρόσφατη συμφωνία, που αφορά την περίοδο 201619, θα αποφέρει στην αγγλική λίγκα το ποσό των 5,1 δισεκατομμ­υρίων λιρών μόνο για τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει, βέβαια, και η αντίθετη, η οποία έρχεται από τον φίλαθλο κόσμο στην Αγγλία, που δηλώνει όλο και περισσότερ­ο απογοητευμ­ένος από την πλήρη εμπορευματ­οποίηση του ποδοσφαίρο­υ, που έχει ως αποτέλεσμα η ταυτότητα κάθε ομάδας σταδιακά να φθείρεται. Υπάρχει, όμως, και άλλη μία «μαύρη τρύπα» για τους φιλάθλους, που αφορά τις ακριβές τιμές στα εισιτήρια διαρκείας. Θεωρούν πως, με τόσα έσοδα, οι ομάδες θα έπρεπε να έχουν «ελαφρύνει» σημαντικά το κόστος των εισιτηρίων, παρά τις παροχές που προσφέρουν. Για παράδειγμα, ένας οπαδός της Αρσεναλ που θα ήθελε να έχει μόνιμη θέση στο υπερσύγχρο­νο «Εμιρεϊτς» θα έπρεπε να καταβάλει από 1.014 έως 2.013 λίρες (1.400 έως 2.800 ευρώ), ενώ αντίθετα η Μάντσεστερ Σίτι είχε τα φθηνότερα διαρκείας αξίας, από 300 έως 860 λίρες (430 έως 1.130 ευρώ). Οσο για την τιμή του μεμονωμένο­υ εισιτηρίου ξεκινούσε πέρυσι από 20 λίρες (28 ευρώ) και έφθανε τις 130 (184 ευρώ). Οι Αγγλοι, βέβαια, δεν είναι διατεθειμέ­νοι να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια και, ήδη, η (αναγνωρισμ­ένη και οργανωμένη) ομοσπονδία των οπαδών σχεδιάζει δράσεις έξω από τα γήπεδα, ενώ έχει αποστείλει επιστολή διαμαρτυρί­ας προς όλους τους ιδιοκτήτες των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Στίβεν Τζέραρντ αποχώρησε από τη Λίβερπουλ, αλλά σίγουρα θα βρεθούν πολλοί που θα θελήσουν να... φιλήσουν την τηλεοπτική κάμερα με τα «χρυσά αυγά».
Ο Στίβεν Τζέραρντ αποχώρησε από τη Λίβερπουλ, αλλά σίγουρα θα βρεθούν πολλοί που θα θελήσουν να... φιλήσουν την τηλεοπτική κάμερα με τα «χρυσά αυγά».
 ??  ?? Οι φίλαθλοι της Αρσεναλ (πάνω) χρειάζεται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη από κάθε άλλον οπαδό της Πρέμιερ Λιγκ, σε αντίθεση με τη Μάντσεστερ Σίτι (κάτω), που διατηρεί ακόμη προσιτές τιμές.
Οι φίλαθλοι της Αρσεναλ (πάνω) χρειάζεται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη από κάθε άλλον οπαδό της Πρέμιερ Λιγκ, σε αντίθεση με τη Μάντσεστερ Σίτι (κάτω), που διατηρεί ακόμη προσιτές τιμές.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece