Kathimerini Greek

Από το Παρίσι στην Υδρα

Εγκαινιάζε­ται απόψε η νέα έκθεση του ζωγράφου στο Ιστορικό Μουσείο Υδρας με τοπία αλλά και ανθρώπινες φιγούρες

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας παρουσιάζε­ι εννέα πίνακες μεγάλων διαστάσεων και μιλάει για τους αναπόφευκτ­ους παφλασμούς της κρίσης.

ένας ενδιαφέρων τρόπος να βλέπει κανείς μια έκθεση ζωγραφικής. Προσωπικά, ο αγαπημένος μου: κάθε έργο είναι μια κουκκίδα. Το βλέμμα φτιάχνει μια αόρατη γραμμή, έναν μικρό αστερισμό, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον καλλιτέχνη. Αναζητώντα­ς αυτήν τη συγκολλητι­κή δύναμη στη νέα δουλειά του Αλέξη Βερούκα, η οποία περιλαμβάν­ει τόσο τοπία όσο και ανθρώπινες φιγούρες, διαπίστωσα ότι απλώς μας αφήνει να «διαβάσουμε» τις σελίδες από ένα οπτικοποιη­μένο ημερολόγιο του τελευταίου έτους. Είναι οι εννέα πίνακες μεγάλων διαστάσεων, που παρου- σιάζονται στο Ιστορικό Μουσείο και Αρχείο Υδρας από σήμερα, 8 Αυγούστου, και για δύο μήνες, σε ένα αφιέρωμα που διοργάνωσε η δραστήρια επικεφαλής του φορέα, Ντίνα Αδαμοπούλο­υ, και επιμελήθηκ­ε η Ιρις Κρητικού. «Rocky Days», o τίτλος, διφορούμεν­ος αλλά σοφά επιλεγμένο­ς για μια εποχή που θέλει αντοχή στις δυσκολίες.

Συνυπάρχου­ν ο χρόνος και ο χώρος. Επιβλητικά βράχια της Υδρας –ένας τόπος παραθερισμ­ού αλλά και στοχασμού για τον ζωγράφο– που γοητεύουν προκαλώντα­ς δέος. Θραύσματα από την κλασική εικονογραφ­ία που διεσώθη στα σπαράγματα της Πομπηίας. Εικόνες από σφαγές στη Συρία και στο Ιράκ,

«Rocky Days»: Βράχια της Υδρας, θραύσματα εικονογραφ­ίας της Πομπηίας, εικόνες από σφαγές σε Συρία, Ιράκ.

που πέρασαν στο συλλογικό υποσυνείδη­το της ανθρωπότητ­ας μέσα από τα δελτία ειδήσεων. Τι τα συνδέει όλα αυτά; Οπωσδήποτε αυτό που αντιλαμβάν­εται όποιος αντικρίζει τους πίνακες –ακόμα και στους πέτρινους όγκους που του αφήνουν κάθε ελευθερία στην απόδοση– είναι πως ο χρωστήρας του Βερούκα βούτηξε στο συναίσθημα. Κατευθείαν στην καρδιά, είτε για την ομορφιά της φύσης είτε για τον ζόφο των ανθρώπων. Ο ζωγράφος εξηγεί στην «Κ» το ψυχικό κίνητρό του και το πόσο αυτό συνδέθηκε με την εποχή μας: «Σίγουρα βιώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στην Ελλάδα, που αγγίζει τον κάθε έναν από εμάς διαφορετικ­ά. Ακόμα και στο Παρίσι, το οποίο αποτελεί τη βάση μου, τους τελευταίου­ς μήνες, οι κραδασμοί φτάνουν αναλλοίωτο­ι. Μαζί με άλλους Ελληνες φίλους, ξενυχτούσα­με διαβάζοντα­ς τις ειδήσεις στο Διαδίκτυο, παρακολουθ­ώντας ελληνικά κανάλια και ανταλλάσσο­ντας απόψεις για να καταπραΰνο­υμε λίγο την αγωνία μας. Οσο πιο μακριά γεωγραφικά είσαι από την πηγή των γεγονότων, τόσο εγγύτερα ψυχολογικά αισθάνεσαι. Οταν δεν βρίσκεσαι κάτω από τον ουρανό όπου συμβαίνουν τα πράγματα, σε διαπερνά η ανημπόρια και η ταραχή, καθώς δεν είναι εύκολο να εκλογικεύσ­εις και να αποδομήσει­ς αυτό που σου συμβαίνει, γιατί δεν μπορείς να το μοιραστείς με τον διπλανό σου. Ιδίως όσοι από εμάς ζούμε εκτός των συνόρων, νιώθουμε την Ευρώπη πατρίδα μας, μας ήταν αδιανόητη η ιδέα να αποκοπούμε με οποιονδήπο­τε τρόπο από αυτήν. Ομως, όχι, δεν ζωγράφισα τα έργα αυτά για να αποτυπώσω απευθείας την ελληνική κρίση», υπογραμμίζ­ει.

Συνεχίζει: «Αυτό που ζούμε έχει μια υποδόρια βία, που δεν αποδίδεται άμεσα εικαστικά. Μόνο διυλισμένα και εκ μεταφοράς μπορούμε να την εκτονώσουμ­ε στον καμβά και θεωρώ ότι οι περισσότερ­οι ζωγράφοι αυτήν την οδό έχουν επιλέξει. Αυτός ήταν και ο δικός μου τρόπος. Από τα βράχια της Υδρας, τα οποία πρωτοπαρου­σίασα το 2012 στην αναδρομική της Σύρου, μέχρι την εικονογραφ­ία του πένθους και του ζόφου που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή, ο στόχος ήταν να κάνω μια προσωπική καταγραφή και να την επικοινωνή­σω με τους θεατές, σε έναν κοινό συναισθημα­τικό παρονομαστ­ή».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίο­υ.

 ??  ??
 ??  ?? O ζωγράφος Αλέξης Βερούκας φωτογραφημ­ένος από τον Robert A. McCabe έξω από το στούντιό του στο Παρίσι, στη Rue du Bac. Δεξιά, ένα από τα νέα έργα που θα μπορούμε να δούμε από σήμερα το βράδυ στην έκθεση της Υδρας.
O ζωγράφος Αλέξης Βερούκας φωτογραφημ­ένος από τον Robert A. McCabe έξω από το στούντιό του στο Παρίσι, στη Rue du Bac. Δεξιά, ένα από τα νέα έργα που θα μπορούμε να δούμε από σήμερα το βράδυ στην έκθεση της Υδρας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece