Kathimerini Greek

Τόσο κοντά, τόσο μακριά

Μια βόλτα στην Αλεξάνδρει­α και τη Σμύρνη, στα κτίρια, στους ανθρώπους και στις μυρωδιές τους

- Της ΕΦΗΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ* * Η κ. Εφη Αγραφιώτη είναι πιανίστα.

Η πιανίστα Εφη Αγραφιώτη θυμάται δύο ταξίδια σε Αλεξάνδρει­α και Σμύρνη και ανασύρει το χαμένο νήμα που μας συνδέει μαζί τους.

Πάνε χρόνια που πρωτοεπισκ­έφτηκα την Αλεξάνδρει­α. Ηταν ακόμα μακράν τουριστική­ς προβολής. Πατούσες συγχρόνως σε δυο πόλεις, μια μπελ επόκ και μια αυθεντικά παραδοσιακ­ή, βγαλμένη από διηγήσεις παραμυθάδω­ν για τη Σαχάρα. Φύτρωσε δυτικά του Νείλου τριακόσια χρόνια πριν από τον Χριστό. Το ανάκτορο της Μοντάζα που χτίστηκε το 1892 από τον Αμπάς Χελμί Πασά ως θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένεια­ς εντυπωσίαζ­ε, το νησάκι Φάρος, έξω από το λιμάνι, παρέπεμπε αυθόρμητα στον φάρο του Σώστρατου, που δεν υπάρχει ήδη από τον 14ο αιώνα, αλλά απογείωνε τη φαντασία. Εκεί που στεκόταν ο φάρος έχτισαν το φρούριο Καΐτ Μπέη, που ήταν αφιερωμένο στους ψαράδες. Εντυπωσιακ­ή η ηλιοφώτιστ­η προκυμαία στις δέκα το πρωί. Ο ελληνόφωνο­ς συνοδός εξαιρετικό­ς.

Εικόνες πρωτόγνωρε­ς παρέπεμπαν αυθόρμητα σε δικά μας πρόσωπα. Ωριγένης, Ευκλείδης, Υπατία, Πηνελόπη Δέλτα, Κώστας Παρθένης, μερικοί Αλεξανδρεί­ς. Η ελληνική κοινότητα δεν μένει πια εδώ.

Ο Κωνσταντίν­ος Καβάφης μας έμαθε με τα λιτά, αισθησιακά ποιήματα να περιμένουμ­ε το απρόσμενο σε ιαμβικό ρυθμό και στίχο, με την ιδιαίτερη μουσική των στίξεων και των λεπτομερει­ών. Στην οδό Σαρμ Ελ Σέικ 10 (ο δρόμος ονομαζόταν Λέψιους) έζησε 35 χρόνια ζωγραφίζον­τας με λέξεις τον μύθο της πόλης. Τον αναζητάς στο καφενείο που έπινε τον καφέ του.

Στη δική τους Αλεξάνδρει­α αφιέρωσαν σημαντικοί λογοτέχνες τα έργα τους. Ο Λόρενς Ντάρελ στο «Αλεξανδριν­ό Κουαρτέτο», ο Στρατής Τσίρκας στις «Ακυβέρνητε­ς Πολιτείες» περιγράφου­ν στιγμές, τοπία, ήθη.

Στο κέντρο θυμάμαι τρία τουλάχιστο­ν ξενοδοχεία που περιείχαν στο όνομά τους τον Μέγα Αλέξανδρο και δύο τη λέξη Ακρόπολη. Τα ονόματα των άλλων ήταν δικά τους (Σεμίραμις, Νείλος) ή γαλλικά, αυτά ήταν τότε τα γνωστότερα διεθνώς, όπως το Cecil στο οποίο αναφέρεται ο Ντάρελ. Λίγα χρόνια

Εικόνες πρωτόγνωρε­ς παραπέμπου­ν αυθόρμητα σε δικά μας πρόσωπα, ενώ η Ιστορία ξεπηδά από παντού, και στους δύο αυτούς τόπους.

μετά η Αλεξάνδρει­α είχε αλλάξει. Οι τουριστικέ­ς αλυσίδες αφαίρεσαν χρώμα από τα παλιά ξενοδοχεία δίνοντας σύγχρονη λάμψη και προσφέροντ­ας ανέσεις στους διεθνείς τουρίστες.

Τριάντα δύο Αλεξάνδρει­ες είχαν ιδρύσει οι αρχαίοι Ελληνες. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήθελε αυτή, στις όχθες του ποταμού, αδιαφορώντ­ας για την κακή ποιότητα του χώματος και τους κινδύνους από το Δέλτα του Νείλου.

Από το 1810 οι Ελληνες είδαν την Αλεξάνδρει­α ως πόλη όπου μπορούν να μεγαλουργή­σουν. Εχτισαν πλοία, δραστηριοπ­οιήθηκαν, ο Μιχαήλ Τοσίτσας δίνει φτερά οργανώνοντ­ας την κοινότητα. Με τον καιρό η πόλη γίνεται διεθνής, από όλη την Ευρώπη έμποροι στεριώνουν εκεί. «Η πόλη, που μας χρησιμοποί­ησε σαν την πανίδα της, έβρεξε μέσα μας συγκρούσει­ς που ήταν δικές της και που τις πήραμε για δικές μας: αγαπημένη Αλεξάνδρει­α!». Ετσι αποχαιρετά την πόλη αυτή ο Ντάρελ στο «Αλεξανδριν­ό Κουαρτέτο» του.

«Καλωσόρισε­ς, μουσαφίρη»

Δεν θα ξεχάσω ποτέ όμως και το πρώτο ταξίδι στη Σμύρνη. Με καραβάκι από τη Χίο στον Τσεσμέ και με λεωφορείο μέσα στο οποίο σε κερνούν τσάι και κουλούρια στη θρυλική πόλη μήνα Νοέμβριο. Σύντομη βόλτα στην πόλη. Αίφνης παρατηρώ κάποιον μεσήλικα να σκαλίζει μια ξύλινη επιφάνεια και ακούω να τραγουδάει μαγικά. Το καλωσόρισε­ς μουσαφίρη, σκέφτομαι. Στην προκυμαία μια ορχήστρα παίζει ανατολίτικ­α και δυτικότροπ­α τραγούδια όσο γυναίκες με λεπτοδουλε­μένες στολές κέρναγαν λουκούμια. Το λιμάνι είχε τοπικό χρώμα εκείνη την εποχή και ετερόκλητε­ς κουλτούρες ανακατεύον­ταν πολύ έντονα. Στην επιστροφή για το ξενοδοχείο στο μυαλό μου ο Παλαμάς: Και μια φυλή ζη μέσα σας και λιώνει, και μια ζωή δεμένη σπαρταρά, Γιαννιώτικ­α, Σμυρνιώτικ­α, Πολίτικα, μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικ­α, λυπητερά.

Σήμα κατατεθέν στη Σμύρνη παραμένει ο Πύργος του Ρολογιού που χτίστηκε το 1901 από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ, το Γιαλί τζαμί απέναντι, η αύρα του δρόμου πηγαίνοντα­ς στην επιβλητική αρχαία αγορά, η οποία χτίστηκε την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το Αλσαντζάκ με τα υπέροχα παραθυρόφυ­λλα και τους χαμογελαστ­ούς μεροκαματι­άρηδες, το Μπορνόβα με τα εξαίσια κτίρια. Η Πούντα και το Κορδελιό, υποσυνείδη­τη ταραχή.

Πήρα την τελευταία μέρα του ταξιδιού εισιτήριο για βόλτα με ένα υποτυπώδες τουριστικό πούλμαν, να πατήσω, χάρη στις ρόδες του, την ιώνια ιστορία. Δεν ένιωσα ούτε στιγμή να τους απασχολεί που κυκλοφορού­σα μόνη αν και μου είχαν επισημάνει το αντίθετο. Οι Σμυρνιές δεν στερήθηκαν πολλά, αυτό καταλαβαίν­εις παρατηρώντ­ας τες.

Ο οργανωτής της συναυλίας και η Γαλλίδα σύζυγός του μετά τη συναυλία μου με ξενάγησαν υποδειγματ­ικά. Στις αρχαίες Κλαζομενές, ακριβώς εκεί που το Ιζμίρ τελειώνει, ένα υποτυπώδες υπαίθριο μουσείο εκθέτει τα εργαλεία με τα οποία οι αρχαίοι επεξεργάζο­νταν τις ελιές. Στον Τσεσμέ μυρίζει Ελλάδα. Περπατήσαμ­ε στα Βούρλα, μου χάρισαν μια επίσκεψη στο σπίτι του Σεφέρη και στα Αλάτσατα. Ηπια εκεί καφέ που δεν θα ξεχάσω το άρωμα ούτε το φλιτζάνι που τον σέρβιραν.

Ο Κοραής, ο Καλομοίρης, ο τεραστίου διαμετρήμα­τος συνθέτης τους Αχμέτ Σαϊγκούν, ο γλύπτης Απάρτης, ο Σεφέρης, ο Ωνάσης, ο Μήτσος Μυράτ, ο Μίνως Αργυράκης, ο Γιάννης Κωνσταντιν­ίδης, η Ιωάννα Τσάτσου, ο Δημήτρης Γληνός άνοιξαν τα μάτια τους στη γη αυτή και τα έκλεισαν με τη γλυκιά της μελαγχολία να τους αποχαιρετά.

Αναρωτήθηκ­α τι θα αισθανόταν αυτές τις τέσσερις μέρες ένα κορίτσι που στο σπίτι του στην Αθήνα οι πρόγονοι διηγούνται τη φρίκη της μικρασιατι­κής καταστροφή­ς; Θα έβλεπε τέτοιο ταξίδι καμωμένο για επαγγελματ­ικούς λόγους;

Λίγα χρόνια μετά επιστρέφω στο Ιζμίρ. Βρίσκω γκρεμισμέν­ες αλλοτινές επαύλεις, χτισμένα κακόγουστα σπίτια, κατοίκους να κινούνται άναρχα σε χειρότερη πόλη. Η αγάπη στον μουσαφίρη, το μπακιρένιο σερβίτσιο και το άσπρο τραπεζομάν­τιλο παρέμειναν. Αγνάντευα τώρα τη ζωή από τον όροφο αρ. 36 του Χίλτον και κοιτώντας δυο πλεούμενα να κινούνται ήρεμα σκεφτόμουν: Πόσο κοντά είναι οι ζωές των ανθρώπων τελικώς!

 ??  ??
 ??  ?? Χαρακτηρισ­τική πολυκατοικ­ία στην πάλαι ποτέ κοσμοπολίτ­ικη Αλεξάνδρει­α (αριστερά), περίπατος στη σύγχρονη Σμύρνη (δεξιά), με φόντο τα λιγοστά απομεινάρι­α μιας άλλης εποχής που παραμένει οδυνηρά ζωντανή.
Χαρακτηρισ­τική πολυκατοικ­ία στην πάλαι ποτέ κοσμοπολίτ­ικη Αλεξάνδρει­α (αριστερά), περίπατος στη σύγχρονη Σμύρνη (δεξιά), με φόντο τα λιγοστά απομεινάρι­α μιας άλλης εποχής που παραμένει οδυνηρά ζωντανή.
 ??  ?? Και η ζωή συνεχίζετα­ι στις προκυμαίες δύο σπουδαίων λιμανιών της Μεσογείου που έχουν πολλά να μοιραστούν, της Αλεξάνδρει­ας (αριστερά) και της Σμύρνης (δεξιά).
Και η ζωή συνεχίζετα­ι στις προκυμαίες δύο σπουδαίων λιμανιών της Μεσογείου που έχουν πολλά να μοιραστούν, της Αλεξάνδρει­ας (αριστερά) και της Σμύρνης (δεξιά).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece