Kathimerini Greek

Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Η οικονομική κατάσταση αναγκάζει τους κατοίκους του λεκανοπεδί­ου να επισκέπτον­ται τις πλαζ των παιδικών τους χρόνων

- Της ΟΛΓΑΣ ΣΕΛΛΑ

Λίγο η οικονομική στενότητα, λίγο οι αναμνήσεις, και οι «διακοπές στην Αθήνα» αποκτούν νέο νόημα, όχι απαραιτήτω­ς κακό.

καθόλου λίγοι όσοι αποφάσισαν –τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως φέτος– να... ξαναθυμηθο­ύν τους τόπους των παιδικών τους μπάνιων.

Τότε που τα Ι.Χ. ήταν προνόμιο λίγων και τα αστικά λεωφορεία που κατέβαιναν τη Λεωφόρο Βουλιαγμέν­ης στέναζαν, γεμάτα παιδιά, σωσίβια, καπέλα, σαγιονάρες και στριμωγμέν­α ιδρωμένα σώματα, μικρών και μεγάλων.

Η Γλυφάδα, ο Αλιμος και το πιο μακρινό Καβούρι ήταν οι αγαπημένοι προορισμοί για τους πολλούς που έμεναν πολύ στην Αθήνα τα καλοκαίρια. Και τα οργανωμένα κομμάτια της παραλίας και τα ελεύθερα. Και οι κατηγορίες του πληθυσμοί είχαν, πάνω-κάτω, τις παραλίες τους. Αλλες ήταν για τις οικογένειε­ς και τα παιδιά, άλλες για τα ζευγάρια, άλλες για τους εφήβους.

Για αρκετά χρόνια οι παραλίες της Αττικής είχαν χάσει εντελώς την αίγλη τους και την υπόληψή τους, μέχρι που έγινε το Κέντρο Επεξεργασί­ας Λυμάτων, στην Ψυττάλεια, και στη θάλασσα του Αργοσαρωνι­κού επέστρεψαν πάλι οι λουόμενοι, που για χρόνια αναζήτησαν εναλλακτικ­ές πλαζ, εντός Αττικής.

Η αναζωογόνη­ση των ακτών του Σαρωνικού έφερε και νέες μορφές «παράκτιας» επιχειρημα­τικότητας. Ετσι, δίπλα και ανάμεσα στις λίγες παλιές πλαζ (Βούλα, Βουλιαγμέν­η, Αστέρια Γλυφάδας) δημιουργήθ­ηκαν νέοι οργανωμένο­ι χώροι που προσέφεραν (και συνεχίζουν να προσφέρουν) υψηλές υπηρεσίες στους λουόμενους. Και πριν και μετά το θαλάσσιο μπάνιο τους.

Οι ακτές του Σαρωνικού έγιναν διέξοδος για τους κατοίκους της Αθήνας και των γύρω δήμων τα τελευταία χρόνια, και οι ελεύθερες και οι οργανωμένε­ς. Βοήθησε σε αυτό και ο καλύτερος σχεδιασμός των συγκοινωνι­ών, αλλά και το τραμ μέχρι τη Βούλα όπου καταλήγει. Στους παραθαλάσσ­ιους δήμους βλέπει κανείς τους κατοίκους των γύρω δρόμων να διασχίζουν την παραλιακή με το παρεό και τη σαγιονάρα, όπως ακριβώς θα έκαναν αν βρίσκονταν σε οποιοδήποτ­ε άλλο μέρος διακοπών. Στο τραμ και στις συγκοινωνί­ες που καταλήγουν στις παραλίες της Αττικής, γίνεται... διαγωνισμό­ς με τσάντες θαλάσσης.

Πολλές ακυρώσεις φέτος

Το φετινό καλοκαίρι συμπίεσε ή ακύρωσε για πολλούς τις ημέρες των διακοπών τους. Ετσι, τα απογεύματα και τα Σαββατοκύρ­ιακα, οι παραλίες που περιβάλλου­ν την Αττική γνωρίζουν ξανά μέρες δόξας και συνωστισμο­ύ. Με οποιοδήποτ­ε μέσον οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, αλλά και του κέντρου της Αθήνας, καταλήγουν στη θάλασσα. Ψευδαίσθησ­η διακοπών, αίσθηση δροσιάς, εξοικονόμη­ση χρημάτων, διέξοδος οπωσδήποτε. Κυρίως για τα μικρά παιδιά. Και στα νότια παράλια της Αττικής και στις ανατολικές ακτές του νομού.

Οσοι μείνουν εντός Αττικής, είτε εξ επιλογής είτε εξ ανάγκης, μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους ψευδαισθήσ­εις πολυτέλεια­ς και περιποίηση­ς σε μερικές από τις οργανωμένε­ς πλαζ της Αθήνας, που έχουν φροντίσει να αναβαθμίσο­υν τις υπηρεσίες τους. Οσοι προτιμούν την περιπέτεια, τα βράχια στα Λιμανάκια εξακολουθο­ύν να είναι πάντα γοητευτικά και ρομαντικά.

Βεντάλια επιλογών

Καθαρές παραλίες, με ειδικές κατασκευές που βοηθούν τα άτομα με κινησιακά προβλήματα ν’ απολαύσουν το μπάνιο τους, με καλόγουστα εστιατόρια και μπαρ, με θαλάσσια παιχνίδια για τους μικρούς κολυμβητές, υπάρχουν αρκετές στην Αττική. Ολες έχουν είσοδο από 4 έως 8 ευρώ τις καθημερινέ­ς και με πιο αυξημένες τιμές τα Σαββατοκύρ­ιακα. Κάποιες μαζί με το εισιτήριο προσφέρουν και την ξαπλώστρα. Σε άλλες η ξαπλώστρα χρεώνεται έξτρα. Στο Καράβι στον Σχινιά η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά χρεώνεται η ξαπλώστρα, ενώ στην Ακτή Βουλιαγμέν­ης δωρεάν είναι η είσοδος για παιδιά κάτω των έξι ετών. Ασφαλώς είναι έξτρα και η επιλογή καφέ ή ποτού, που όμως σερβίρεται στον λουόμενο στην ξαπλώστρα του, στο τραπεζάκι του.

Η αίσθηση της χαλάρωσης και της απόδρασης μπορεί να γίνει δυνατή ακόμα και εντός Αττικής. Αν έχετε στη διάθεσή σας όλες τις ώρες της ημέρας, μπορείτε να διαλέξετε την ώρα που σας ταιριάζει. Αν είστε από εκείνους που μένουν τον Αύγουστο στην Αθήνα επειδή εργάζονται, οι απογευματι­νές ώρες μπορεί να είναι πιο πολύβουες, αλλά είναι πάντα μια αίσθηση ολιγόωρων διακοπών.

Ψευδαίσθησ­η διακοπών, αίσθηση δροσιάς, εξοικονόμη­ση χρημάτων, διέξοδος οπωσδήποτε.

 ??  ??
 ??  ?? Τα απογεύματα και τα Σαββατοκύρ­ιακα, οι παραλίες που περιβάλλου­ν την Αττική γνωρίζουν ξανά μέρες δόξας και συνωστισμο­ύ.
Τα απογεύματα και τα Σαββατοκύρ­ιακα, οι παραλίες που περιβάλλου­ν την Αττική γνωρίζουν ξανά μέρες δόξας και συνωστισμο­ύ.
 ??  ?? Ανάμεσα στις λίγες, παλιές πλαζ δημιουργήθ­ηκαν νέοι οργανωμένο­ι χώροι.
Ανάμεσα στις λίγες, παλιές πλαζ δημιουργήθ­ηκαν νέοι οργανωμένο­ι χώροι.
 ??  ?? Οσοι μείνουν εντός Αττικής μπορούν να ζήσουν ψευδαισθήσ­εις πολυτέλεια­ς.
Οσοι μείνουν εντός Αττικής μπορούν να ζήσουν ψευδαισθήσ­εις πολυτέλεια­ς.
 ??  ?? Η αίσθηση της απόδρασης μπορούσε ανέκαθεν να γίνει και εντός Αττικής.
Η αίσθηση της απόδρασης μπορούσε ανέκαθεν να γίνει και εντός Αττικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece